Surnadalinger tester sparkføret i Rindal. Anført av Ane Mogstad Strand med hunden Pilly. Deretter følger Mira Sæther, Mali Hildrun Settem og Kristian Settem.

Ønsker seg sparkføre slik som i Rindal

Publisert Sist oppdatert

Strødde gangveier ødelegger sparkføret for surnadalingene. Flere har gitt utrykk for at de ønsker at kommunen tilrettelegger for at det skal være mulig å bruke spark på deler av gangveien.

Sparkglade surnadalinger ber kommunen se til Rindal, hvor de praktiserer strøing av bare halve gangveien i sentrumsområdet.

Ane Mogstad Strand er en av mange som har etterlyst samme praksis i Surnadal kommune.

Fjerde juledag forsøkte Ane å gå på ski med trekkhund fra hjemmet sitt på Tuvteigen til svigerforeldrene i Storsvingvegen.

- Det gikk fint helt frem til kulturhuset. Der ble det bråstopp på grunn av strøsand på hele den fine snødekte gangveien. Synd, for det var utrolig artig. Jeg tenker at det må være mulig å få brukt ski og spark på gangveiene i Surnadal, sier hun.

Bildet viser hvordan gangveiene i Rindal sentrum er strødd. Sparkføre til venstre, godt strødd til høyre.

Sparking og kaffelag i Rindal

Lørdag inviterte Ane med seg flere spark- og skientusiaster til Rindal, hvor de fikk testet forholdene og diskutert temaet rundt en kaffekopp foran kommunehuset.

Mira Sæther, Mali Hildrun Settem og Kristian Settem satte pris på initiativet til Mogstad Strand, og tok gjerne turen over grensa til Trøndelag i vinterkulda lørdag ettermiddag.

Representanter fra Øvre Surnadal idrettslag tester forholdene.

- Vårt ønske er at Surnadal kommune kan se på muligheten. Når rindalingene får det til, må det være mulig for oss også, sier Mogstad Strand.

Mali Hildrun og ektemannen Kristian liker seg godt på både spark og ski, og synes det er synd at det ikke er mulig å bruke disse fremkomstmidlene langs gangveiene i Surnadal.

- Spark kan brukes av alle, uansett alder og fysisk form. Det er en rimelig aktivitet, miljøvennlig, trygt og praktisk. Ikke minst er det god trim på lavterskelnivå, og en utmerket aktivitet sett i folkehelseperspektiv, sier ekteparet.

Kristian Settem kan fortelle at han har fått flere kommentarer fra eldre i kommunen som savner sparkføre.

- For mange eldre vil spark være en trygghet. I kombinasjon med brodder, kan de ferdes trygt langs veiene. Det er mange som er fortvilet over at dette ikke er mulig i Surnadal, sier han.

Mali synes det er spesielt synd for den oppvoksende generasjonen.

- Det er direkte trist at barna som vokser opp i dag ikke får muligheten til å bli kjent med den fine aktiviteten som sparking er, sier hun.

Mira Sæther bor i øvre Surnadal, og kan glede seg over at det etter all sannsynlighet blir gangvei på strekningen Vindøla - Røv. Prosjektet står på førsteplass i fylkets investeringsprogram for gang- og sykkelveier.

- Det er en stor og gledelig nyhet for alle oss som bor i “øverbøgda”. Når den tid kommer, håper vi at Surnadal kommune vil gjøre som Rindal. Det vil garantert føre til at mange vil ta frem sparken, smiler Sæther.

Surnadalinger på besøk i Trøndelag

Kan ikke love at ønsket blir oppfylt

Gunnar Bøe, driftsleder for vei og parkanlegg i Surnadal kommune, kan ikke love surnadalingene ski- og sparkføre på gangveiene.

- Dette er en sak vi ikke har tenkt så mye på, men det har vært diskutert for noen år tilbake. Kravet til at veien skal være godt strødd, har i de siste årene økt mye fra innbyggerne. Dette kombinert med ikke strøing av deler av veien vil gi oss en del utfordringer, sier Bøe.

Bøe synes likevel det er interessant å høre hvordan Rindal kommune løser dette.

- Per i dag vil jeg si at veiene i Surnadal er over landsgjennomsnittet godt strødd. Skal vi strø kun halve bredden, vil dette medføre en del tilpasninger på utstyr. Det blir spent å høre hvordan Rindal løser dette, sier Bøe.

Nils Ole Evjen, rådgiving prosjektering i Rindal kommune, sier de har fått mye skryt for godt ski- og sparkføre langt gangveiene i Rindal sentrum.

- Vi har opp gjennom tiden hatt mange henvendelser fra de som bruker gangveiene med ønske om at det skal være mulig å bruke spark. Vi har derfor fått mye skryt etter at vi startet med å strø bare halve veibredden. Det er ikke alltid at været tilsier at det går å få det til, men de som har utført arbeidet for oss har løst det på en god måte, sier Evjen.

Evjen har følgende svar til sin kollega Gunnar Bøe i Surnadal kommune.

- Strøapparatet de bruker har to utmatermotorer istedenfor en som er det mest vanlige. De kjører en motor for å ta venstre side av veien, og den andre motoren for å ta høyre, sier han.

Mogstad Strand og hennes sparkvenner håper Surnadal kommune tar opp saken til drøfting.

- Vi håper at kommunen kan vurdere om dette er noe som kan prøves i Surnadal. Vi snakker på vegne av mange, og krysser fingrene for en god løsning, smiler hun.

Kaffelag for sparkglade surnadalinger i Rindal sentrum. Fra venstre: Ane Mogstad Strand, Mira Sæther, Mali Hildrun Settem og Kristian Settem.
Powered by Labrador CMS