Sporty damer i Surnadalsfjorden

Iskald badelykke

Bilder og filmsnutter på sosiale medier viser en stor økning i vinterbading i Norge. Fenomenet finnes også i Surnadal. Trollheimsporten fikk være med da “Badeglede året rundt” tok februarbadet i Surnadalsfjorden.

Publisert Sist oppdatert

Gradstokkken viste null grader i lufta og fem grader i vannet. Perfekte forhold for vinterbading om vi skal tro de fem damene som kastet seg ut i vannet på Kalkstranda i Surnadal.

Det er delte meninger om vinterbading. Mens enkelte mener det er galskap, mener andre det er sunt for kroppen. For Marit Elin Eid, Liv Røkkum Grimsmo, Linda Margareth Øye, Olga Otdelnova og Kate Hatvik er det først og fremst gleden som er drivkraften.

- Bading i kaldt vann utløser endorfiner, og vi kjenner på glede, mestring og velvære. Vinterbading er en fritidsaktivitet som tar lite tid. Det er fort gjort, og du sitter igjen med en varm og god følelse i kroppen etterpå, smiler Marit Elin Eid.

Linda Margareth Øye sjekker badetemperaturen

Badeglede året rundt” er navnet på Messenger-gruppen hvor tid og sted for bading blir planlagt. Gruppen består i skrivende stund av 7-8 damer, men det er god plass til flere.

- Om du har lyst til å være med å bade, er det bare å ta kontakt med en av oss. Vi har et mål om å bade minst èn gang per måned, året rundt. Vi bader ofte på Kalkstranda, men innimellom tar vi turen til andre badeplasser i kommunen. Uansett hvor vi er, så er det herlig å bade, sier Eid.

Liv Grimsmo oppdaget badegruppen ved en tilfeldighet, og har vært fast medlem siden fjor høst.

- Jeg tok turen til Kalkstranda for å bade en fin dag i september/oktober i fjor. Da traff jeg flere av disse damene, og hang meg på. Etter dette har jeg blitt en del av gjengen. Ved å bade året rundt, føler jeg at jeg utfordrer meg selv. Jeg blir glad og godt opplagt, og ikke minst er det sosialt og artig å bade sammen med andre, sier hun.

Glade og fornøyde damer. Linda Margareth Øye (t.v), Liv Røkkum Grimsmo, Marit Elin Eid, Olga Otdelnova og Kate Hatvik

Flott start på helga

Årets februarbad gikk av stabelen under fine forhold på badestranda på Glærum. Oppholdsvær, null grader i lufta og fem i vannet er nærmest optimalt på denne tiden av året.

- Dette er ei fin årstid for bading. Vannet er så klart, rent og fint. Ofte bader vi ved solnedgang, og gjerne også på fredager. Av og til brenner vi bål, og tar med oss mat og drikke. Det er ikke mulig å få en bedre start på helga, smiler de fem badeglade damene.

Bading i kaldt vann er ikke helt uten risiko, noe damene tar på alvor.

- Vi har noen regler alle må følge. Viktigst av alt er at alle ikke kan bade samtidig. Det må alltid være noen på land som kan gripe inn dersom noe skulle skje. I tillegg er varme klær for rask oppvarming vesentlig, og aller helst bør man bade med lue.

Årets februarbad er straks gjennomført

Hva sier forskningen om vinterbading?

Nettavisen Forskning.no har nylig skrevet en artikkel om dette. De viser til en forskningsgruppe fra Sveits, Polen, Russland, USA, Canada og Hellas som har gått sammen for å se hva forskningen som finnes på dette området kan fortelle oss. Konklusjonen er at bading om vinteren i vann som holder under 5 varmegrader, kan ha flere positive enn negative sider - forutsatt at badingen utføres av personer med god helse som tar det litt pent og forsiktig.

Den internasjonale forskergruppen mener at vinterbadingen – på sikt – kanskje kan gi deg gunstige effekter som bedre immunsystem, færre luftveisinfeksjoner, lavere blodtrykk og bedre kolesterolnivå. Forskerne peker også på den positive effekten vinterbading kan ha på den psykiske helsen.

All forskning på isbading påpeker viktigheten av at du ikke bader dersom du har hjerte- og karsykdommer, eller har lett for å besvime. Det kalde vannet kan medføre sjokkfølelse, og du skal derfor aldri bade alene.

Tips til vinterbading

  • Aldri bad alene.
  • Ikke vær i vannet for lenge da du kan besvime av det store sjokket som kroppen blir utsatt for.
  • Dukker du hodet under vann, blir du enda kaldere.
  • Start gjerne om høsten, for gradvis bli vant med kaldere vann.
  • Pust så stille og rolig som du klarer, for å unngå hyperventilering.
  • Et halvt minutt i vannet er nok til å gi fordelene ved isbading.
  • Sørg for rask oppvarming

Kilde: Maja-Lise Løchen / Lommelegen

Powered by Labrador CMS