Ei dame som står ved et rekkeverk, muligens på en veranda. I bakgrunnen kan man se fjorden og ei ferje.
Fylkestingspolitiker Lilly Gunn Nyheim bor på Kvanne, med utsikt til ferjeleiet.

Vil kutte 36 avganger i uka: – Vi kan ikke godta at det blir slik

Publisert

Dersom regjeringen får det som de vil, vil det ikke lenger bli like enkelt å reise på tvers av fjordene i fylket. Et ekspertutvalg har foreslått å kutte 36 avganger i uka fra ferjesambandet Kvanne – Rykkjem.

I forslaget som har blitt lagt fram for samferdselsutvalget i Møre og Romsdal ville ekspertutvalget fra regjeringen kutte 14 avganger i hverdagene, 10 på lørdager og 12 på søndager på dette sambandet.

Svært mange ferjesamband i Møre og Romsdal blir rammet av det nye forslaget, ettersom at fylket selv styrer driften av de fleste ferjerutene. En gjenganger i de andre ferjesambandene er at sene og tidlige avganger blir kuttet. På Kvanne - Rykkjem er det enda ikke klart hvilke avganger som rammes. Det vil også bli kuttet i busstilbudet i fylket.

– På sikt er dette virkelig alvorlig

Lilly Gunn Nyheim er fylkestingspolitiker og sitter i samferdselsutvalget for Ap. Hun bor på Kvanne, og er nabo til ferjeleiet. Hun var til stede da ekspertutvalgets forslag ble lagt fram på onsdag.

– Vi er et fylke som er avhengig av ferjer, og vi kan ikke godta at det blir til at det kuttes så mye i ferjetilbudet. På sikt er dette virkelig alvorlig, sier Nyheim.

Hun påpeker at Møre og Romsdal er et fylke med stor verdiskapning som er avhengig av ferjene for transport. Kvanne – Rykkjem er også en travel pendlerstrekning. Hydro Sunndal er en av de største arbeidsmarkedene i Surnadal, og mange benytter seg av ferjestrekningen flere ganger om dagen.

Før jul ble det foreslått at Møre og Romsdal skal spare 10 millioner på buss og 50 millioner på ferje som en omstilling i 2024. Men dersom ekspertutvalgets nyeste innstilling går gjennom kan man vente at beløpet tredobles.

Ekspertutvalget er oppnevnt av kommunal- og distriktsdepartementet, og har fått i oppgave å gjøre en vurdering av inntektssystemet for fylkeskommunene. Årsaken til at gjennomgangen av inntektssystemet er nødvendig, er den nye fylkesinndelingen som kommer i 2024. Da skal 11 fylker bli til 15. Dette vedtok stortinget i juni. Den forrige revisjonen av inntektssystemet ble gjort i 2020 i forbindelse med regionsreformen.

Kjemper en kamp mot eget parti

Nyheim påpeker at samferdselsutvalget sto sammen under gårdagens møte, og at det var stor enighet mellom fylkespolitikerne at innstillingen er urimelig. Nyheim kjemper nå mot eget parti, i egen regjering.

– Dette er ikke en innstilling som kommer overaskende på. Den har blitt jobbet med over lang tid. Men akkurat nå er det eget parti som sitter i regjering. Vi står skulder mot skulder og kjemper imot, og nå er det på vår vakt, sier Nyheim.

Innstillingen skal nå ut på høring med høringsfrist den 28. april. Den kommer opp igjen for samferdselsutvalget den 31. mai. Den 20. juni skal innstillingen opp i fylket, og eventuelle endringer kommer 01.01.2024.

Powered by Labrador CMS