Menneske og maskin i skjønn forening
Det er stor aktivitet hos Pipelife Norge om dagen. Etter mer enn 50 år med rørproduksjon på fabrikken i Surnadal, er arbeidssituasjonen for de fabrikkansatte nå i ferd med å bli snudd på hodet. Fra manuelle operasjoner mellom menneske og maskin, er produksjonen nå på full fart inn i en digitalisert og fullautomatisert fremtid preget av ny teknologi, roboter, sensorer, skannere, video og datamaskiner.
I fjor tok Pipelife et realt magadrag og investerte flere titalls millioner i automatisering av produksjonen for å komme opp på en Industri 4.0 standard. Tanken bak er å sikre en trygg og forutsigbar drift av selskapet for de ansatte, som nå slipper mye av det tunge fysiske arbeidet som har vært tidligere.
– Dette er det største investeringsprosjektet vi noen gang har hatt, sier HR-sjef Gerd Inger Aarnes
Prosessen med automatisering fører også til økt bærekraft. De nye digitale prosessene sørger for gunstig forbruk av råvare, mindre feilproduksjon og et mer effektivt energi- og vannforbruk. Gjennom prosjektet styrker dermed Pipelife sin konkurranseevne, produktbredde og produksjonskapasitet.
Trenger nye impulser
– Det er to ting som ligger til grunn for at vi nå søker etter folk. Én ting er automatiseringsprosjektet i seg selv. Den andre biten er de stadig økende kravene vi blir møtt med, både fra kundene og sertifiseringsorganene. Og så har vi satt oss som mål å minimere merforbruket av plast, i tillegg til et par andre internkrav, sier fabrikksjef Øystein Halle. Det handler derfor mye om kultur, om det å få dette i ryggmargen.
Og nå har altså Pipelife behov for nye impulser og flere folk, først og fremst inn i ekstruderavdelingen der selve rørene blir produsert. De fem nye skiftlederne som Pipelife nå ser etter skal lede sine skift derfra. I tillegg til disse fem skal Pipelife også ha én ny driftsleder, som de fem andre skal rapportere til. Aarnes og Halle håper at terskelen for å søke ikke settes utelukkende på grunnlag av krav til fagkompetanse, men først og fremst av motivasjon for å lede team.
– Folk har en tendens til å lese stillingsutlysninger på en viss måte. Undersøkelser viser f.eks. kvinner ofte leser stillingsannonser litt strengere enn det menn gjør, slik at terskelen for å søke kanskje blir litt høyere for kvinner. Vi ønsker oss en mangfoldig arbeidsstokk; det er mange flere menn enn kvinner i fabrikken, men vi ønsker at flere kvinner også søker. Det handler om å få inn folk med forskjellige meninger og bakgrunner, rett og slett øke mangfoldet, for at vi skal få til den kulturbyggingen vi nå er ute etter, sier Aarnes.
– Vi har tenkt mye på at vi skal være tydelige på hva vi er ute etter her. Siden de rollene som skal fylles blir viktigere for at skiftene skal dra i samme retning, trenger vi folk som kan motivere og lede andre. Derfor vil vi fokusere like mye på egenskapene som de faglige kvalifikasjonene til folk, sier Halle.
Lærer i den skolen man går
Det finnes få, om noen, skoler som underviser i Pipelife sine rørsystymer. Det betyr at den beste skolen nødvendigvis er Pipelife selv. Gerd Inger Aarnes sier at Pipelife skal være tydelige på at de har muligheter til å lære opp folk og gi dem både formell og uformell kompetanse.
– Nå trenger vi folk som har lyst til å lede team, utvikle team og utvikle seg selv, sier Halle.
Siden den beste Pipelife-skolen er Pipelife selv, understreker HR-sjefen at bedriften samtidig skal ta godt vare på de som allerede jobber der.
– Vi ønsker å ta vare på og satse på de flinke folkene som allerede er her. Når vi har så gode folk her så vil vi jo at de blir her, at de utvikler seg og kan løse forskjellige oppgaver, sånn at vi kan fortsette å ha folk med lang ansiennitet, sier Aarnes.
– Det vi er ute etter er jo nye impulser. Vi søker både internt og eksternt, så det ene utelukker ikke det andre. Kanskje trenger vi folk utenfra for å gi oss nye impulser, og kanskje kan impulsene komme innenfra.
– Vi søker også etter lærlinger nå. Vi har plass til ganske mange, og den som har automasjon i bunn, enten fra før eller ønsker å ta automasjon og et tilleggsfagbrev hos oss vil ha alle forutsetninger for å gjøre det godt hos oss, sier Halle. Vi er avhengig av en bredere kompetanseprofil, for vi får ikke gjort mye med automatiseringsanlegget uten rørene som skal gjennom det, og vi gjør lite med rørene om vi ikke får håndtert dem automatisk.
– Vi har gjort mye riktig fram til nå, men det som er viktig å få fram er at vi vil litt ned på landjorda på det vi driver med når det kommer til disse nye stillingene. Vi skal ha mer av en rød tråd i rekrutteringsarbeidet vårt, og som sagt så er det de gode egenskapene vi nå ser etter, avslutter de to.