PRESSEMELDING FRA METEOROLOGISK INSTITUTT:

Et bilde av tørt landskap med et par trær og gul bakke
Illustrasjonsfoto.

Derfor startet El Niño så tidlig

Bare to ganger tidligere har El Niño startet så tidlig som nå. Årets El Niño ligger an til å bli kraftig og vare fram til 2024.

– Det har kun vært to like ekstreme tilfeller av El Niño, et i 1998 og et i 2016, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Temperaturene i mai har aldri vært høyere. Samtidig viser data at junitemperaturene også kommer til å være høye, sier Benestad. Dette skjer før El Niño har nådd sin fulle styrke.

I 2016 ble mer enn 60 millioner mennesker berørt, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Benestad mener at måten den globale oppvarmingen påvirker de tropiske orkanene på kan være en utvikling vi kommer til å se mer av i framtiden.

Global oppvarming kan potensielt påvirke kelvinbølgene. Benestad tok en doktorgrad på kelvinbølger, og følger derfor spesielt med på det som nå skjer.

– Jeg er spent på hvilken rolle kelvinbølger har for El Niño.

Tidlige orkansesonger kan ha spilt en rolle

I år kom orkansesongen i Stillehavet tidligere enn normalt. Benestad spekulerer på om dette har hatt betydning for utviklingen av El Niño.

– De tropiske orkanene har ofte voldsomme vinder fra vest nær ekvator. Disse skaper bølger under havoverflaten med en enorm bølgelengde som forplanter seg østover langs ekvator, sier Benestad.

Det er dette som kalles kelvinbølger, og fører til høyere temperaturer i havoverflaten når de kommer til den østlige delen av Stillehavet.

– Det er en tendens til at vi ser flere kelvinbølger langs ekvator i det østlige Stillehavet i starten av en El Niño, og måten de beveger seg på er påvirket av temperaturen i havet, sier Benestad.

Kan få store konsekvenser

Vanligvis oppstår El Niño rundt oktober-november og er på sitt sterkeste i desember-januar. Når El Niño i år har oppstått tre måneder tidligere enn normalt, påvirker dette været over store deler av verden, og gir utslag på den globale gjennomsnittstemperaturen.

– Det kan få store konsekvenser, sier Benestad, og viser blant annet til en fersk artikkel som forklarer hvordan El Niño påvirker verdensøkonomien.

Monsunregnet over India starter som regel i juni-september. Indiske meteorologer melder nå om at den tropiske syklonen Biparjoy er på vei til India og Pakistan. Over 100 000 mennesker skal være evakuert.

Kan det tenkes at dette skyldes El Niño?

– Det finnes ikke dokumentasjon som bekrefter dette. Men det vi vet er at El Niño har innvirkning på de tropiske orkanene både i Stillehavet og Nord-Atlanteren og at de trolig vil bli mer ekstreme i framtiden, sier Benestad.

Benestad poengterer at høye temperaturer i havet er fellesnevner for både sykloner og El Niño.

– Verdenshavene har aldri vært høyere enn de er nå og det er ikke usannsynlig at det medfører både en tidlig El Niño og tyfoner som denne. Men El Niño er først og fremst knyttet til tyfoner i Stillehavet og Nord-Atlanteren.

Powered by Labrador CMS