Brannøvelse i 24 minusgrader

Onsdag kveld ble det arrangert brannøvelse i et eldre hus ved Furuhaugen på Rindalsskogen. Det kalde været ga brannvesenet ekstra utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Brannvesenet hadde planlagt å øve på røykdykking i varme, og slukking av brann i bolig. Det var 24 minusgrader på Rindalsskogen denne kvelden, og man var forberedt på at kulda kunne skape problemer. Brannmannskapene er heldigvis utstyrt med klær som holder både varme og kulde ute.

Det ble gjort forsøk på pumpe opp vann fra elva like ved, men det viste seg at elva var for grunn, og det var for mye is. De brukte derfor vann fra tankbil, men i så mange kuldegrader ble også dette en utfordring for mannskapet.

Slanger og koblinger frøs til, så øvelsen ble litt amputert. Det var vanskelig å få vann gjennom slangene, så det ble etter hvert ikke trygt å fortsette med røykdykking inne i huset. Da gikk man over i en ny fase, med kontrollert nedbrenning.

Koblingene varmes for å få vannet igjennom.

Varabrannsjef Steinar Landsem påpeker at dette er virkeligheten som man kan møte på en kald vinterdag. Derfor er det nyttig å arrangere øvelse under slike værforhold, og lære av de utfordringene som man møter.

– Vi har vært med på husbranner i nær 20 minusgrader tidligere, og det kan skje igjen, sier han.

Rindal kommune er en liten kommune, med ca 2000 innbyggere, men kommunen er stor i geografisk målestokk. Det er langt fra Rindal sentrum og ut til ytterpunktene. Brannvesenet har kort responstid, ca 5 minutter, men avstanden i tid kan fort bli 30-45 min. Rindal er en hyttekommune, noe som gjør at folketallet i praksis øker betraktelig i helger og ferier. Det er en beredskapsmessig utfordring. Det kan også være utfordrende for brannvesenet å komme seg ut til områder på dårlige skogsveier, eller områder der det ikke er veier i det hele tatt. Men i de nye og større hyttefeltene er det heldigvis bilvei til hyttene.

Varabrannsjef Steinar Landsem.

Bare tettsteder med mer enn 20.000 innbyggere kan ha brannvesen med heltidsansatte på vakt døgnet rundt. Som andre mindre kommuner har Rindal et frivillig brannvesen. Frivillige brannvesen har de samme utfordringene som de profesjonelle, både når det gjelder brann og ulykker. De kommer som oftest først til ulykkesstedet, og må ofte ta seg av både ambulansens og politiets oppgaver til de andre nødetatene kommer fram. Ved større hendelser får det lokale brannvesenet hjelp av brannmannskaper fra nabokommunene.

I Rindal er det alltid en mann på vakt, men dette er den eneste som har plikt til å holde seg i nærheten av brannstasjonen. Den som har brannvakt har i tillegg ansvar for kommunens tekniske anlegg, bygg, vannforsyning og kloakk.

Brannvesenet i Rindal består av 16 personer. Til daglig har de vanlige jobber, og de kan også være opptatt på fritida, så når brannalarmen går vet man ikke hvor mange som dukker opp.

– Men vi er heldig her i Rindal med at mannskaper strømmer på når alarmen går, sier varabrannsjef Steinar Landsem.

Powered by Labrador CMS