Ivar Mogstad, Malin Moe Sæter og Luka gleder seg til å flytte til Surnadal

Flytter hjem til Surnadal og restaurerer gårdsbygning fra 1859

Malin Moe Sæter, Ivar Mogstad og deres to sønner, Luka (6) og Abel (2) flytter fra 100 kvm blokkleilighet i Trondheim, til 350 kvm boltreplass i Innestua på Setergarden.

Publisert Sist oppdatert

Malin (32) og Ivar (33) er begge født og oppvokst i Surnadal. Studier og jobb ledet de ut av hjemkommunen, og de siste årene har familien vært bosatt i Brundalen i Trondheim.

Malin jobber som sykepleier på St. Olavs Hospital, mens Ivar er prosjektingeniør i Karl Knudsen AS.

Ivar og Malin har hele tiden hatt et ønske om å flytte tilbake til Surnadal. Nå blir drømmen snart en realitet. Leiligheten i Trondheim er solgt, og fra 1. juni blir familiens nye adresse Setergardsvegen 21 i Surnadal.

Den flotte gårdsbygninga på Setergarden er Ivars barndomshjem. Da foreldrene til Ivar, Ola og Lillian, bestemte seg for å flytte til kårboligen, trengte ikke Ivar og Malin lang betenkningstid før de tok avgjørelsen om å flytte tilbake til bygda hvor de selv vokste opp.

Det har blitt mange timer med grovarbeid, men Ivar er fortsatt like blid

- Nå kjente vi at tiden var inne for å bli surnadalinger igjen. Den viktigste årsaken er at vi ønsker å gi guttene våre mulighet til å få samme gode oppvekst som vi selv hadde i Surnadal, sier Malin og Ivar.

Tobarnsforeldrene poengterer at de har hatt fine år i Trondheim, men at livet på bygda vil gi dem mer frihet.

- Nå bor vi i en blokkleilighet uten tilhørende uteplass, og vi føler vi må hysje på barna om de blir høylytte inne. Det vil neppe bli et problem på Setergarden. I tillegg passet tidspunktet veldig godt med tanke på at Luka skal starte på skolen i høst. Ikke minst flytter vi hjem for å komme nærmere familiene våre. Vi er veldig familiekjære, og ønsker at guttene skal få vokse opp i nærheten av sine besteforeldre, sier Malin og Ivar.

Luka sier han gleder seg veldig til å flytte til Surnadal.

- Jeg gleder meg til å kunne få bedre plass til å løpe inne. Jeg gleder meg også til å begynne på skolen, og kanskje skal jeg få en geit. Det er nemlig det eneste dyret lillebroren min ikke er redd for, smiler 6-åringen.

En moderne versjon av Innestua

Den 162 år gamle trønderlåna Innestua er i ferd med å bli restaurert fra loft til kjeller. Ved god hjelp av slekt og venner ble alt innvendig revet ned, og nå er oppbyggingen godt i gang.

- Med et så gammelt hus er det mye som må gjøres for å få det oppgradert til dagens standard. Vi bruker BKB Surnadal AS til å utføre jobben for oss, og er veldig godt fornøyd med arbeidet som har blitt gjort så langt, sier Ivar.

Ivar og Malin er samstemte når det gjelder hva som har vært den største utfordringen gjennom restaureringen.

- Det er utvilsomt alle valgene vi må ta underveis. Alt fra hvilke dørhåndtak vi skal ha på innerdører, hvilket gulv som skal legges og ikke minst hvor vi skal plassere alle stikkontakter. Det er til å bli helt svimmel av, smiler de.

Ivar og Malin så for seg en helt annen planløsning enn den de til slutt endte opp med.

- Vi følte vi gikk oss litt fast, og ble ikke riktig fornøyd med løsningen vi selv hadde tegnet. Vi søkte derfor hjelp hos Oddny Løwe i Litt nytt bygg. Hun kastet rundt på det hele, og laget en planløsning vi ble svært godt fornøyd med. Vi har lært at det kan lønne seg å overlate noe til ekspertene. Aller helst ville vi involvert oss i det meste på detaljnivå, men vi har innsett at det ikke er mulig. I alle fall ikke om vi skal bli ferdige til juni, sier Ivar.

Innestua på Setergarden

Flere prosjekt på gårdstunet

Det er flere byggeprosjekt på gang på Setergarden. Bare et steinkast fra Innestua er Ivars storebror, Tor (38), godt i gang med husbygging. Som om ikke det var nok, er det også full byggeaktivitet i det gamle fjøset.

- Fjøset var veldig falleferdig, så det helt nødvendig å gjøre noe for å berge bygningen. Vi pusser først og fremst opp for å få lagerplass vi har behov for i forbindelse med korndriften. Vi har også en del ærverdige møbler etter min bestemor, Gunnhild Mogstad, vi ønsker å oppbevare på en trygg måte. Mye er allerede oppbevart i stabburet på gårdstunet, men det rommer ikke alt, sier Ivar.

Ivar, Tor og deres tvillingbrødre Erik og Bjørn (31) har i flere år hatt ølbrygging som felles hobby. Noe areal i fjøset er nå satt av til det som på sikt skal bli Innestua gårdsbryggeri.

Luka er hoppende glad for at gammelfjøset får seg en real oppgradering

- Det hadde vært artig om vi kunne dyrket hobbyen vår i et lokale i fjøset, og langt der fremme ligger drømmen om å starte gårdsutsalg. Men det er mye annet som kommer foran på prioriteringslista, så dette er foreløpig en fjern drøm, sier Ivar.

Det er ikke lenger dyr i Innestua, men kornproduksjonen vil fortsette. Ivar og hans tre brødre vil ikke gi slipp på det som har preget deres oppvekst, og som de alle forbinder med noe hyggelig.

- Selv etter at vi flyttet ut av bygda, har vi alltid kommet hjem for å delta i våronna. Det er noe vi ønsker å fortsette med. Vi fire brødrene tar hver vår ferieuke for å delta i våronna, og det er noe vi ser frem til med glede hvert år, sier Ivar.

Selv om gården er uten dyr for øyeblikket, er det kanskje håp om at Luka får geita han ønsker seg?

- Det hadde vært praktisk for å holde gresset nede, så du skal ikke se bort ifra at ønsket går i oppfyllelse, avslutter Ivar og Malin.

BILDESERIE:


På Instagram kan d
u følge restaureringen av Innestua, og drømmen om ølbryggeri i fjøset:

Powered by Labrador CMS