Kveli, Rånes og Bremseth i Surnadal Kulturhus

2 menn sitter rundet et bord.
Harald Morten Bremseth, Sigmund Kveli og Arnt Egil Rånes starter showet med et møte hvor de mørkeste hemmeligheter fremkommer.

Humor og kanari

Kveli, Rånes og Bremseth: – Hvor er egentlig Svarrabærje?

Publisert

Med hver sin koffert full med humor og kanari inntok trioen Kveli, Rånes og Bremseth Storstuå ved Surnadal kulturhus torsdag 1. februar. Dette er stoppested nummer fire for denne turnêen.

– Vi liker oss her og har et godt publikum i Surnadal, derfor kommer vi hit som en av de første stoppestedene på runden, sier Harald Morten Bremseth.

Utsendte fra Trollheimsporten har invitert seg selv til en revyprat med trioen før forestilling. Det første de lurer på er hvor Svarrabærje er.

Artighet varer lengst...

Denne historien startet for ca 12 år siden, med at Arnt Egil Rånes og Sveinung Kveli fant ut at de skulle kombinere musikk og humor og starte opp med kroshow. I salen på en av disse forestillingene satt Sigmund Kveli. Dette var et konsept han hadde tro på og ikke minst ville være med på. Dermed ble de til trioen Kveli, Rånes, Kveli.

– Og med dette utgangspunktet..., sier Kveli, og peker på Rånes.

– ... måtte de jo laget en forestilling om Trønderockens historie, for det har ingen gjort før. 

Han viser frem DVD som ligger tilgjengelig for salg. Bremseth ble kontaktet av Sigmund etter at Sveinung gikk bort i 2013. Dette ble trioen vi møter i Storstua i kveld. 

Trioen forteller at de utfyller hverandre på flere områder og at dette gjør det ekstra moro og jobbe sammen. 

– Arnt Egil er vårt musikalske geni, sier Bremseth. 

Bremseth selv trakterer en rekke instrumenter, som piano, trekkspill, bass og nå for anledningen ukulele. 

– Det er ikke så vanskelig å lære seg og spille instrument. Det er bare å øve, det, forteller Bremseth, og innrømmer at ukulele og tykke rørleggerfingre er en noe krevende kombinasjon. 

Kveli skyter inn:

–  Jeg får stadig mindre trommer å spille på. Startet med et helt slagverk, og nå er jeg avspist med en liten skarptromme.

Gjennom kvelden viser de alle at de kan bruke flere instrumenter. 

Arnt Egil Rånes er også kjent som gitarist i DDE, og har lang musikalsk erfaring. 

– Min oppgaver å spille de andre gode, forteller han. 

– Samtidig ønsker vi  å utfordre hverandre,  være litt utenfor komfortsonen, sier Bremseth. 

Derfor har de laget er rap til Rånes, som han skal fremføre.

En mann danser på ryggen på gulve, en rapper. scenebilde er kofferter
Selv om rap er nytt for gjengen, så satt nummeret "tenkt koffert" som et skudd. Rånes håndterer også denne musikalske sjangeren. Noe mer usikker på kvaliteten på tilhørende breakdance. Fornøyelig å se på.

Sigmund Kveli skriver mange av tekstene de bruker og han skriver raskt tekster han vet vil bli til noe. De vil uansett forandre seg underveis, da de må tilpasses rollefigurene, dialekt og settingen. 

– Sigmund skriver på Lierbøgg, og det passe itj alltid Selbyggen, sier Bremseth. 

Kveli har også skrevet tekster for andre revylag

En mann spiller ukulele og en er ikledd rosa skjerf, hjelm og gul jakke.
Det er ikke å holde maska når slike figurer dukker opp på scena.

Bremseth bidrar sterkt inn i trioen med mange rare figurer og "fere". Han har i mange år vært en å se på revyscenen, på blant annet Lånkerevyen, og har vunnet priser på Høylandet med blant annet Vikaren og Bjarne Blund.

Med forestillingen ønsker de å være en motvekt mot standup og humor utsendt fra Oslogryta. Det er ulik humor, og de har fått tilbakemeldinger på at det de framfører treffer folket godt. Kveldsforestilling har nesten full sal, noe som viser at deres humor også slår an i vårt distrikt. 

I tillegg til å se denne gjengen på scena, kan du også høre dem i revypoden. Her gir de blant annet tips om hvordan lager gode revynummer. 

Humor og kanari

"Humor og kanari" er bygd opp noe annerledes enn tidligere forestillinger, uten bruke av skjermer og så mange effekter. Det som står på scena når du kommer er det du får se. Raske sceneskift og skifte av klær og roller gir forestillingen en god helhet og god flyt. 

Scenebilde 3 personer utkledd, 3 kofferter
Skifte av kostyme og roller går raskt. Alt foregår på scenen underveis. Her er noen fra familien Brein innom på gjesteopptreden.

De starter forestilling med å se etter snertne babes i Surnadal, noe som heller ikke lar seg oppdrive fra salen i kveld i følge" manager" Stein Ståle Singstad. De forsetter med et møte hvor deres mørkeste hemmeligheter blir delt, Bremseth er medlem i ARL som er en forkortelse av anonyme rørleggere og forteller om avhengighet av kobberrør og stort forbruk av silikonsprøyter. Rånes er medlem i AVS, anonyme visesangere, som gir seg utslag med at synge viser når ingen hører han, mens Kveli har store kvaler med sin seksuelle legning, som er å være en heterofil mann.

De tar opp aktuelle tema og nyheter i egen nyhetssending, med tema som masterenes mester, snø i Oslo og den største plattformulykken siden Kjellandulykken, nemlig Helseplattformen. TV-personligheter blir tatt frem, blant annet Skal vi danse sin Morten Heggset. Hva er egentlig han kjent for, og hvorfor er han på TV? Det blir mer eller mindre påstått at det er viktigere for folk å være på TV, enn hvorfor de kommer dit. Dette blir illustrert med deltaker Geir Brein på "Skal vi danse" og hans Barbara. En påstand er at det er laget så mange sesonger av realitysprogrammene vi har, at vi har brukt opp alt folket.

En person i trikot og person står ved siden av
Deltaker i "Skal vi danse" så etter dansepartner på høyst 25 kg fra salen. Ingen frivillig meldte seg.

Vi blir også vitne til et opprør fra gamle rollefigurer fra tidligere show, som i dag er godt forvart i koffertene som står på scena. De har fagorganisert seg og mener de er urettferdig behandlet. Imidlertid dukker det opp flere gamle kjente underveis. 

Trollheimsportens favoritt er uten tvil Kveli sin monolog, hvor han tar oss gjennom kurs for de som ikke har flyskrekk, men som gjerne vil ha det eller burde hatt det. Dette er et pilotprosjekt og målet er å redusere C02-utslipp. Her kommer påstander som; "å gå inn i et metallrør som er sveiset tett i begge ender", "putta ned i et sete hvor ingen kroppsdeler er rett retning."

Innhentet kompetanse fra Oslobøgden
To personer på en scene. En spiller gitar, en holder opp et ark det står M på
Miss Unni Vers inntar scenen og utfordrer til allsang. Teksten viser hun fra scena
En person i kjeledress og hjem spiller bass
"Nybasisten"
to personer på en scene. En person ser på at den andre gjør 'fakte'. Slår ut med hendene
Utviser ekte spilleglede. En fornøyelse å se på
Powered by Labrador CMS