Tap på salg av konsesjonskraft er en ny problemstilling for kommunene
Tirsdag var det møte i formannskapet i Surnadal. Ei av sakene handla om tilskudd til Todalsfjordprosjektet. Kommunedirektøren hadde innstilt på at Surnadal kommune løyver Todalsfjordsprosjektet AS et ettårig tilskudd på 170.000 kroner fra næringsfondet som støtte til arbeidet med realisering av Todalsfjord-sambandet. Kommunedirektørens innstilling ble vedtatt av formannskapet. Bare MDG stemte imot.
Får ikke støtte til garasje
IL Søya hadde klaga på formannskapets vedtak i februar, der søknaden om støtte til bygging av garasje/lager ved Vang skiarena ble avslått. Kommuneadministrasjonen hadde sett på saka på nytt, og kommunedirektøren innstilte denne gangen på at IL Søya skulle få 80.000 kroner i støtte til prosjektet.
Formannskapets medlemmer diskuterte saka. Representantene var svært positive til tiltaket, og flere presiserte at de verdsetter det frivillige arbeidet som blir lagt ned med løypekjøring. Men de mente likevel ikke at det er riktig å bruke av næringsfondet til dette formålet. Flere av representantene avviste at dette kan sammenlignes med finansieringa av ridehallen på Øye og fotballhallen i Rindal, fordi disse er interkommunale prosjekter. Diskusjonen endte opp med et enstemmig vedtak om ikke å gi støtte til prosjektet.
Støtter opprop mot krigen
Formannskapet vedtok å stille seg bak ordføreren sin støtte til oppropet «Ja til demokrati, nei til krig og invasjon av Ukraina.». Kommunen yter et bidrag på 10.000 kroner til humanitær hjelp for de som er ramma av krigen.
Taper på salg av konsesjonskraft
Kommunedirektør Knut Haugen orienterte formannskapet om tap på salg av konsesjonskraft. Salg av konsesjonskraft har tidligere vært en betydelig inntekt for kommunen, men på grunn av de store endringene i strømmarkedet det siste året, med store forskjeller i strømpriser i de ulike landsdelene, så går salg av konsesjonskraft nå med underskudd i Midt-Norge. Denne situasjonen er dramatisk, og det har bare blitt verre de siste månedene, sa Haugen.
Årsaken til at kommunen kommer dårlig ut er den ekstreme forskjellen mellom systempris, som er prisen i Oslo-området, og områdepris i Midt-Norge. De finansielle prissikringsavtalene som kommunen har inngått for å sikre seg mot svingninger i spotprisen er knyttet til systemprisen, men den fysiske strømleveransen skjer til områdeprisen i Midt-Norge. Fram til 2020 var systempris og områdepris tilnærmet like, så dette er en ny problemstilling for kommunene, forklarte kommunedirektøren.
Surnadal kommune har budsjettert med inntekter på salg av konsesjonskraft i årets budsjett, men hvis situasjonen i strømmarkedet ikke bedrer seg snart så ligger det an til en betydelig budsjettregulering i negativ retning, varslet Haugen.