LESERINNLEGG:
Ingen skal møte demens alene
Over 100 000 nordmenn lever med demens i dag og dette tallet vil doble seg de neste tiårene. I Møre og Romsdal var det i 2020 anslagsvis 5800 personer med demens, og i 2030 er det beregnet å være 7806 demenssyke. Dette tilsvarer en økning på 2005, eller 34,56% fra 2020 til 2030. Årsaken er at vi blir flere eldre, vi lever lenger, og høy alder er den største risikofaktoren for å få demens.
Demens er en sykdom som er vond å få for den som rammes, den krever mye av pårørende og den koster mye for fellesskapet. Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjon for mennesker med demens og deres pårørende. Vi er bekymret for at mange av de som rammes av demens ikke får den hjelpen de trenger og har rett på.
Av de som har demens er det halvparten som mangler diagnose. Under fem prosent har tilbud om lokaliseringsteknologi, og det er store forskjeller fra mellom fylkene og kommunene i Norge. I vårt fylke viser tall fra Helsedirektoratet i 2021, at 2,8% av de som har diagnose og er hjemmeboende har tilbud om lokaliseringsteknologi. Altfor mange mangler dagtilbud og avlastning. Å få sykehjemsplass er vanskelig. Vi klarer ikke gi nødvendig tilbud i dag, og er absolutt ikke klare for den store veksten som venter oss.
Nasjonalforeningen
for folkehelsen er opptatt av at ingen skal møte demens alene. Det er mer enn
tøft nok å få en slik diagnose, det skal ikke også være tøft å få hjelp. Snart
er det kommunevalg. Vi håper på et flertall i vår kommune som kan gi
mennesker trygghet om at dersom de får demens, skal de og deres pårørende få
hjelp og støtte hele veien gjennom sykdommen.
Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal fylkeslag.
Else Marie Gulseth
Daglig leder fylkeskontoret i Møre og Romsdal