Jente med maske. Lakkert felg bak.
Selfie under tørketiden.

Mali velger Bilskadefaget

Publisert

Mali Polden er atten år og oppvokst i Surnadal. Etter grunnskolen valgte hun Teknologi- og industrifag ved Surnadal vidaregåande skule før hun tok andreåret på linjen Bilskade, lakk og karosseri i Ålesund. Nå er surnadalsjenta klar som lærling i Bilskadefaget hos Tellesbø Karosseri.

Bilinteresserte jenter

Surnadalsjenta forteller at hun ble kjent med flere gutter som var bilinteresserte. Hun var med i garasjene, og fikk prøve litt selv. Da hun gikk sisteåret på grunnskolen, fikk avgangselevene besøke videregåendeskolen i bygda, der de fikk presantert de ulike linjene.

-TIF var det som var mest interessant og passer meg best, smiler Mali.

Da hun skulle velge videre retning, så hun på ulike valgmuligheter. Jenta ville ha en jobb hvor hun kan bruke hendene veldig mye, og hun var interessert i biloppretting, så dermed gikk ferden til Ålesund.

På førsteåret var Mali eneste jenta i klassen, men på andreåret var hele sju av ni elever jenter.

Hva som er årsaken til at flere jenter interesserer seg for faget er usikkert. Mange lurer på om den norske dramaserien "Rådebank" er noe av årsaken. Mali forteller at jentene i klassen diskuterte hvorfor de hadde valgt akkurat denne linjen selv, og at alle hadde sagt at de - som henne - hadde havnet i bilmiljøet og ble interessert av den grunn.

Jente med maske. Panser i bakgrunnen.
Oppretting av panser.

Håper å få jobbe i bygda

7. august starter hun som læring ved Tellesbø Karosseri sammen med ti menn. Målet er etter to år der å gå opp i fagprøve i Bilskadefaget.

Mali forteller at det er mange fagbrev hun kan bygge på med etter dette. Selv vurderer hun å satse på et ekstra år som lærling for så å ta fagbrev i Lakkering.

Ungdomsjenta gikk andreåret i Ålesund og kjenner hun trives bedre i bygda enn i byen. Hun er glad i bygda si hvor det er lite og tett og nesten alle kjenner alle, og håper det kommer jobbmuligheter i nærområdet.

-Jeg trives i bygda og liker meg her.

Allsidig arbeid

Arbeidet består av mye forskjellig, alt fra å reparere små rifter, rette ut bulker, sveise og ordne rust, jobbing med glassfiber, sparkel og puss ned igjen til formen det skal være.

-Man må være litt perfeksjonist, smiler den blide attenåringen.

Lokale fagarbeidere

Mali var utplassert ved Tellesbø karosseri andreåret. Der jobbet hun med annet på en bil som hadde skader for over 300.000 kroner.

Tellesbø karosseri er et firma som er komplett med alt innen bil; servicer, mekaniske reparasjoner, bilberging, bilglass, bilskadereparasjoner og lakkering i tillegg til salg av nye og brukte biler. Ford, Nissan og Suzuki - alt dette på ett sted.

Og skulle du trenge veihjelp i Surnadal, Rindal og tidligere Halsa, er det noen fra Tellesbø som kommer, da de kjører både for Viking, SOS/NAF og Redgo (tidligere Falck).

Bjarne Tellesbø er daglig leder ved Tellesbø Karosseri. Han synes det er fint at Mali vil komme til dem som lærling. Han forteller at de fra før er ti menn, så Mali kommer til en mannsdominert arbeidsplass.

-Rekruttering er utfordrende. Det er vanskelig å få tak i lokale fagarbeidere innen bilskadefaget, sier han og synes det er veldig positivt at hun vil prøve seg som bilskadereparatør hos dem.

Ungdom foran en vegg
7. august er Mali på plass, klar for lærlingejobben ved Tellesbø Karosseri.

Godt tatt imot

Attenåringen forteller at jenter kan være redde for å søke inn på linjer til mannsdominerte yrker. Men hun forklarer at mange jenter gjør det best, og at de blir tatt godt imot.

Lærere oppfordrer til å velge TIF, Bygg og andre linjer som vi er vant til er mannsdominerte.

-Vi blir tatt godt imot alle sammen, smiler en fornøyd Mali Polden.

Powered by Labrador CMS