Anna Britt og Palmer Vikan selger Surnadal og Rindal Begravelsesbyrå:

Palmer og Anna Britt Vikan hjemme på Norvik en førjulskveld

-Det skal bli godt å få litt fri

Publisert

Anna Britt (61) og Palmer Vikan (61) kjøpte Surnadal og Rindal Begravelsesbyrå av Ragna og Ivar Meisingset høsten 2014. Da kjøpte de ikke bare et firma og en jobb, men også en livsstil. I løpet av de siste drøye seks årene, har gravferdskonsulentene fra Nordvik hatt noen få helger fri.

Når rette personen dukket opp, tok de avgjørelsen om å selge firmaet. 15.februar overtar Bjørn Vevang (45) som eier av begravelsesbyrået.

Vevang ble ansatt i Surnadal og Rindal begravelsesbyrå 1. mai, og jobber i tillegg som kantor i Rindal. Han har erfaring fra arbeid i begravelsesbyrå i Trondheim.

- Vi er helt sikre på at Bjørn vil være en god arvtaker, og at firmaet er i de beste hender, sier Anna Britt og Palmer.

Mens Anna Britt trekker seg tilbake, vil Palmer fortsatt være ansatt i firmaet.

- Det vil utgjøre en stor forskjell for meg å gå fra å eie firmaet til å være ansatt. skal jeg ikke lenger ha det hele og fulle ansvaret, og jeg trenger ikke å ha vakttelefonen med meg døgnet rundt, sier Palmer.

Les også: Fra pianobaren på Britannia til orgelkrakken i Rindal

Bjørn Vevang blir ny eier av Surnadal og Rindal Begravelsesbyrå fra 15.2.21

Alltid i beredskap

Det å jobbe som gravferdskonsulent er ingen «8 – 16 jobb». Ekteparet forteller at de har hatt vakt 365 dager i året i over seks år, med unntak av noen få helger. De kan maksimalt være to timer unna Surnadal, i tilfelle noe akutt skulle oppstå.

- Vi må alltid være tilgjengelige, og være forberedt på å måtte rykke ut på kort varsel, sier Palmer.

Ekteparet har aldri angret på at de valgte å ta over begravelsesbyrået, og kan se tilbake på seks fine år.

- Vi er heldige og privilegerte som får lov til å hjelpe mennesker i ei sårbar tid i livet. Det er en meningsfull jobb hvor man kommer tett på mennesker som har mistet noen man er glad i, sier Anna Britt.

Begravelsesbyrået dekker Surnadal, Rindal og gamle Halsa kommune. Hvert år gjennomfører de rundt 100 begravelser.

- Vi er svært takknemlige for tilliten vi har fått fra folk i distriktet vårt. Vi er avhengig av at folk tar kontakt med oss, for vi driver aldri med oppsøkende virksomhet. Det er umulig å forutse hvordan arbeidsdagen blir, men vi stiller opp fort det er behov for oss, sier Palmer.

Når telefonen ringer vet aldri Anna Britt og Palmer hva som venter dem, og de må være forberedt på det meste.

- Arbeidsoppgavene varierer i takt med omstendighetene rundt dødsfallet. En viktig oppgave er selvfølgelig å stelle den døde med respekt. I tillegg jobber vi mye med pårørende som er i en krevende situasjon. Vi kommer tett på mennesker i sorg, men vår rolle er tydelig. Vi skal hjelpe pårørende med det praktiske. Selv om sjelesorg ikke er vår jobb, forsøker vi å opptre som medmennesker, sier de.

Å ha døden som levebrød

Ekteparet fra Nordvik hadde ingen erfaring fra bransjen da de bestemte seg for å ta over firmaet i 2014. Palmer kom fra administrasjonsjobb i Skogkompaniet, mens Anna Britt jobbet som sykepleier i Surnadal kommune. Palmer hevder at konas faglige bakgrunn som sykepleier har vært svært viktig i jobben som gravferdskonsulent, noe hun i stor grad sier seg enig i.

- Det å jobbe som sykepleier er noe helt annet enn å jobbe i et begravelsesbyrå, men det er ingen tvil om at 30 års erfaring som sykepleier har vært god å ha. Først og fremst fordi jeg har selv har opplevd hvordan det er å være på den andre siden. Å ha innsikt i hvordan dagene, ukene og månedene før døden inntreffer kan oppleves, har vært viktig å ha med seg, sier hun.

Å ha døden som levebrød trenger ikke å være bare enkelt, og hverdagen som gravferdskonsulent byr på mange sterke inntrykk. Det er likevel viktig for Anna Britt og Palmer å rette fokuset mot de pårørende.

- Sorgen er ikke vår. Jeg kjenner på en dyp respekt og ydmykhet for pårørende, og hva de står i. For vår del er jobben ferdig etter en ukes tid, men for pårørende er dette bare starten på ei tøff og brutal tid. Vi har stor respekt for alle vi møter i jobben vår, uavhengig av alder, nasjonalitet, religion, livssyn og tro. For oss er alle like viktige, sier de.

Gravferdskonsulentene påpeker at døden aldri vil bli rutine.

- Den dagen stell av døde blir rutine, bør man gå i seg selv. Alt handler om respekt, sier de.

Frihet og fritid

Ekteparet ser at rollen de har er viktige for mange.

- Vi har så absolutt inntrykk av at Surnadal og Rindal Begravelsesbyrå har et godt omdømme, og at mange setter pris på å ha et begravelsesbyrå med lokal tilknytning. I løpet av årene har vi fått mange gode tilbakemeldinger som vi setter umåtelig stor pris på. Det er en god følelse å ha bidratt til at begravelsen ble ei fin stund for de etterlatte.

2020 har vært et spesielt år, og de som har mistet noen i løpet av året har stått overfor vanskelige valg.

- Restriksjonene som kom i forbindelse med koronaviruset medførte ekstra belastninger for mange familier. Det er en tøff oppgave å velge ut hvilke femti som får komme i begravelsen. Selv om alle involverte respekterer reglene, og skjønner at det må være slik, er det likevel svært vanskelig for de pårørende, sier Palmer.

Nå ser Anna Britt og Palmer frem til en ny epoke.

- Det skal bli godt å få litt mer fri. er det håp om at vi kan reise litt mer. Ikke minst så er vi heldige å ha seks barnebarn, og den sjuende kommer i januar. Vi har mye å glede oss til i tiden fremover, smiler Anna Britt og Palmer.

Powered by Labrador CMS