(F.v) Halvard Fjeldvær, John Ingebrigt Gjerstad, Erik Landsem og Sara Akerfeldt

Svorka tilbyr solcelleløsninger til sine kunder

Strømselskapet Svorka ønsker å tilby sine kunder muligheten til å investere i bærekraftige løsninger innen solcelleteknologien. Neste onsdag inviterer selskapet til «Soldag» for alle som er interesserte i å lære mer om hvordan en kan komme i gang med egen strømproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Konseptutvikler i Svorka, Sara Akerfeldt, forteller at de er glade for nå å kunne levere solcelleløsninger til både privatpersoner, landbruk og annen næring.

- Vi har fått høre fra våre kunder at de synes det er flott at vi stiller som lokale leverandører av solcellepaneler, sier hun.

Svorka har ca. 15 000 unike kunder som tilbys strøm, bredbånd, kabel, fiber og el-bil ladere. Administrerende direktør i Svorka, Halvard Fjeldvær, sier de nå planlegger flere nye løsninger for solcelleanlegg, med blant annet utarbeiding av ny app knyttet til solcelleanleggene, samt fornying av hjemmesidene sine.

- Vi vil gjøre det så enkelt som mulig å være kunde hos oss, sier han.

Tydelig interesse for solcelleanlegg

Så langt, allerede før lansering, har Svorka solgt seks solcelleløsninger, og er i kontakt med flere interesserte.

En av kundene som har investert, er John Ingebrigt Gjerstad. Han bor på Stormyra i Surnadal, og installerte sine solcellepaneler i september i fjor.

- Det har naturligvis ikke vært så høy produksjon nå i vinter, men jeg er likevel svært fornøyd med hva som har blitt produsert hittil, forteller han.

Solcelleanlegg er godt tilpasset det nordiske klimaet, da for varmt vær reduserer yteevnen hos anleggene.

Gjerstad understreker at han brukte mye tid på å lese seg opp og gjøre grundige undersøkelser før han investerte. Han fant ut at solcellepaneler med «optimizere» ville være det riktige valget for hans formål. Optimizere på hvert panel gjør at han har full kontroll over hvor mye energi hvert enkelt panel produserer.

Faglig ansvarlig i El-Co, Erik Landsem, sier at optimizere blant annet gir kunden mulighet til å se hva hvert enkelt panel produserer slik at man har full oversikt over at anlegget leverer det det skal levere.

En investering

Solcelleanleggene som leveres av Svorka, har 25 års garanti, og har en levetid på bortimot 30-40 år. Hvor mye det vil koste, avhenger av størrelsen på boligen. For en «normal» bolig vil det koste rundt 150 000- 200 000 kr. Til dette er det mulig å søke støtte hos Enova, som kan bidra med inntil 47 500 kr.

- Hos vanlige bolighus vil solcelleanlegget kunne produsere litt over halve årsforbruket av strøm, forteller Fjeldvær, der et gjennomsnittlig årsforbruk ligger på rundt 20 000 kw timer.

Produserer anlegget mer enn forbruket, vil det være mulig å lagre overflødig strøm på en «solkonto». Strømmen en lagrer her vil være fin å hente fram i vinterhalvåret, da produksjonen av solenergi vil være lavere. Samtidig vil det også være muligheter for å selge opptil 8000 kwt en ikke bruker tilbake til Svorka for 1 kr per kwt. Deretter vil det være spotpris per kw.

De lokale bankene, både i Surnadal og Rindal, støtter opp om bærekraftige løsninger, som vil si at det er mulig å få såkalte «Grønne lån» med lavere rente, om man ønsker å investerer i solcelleanlegg.

- Solcelleanlegg har blitt mye bedre med årene, sier Akerfeldt. Landsem legger til at tall fra Sverige viser at monterte solcelleanlegg på bolighus vil være med å øke verdien på boligen ved salg.

Soldag hos Svorka

Neste onsdag, 2. mars, arrangerer Svorka, i samarbeid med Sparebank 1 Nordmøre og solcelleleverandøren Hvacs AS, Soldag i Svorkabygget. Her vil det være mulig å få utfyllende informasjon om solcelleanlegg, ulike løsninger for montering, finansiering o.l.

- Vi oppfordrer alle som er nysgjerrige på solcelleanlegg og solenergi til å melde seg på lunsjmøtet fra kl. 12.00, sier Fjeldvær.

For å være med på lunsjen, må du melde deg på arrangementet. Her er det plass til ca. 40 stk. Akerfeldt lover flere Soldager om interessen blir stor.

Klikk her for mer informasjon om Soldagen.

Klikk her for å se Svorkas «ofte stilte spørsmål» om solcelleanlegg.

Powered by Labrador CMS