Rindal Skimuseum

Ole Ellefsæter sine ski til Rindal
Familien har gitt skisamlingen til Ole Ellefsæter til Rindal Skimuseum. Utstilingen skal stå klar til sommeråpningen av skimuseet 22.juni, og det vil bli arrangert en egen temakveld om skiløperen, friidrettsutøveren og musikeren Ole Ellefsæter under "Kulturvøkku" i juli.
Bodil Børset, avdelingsleder ved Rindal Skimuseum, forteller at Knut Ellefsæter tok kontakt med Rindal Skimuseum i fjor og tilbød de å overta skisamlingen etter sin far, Ole Ellefsæter som døde i 2022.
- Ole Ellefsæter gikk på Landsem Ski, og i samlingen er det ski fra hele Ole Ellefsæter sin skikarriere. Dette utvalget av Landsem Ski gir ei veldig fin tidslinje som viser utviklingen av Landsem skifabrikk sine konkurranseski, sier Bodil Børset og fortsetter:
- Dette er den eneste, på det nærmeste, komplette tidslinjen med ski vi har fra en spesifikk skiløper. Vi har selvfølgelig Ole Ellefsæter sine vinnerski fra OL i Grenoble 1968 i i samlingen med premieski fra tidligere.
Ellefsæter var også friidretts-utøver, og har seks NM-gull på 3000 meter hinder fra 1960 - 1965. Ellefsæter hadde også hadde også en musikk-karriere på 60-tallet, og ga ut «Alle kluter til» i 1968.
Egen temakveld under "Kulturvøkku"
Børset sier videre at de har brukt tid på å få registrert samlingen og datert skiene med riktig skifabrikk, produksjonsår og hvilke materialer de består av. For konkurranse-ski prøver de også å få registrert hvilke mesterskap eller konkurranser de eventuelt har vært brukt i. Noen ski i samlinga er også trenings-ski eller reserve-ski. Det er også to par Eggen ski i samlinga, trolig ikke brukt i konkurranser.
- Til det har vi selvsagt fått hjelp av Rindals fremste ekspertise på området, Johan Landsem og Inge Grøseth, sier Børset.
Skiene til Ellefsæter er nå registrert og fotografert, og i ferd med å monteres i utstilling.
Skiene er fra en tiårsperiode mellom 1964 til 1974, og de organiseres i en egen utstilling som åpner samtidig med at Rindal Skimuseum åpner for sommeren 22.juni. Under "Kulturvøkku" i Rindal i juli vil det også en temakveld om Ole Ellefsæter på Rindal Skimuseum. Børset håper å få til dette i samarbeid med Trøndersk Skilaug. Familien vil bli invitert både til sommeråpningen og til temakvelden, som vil bli den formelle åpningen av utstillingen.
Mye historie i hvert skipar
Bodil forteller videre at alle skipar og enkeltski på skimuseet som blir digitalisert, blir tilgjengelig for alle på Digitalt Museum. Her ligger det informasjon om hvert enkelt par, hvem sine ski det er, og hvis det er kjent; hvilke skirenn de har vært benyttet i.
- Men den informasjonen som er vel så viktig er jo om selve skiene, sier Bodil Børset.
- Informasjon om når skiene er produsert, er de er lagd av hickorysåle eller bjørkesåle, har de lingostinekanter, eller er det Lettski med kjerne av balsatre? Har de tresåle eller svartsåle? Hvor lange ski brukte løperen og er det bindinger med blir disse også registrert, og de må eventuelt tas forsiktig av og lagres trygt på magasin før skiene skal i utstilling uten binding på. Hvilken variant av Landsem-logo har de, har de merker og andre særtrekk? Det forteller også mye om utviklingen av Landsem Skifabrikk, fra heltreski til den første årgangen av Landsem Blizzard glassfiberskiene.

Mye av historien til konkurranseskiene finnes også ved å se på klistremerker og stempel på skiene fra de forskjellige mesterskap og enkelt-renn, nasjonalt og internasjonalt. Av skiene går det også an å lese hvordan Even Landsem laget skia i tett dialog med den enkelte skiløperen. Ett av Ellefsæters ski er ikke ferdige med såle, og har et lite «arbeidsnotat» skriblet på undersiden med blyant fra skifabrikken.
Magne Myrmo sine fotografier
Samlingen etter Magne Myrmo er nå også digitalisert, i den samlingen er det også mye fotografier. Blant annet mye fine bilder inne fra Landsem skifabrikk.
- De skal vi også få opp og vist frem til sommeren, sier Bodil Børset.
- De skal også benyttes inne på det planlagte nye møterommet på skimuseet, slik at en får "fabrikkfølelsen" fra Landsem Skifabrikk der inne.
Bodil forteller videre at det er bare en brøkdel av samlingen etter Magne Myrmo som er utstilt til nå, og at det vil komme mer fra samlingen etter hvert.
Rindal skimuseum har også fått en utfordring fra en besøkende som består i å kunne presentere mer fra kvinnelige skiløpere.
- Det skal også være klart til sommersesongen, sier Bodil Børset.
Samarbeid med Nordmørsmusea
Bodil Børset kan også fortelle at de samarbeider med Nordmørsmusea. Rindal Skimuseum skal låne ut bilder av Edvin Landsem i konkurranse- og representasjonsantrekket, som skiløpere fra Rindal brukte under VM i Oslo i 1952 og OL i Cortina i 1956. Antrekkene som rindalingene og hele det norske landslagstroppen brukte var nemlig sydd i ullstoff produsert ved Tingvoll Ullvarefabrikk.
Børset sier at selv om de ansatte nå er opptatt med å rigge til ny utstilling og forberede sommersesong, og har skimuseet åpent på forespørsel. Hun oppfordrer videre til at grupper som ønsker å besøke skimuseet gjerne kan ta kontakt på forhånd og avtale tid.