Leder i Soknerådet Maret Heggset

Åpning av kirkejubilèet med Kallautstilling

I år er det 150-årsmarkering for Øye og Ranes kirker. Jubileet vil gå over en periode fra juni til oktober, og omfatte flere arrangementer. Åpning av Kalla-utstilling i Øye kirke tirsdag kveld markerte starten på jubileet. De oppmøtte fikk både musikkinnslag og et blikk inn i Kalla Skrøvseths liv og virke.

Publisert Sist oppdatert

Leder i Soknerådet Maret Heggset ønsket velkommen. Hun kunne fortelle at Ranes kirke var vigsla 18. desember i 1869, og Øye 30. juni i 1871. Kirkebygging var et økonomisk løft. Øye kirke kostet 3900 spesidaler, noe som tilsvarer 1 million i dagens verdi. En bok om de to kirkene er også på trappene. Den vil bli lansert under utstillingen av kirketekstiler i Kallastuå senere i sommer.

Tove Elin strand spilte fløyte og damekoret Credo vartet opp med korsang

-Når det gjelder feiring av kirkene, er det naturlig å ta med Kalla Skrøvseth, som var en stor kirkekunstner, sa Heggset.

Kor og fløyte

Damekoret Credo under ledelse av Oddveig Helset Halle sang flere av Kalla Skrøvseths favorittsalmer. Det ble også mulighet for forsamlingen å lufte sangstemmen med to salmer. Brage Einum var kveldens akkompagnatør, sammen med Helset Halle. Kalla Skrøvseth var opptatt av sang og musikk, og skolerte seg som sanger i voksen alder, både i Oslo og New York. Hun sang flere ganger i Øye kirke til stor suksess.

Nydelig og vårlige fløytetoner fikk vi servert av Tove Elin Strand, mens Odd Ingar Skrøvseth gav oss glimt fra tanten Kalla sitt liv og virke. Maja Frønes fra Surnadal Museum fortalte om de utstilte bildene, som er plukket ut fra den faste utstillingen i Kallastuå.

En annen av Kallas nevøer, Lars Skrøvseth var også invitert til å snakke om tanten, men satt dessverre koronafast i Trondheim.

Maja Frønes og Odd Ingar Skrøvseth fortalte om Kalla og bildene i utstillingen

Eventyrlysten dame

Odd Ingar Skrøvseth fortalte at Kalla allerede i 1930 erklærte at hun skulle bli billedkunstner. Hun var da 17 år, og fikk hjelp og støtte hjemmefra. Snart gikk turen til Oslo på kunstskole. Hun var innom flere kunstskoler, og fikk veiledning fra flere kjente kunstnere og professorer på blant annet Kunstakademiet.

Første separatutstilling hadde hun i 1943 i Kristiansund Kunstforening. Det skulle vise seg å bli en suksess. 35 av 50 maleri ble solgt.

Kalla og søstera Signe reiste til New York, for deretter å krysse hele kontinentet og ende i California. Ved et annet besøk i «Junaiten» kjørte Kalla til Mexico. Nevøen forteller om en eventyrlysten og sprudlende dame, som gjerne satte seg ved pianoet og underholdt familien med sang og musikk.

Odd Ingar Skrøvseth og kona har gjort et forsøk på å kartlegge hvor mange kallabilder som finnes i offentlige bygg rundt om i landet. Etter å ha ringt rundt i 14 dager, hadde de kommet fram til 43. Men de rakk ikke å ringe alle, og Skrøvseth mener at det nok er en del som ikke er kommet med.

Kalla er en velkjent kunstner, også langt utenfor distriktet. Odd Ingar Skrøvseth forteller at han mange ganger har opplevd å få spørsmål om han er i slekt med Kalla når han presenterer seg.

-Og det ser jeg jo ingen grunn til å ikke kvittere på, smiler han. Men at det at det ikke står etternavn i programmet her, viser at hun er en kjær kunstner i Surnadal.

Skrøvseth forteller også om Kallas siste utstilling i Galleri Gunvor i Ørsta. Han og kona bodde da i Ålesund, og Kalla overnatta med dem natten før utstillingsåpningen. Da ble nevøen vitne til påkledning av en staselig dame. Kalla var på det tidspunktet 81 år. Påkledningen var omhyggelig, med finkjole, smykker, nøye utvalgt sjal og hatt. Da kunstneren gjorde entrè i det fulle galleriet, ble det helt stille og alles øyne fulgte Kalla. Alle visste hvem hun var.

Ulike teknikker

Styremedlem i Kallastiftelsen, Maja Frønes fortalte om bildene som er utstilt i Øye kirke. Det er bilder hentet fra den faste utstillingen i Kallastuå. Inspirasjon til fant Kalla ofte i salmer og i bibelsitat. Mange av bildene er fulle av kristen symbolikk. Et eksempel er den hvite duen som vi ser i flere av verkene hennes, den symboliserer den hellige ånd.

Til Kilden. Motiv med due

Kalla malte mange bilder av gårder og natur, men er kanskje mest kjent for de religiøse motivene. Blant disse er en rekke bilder til bedehus. I dag er aktiviteten i mange bedehus avviklet, og bedehusene brukt til andre formål, dermed er de religiøse bildene fjernet fra bygningene. En del av disse er nå å se i Kallastuå.

Dette bildet har hengt i Årsund Bedehus i Straumsnes

Kalla brukte flere teknikker i bildene sine. Det er mange maleri, men også mosaikk. Etter et besøk i Roma, ble hun inspirerte til å jobbe med den teknikken.

Madonna og barnet i mosaikk

En del av jubileet er, som nevnt, ustilling av kirkertekstiler i Kallastuå. I tillegg blir det teater om Hans Nilsen Hauge i Øye kirke. I august blir det pilgrimsvandring, og jubileet skal avsluttes med en jubileumskonsert i oktober.

Powered by Labrador CMS