Helga og Torgrim sammen med Fredrik.
Helga og Torgrim sammen med Fredrik.

Mjølkespann i sølv på Furuhaugen

Den høyeste utmerkelsen som melkeprodusenter!

Publisert Sist oppdatert

På Furuhaugen på Rindalsskogen  har Helga og Torgrim Furuhaug levert 9100 dager/25 år med elitemelk, som er den beste melka du kan levere til TINE-meieriene .  Andre november skal de til Lillestrøm for å motta Mjølkespannet i sølv. 

Veien til Mjølkespannet

Helga og Torgrim tok over gården etter foreldrene til Helga, 01.01.1996. De flyttet inn i våningshuset på gården sammen med den avtroppende generasjonen. Med på lasset hadde de datteren Maria som var født året før. I tiden etter overdragelsen var det mye å sette seg inn i, selv om Helga hadde bidratt aktivt hjemme på gården gjennom hele oppveksten.  

En avgjørende faktor for at de får fått både Sølvtine (15.år med leveranse av elitemelk) og nå Mjølkespannet, mener Helga og Torgrim er evnen til samarbeid og utfylling av hverandre. At hvis en skal bort eller er opptatt med slått, kan den andre steppe inn uten videre opplæring. 

Torgrim kom inn i livet som gårdbruker på Furuhaugen med lite erfaring. Han ønsker å trekke fram et Melkekurs om var arrangert av Arnfinn Gunnes og Egil Børset i 1997. Gunnes var hygienetekniker og spesialist på melkingsrutiner og Egil Børset som var dyrlege og bonde. Kurset fikk viktig grunnlag for en nyoppstartet bonde og en viktig faktor for leveranse av  25 år med elitemelk. 

Furuhaugen.

Oppgradering av driftsbygning underveis

Siden Helga og Torgrim tok over ved årsskiftet 1996 har  de oppgradert driftsbygningen med nytt gulv i gamle delen av fjøset, flere oksebinger, flis på fôrbrett,  skinnebane i taket til melkeorganene, melkeorgan med avtakere og nytt tak på gamle delen og birom i 2021. 

Helga forklarer at mange av utbedringene ble gjort med tanke på ergonomi og få en bedre arbeidshverdag i fjøset. 

Tid til familie og hobby

Med små barn var Helga og Torgrim avhengig av gode avløsere for og kunne bruke tid sammen med familie og hobbyer. De vil skryte av sin faste avløser som de hadde i 12-13 år, Håvard Norli. Viktigheten av å slippe til folk, både inne i fjøset og ute i traktoren er viktig for rekrutteringen av både nye bønder og avløsere. 

Slapp til yngre krefter ved årsskiftet

Etter mye om og men kom Helga og Torgrim fram til avgjørelsen om å legge kvoten ut for leie, siden helsa var svikende.  Torgrim forteller at de hadde vært inne på tanken om forpakning, men tenkte ikke noe videre på den tanken. 

Fredrik Myklegard har vært mye på Furuhaugen opp i gjennom, både i fjøset og på besøk hos sønnen på Furuhaugen, Andreas som er jevngammel. Foreldrene til Fredrik overtok gård omtrent på samme tid som Helga og Torgrim, og som nye bønder utvekslet de mange råd og meninger. 

Det var etter at kvoten kom ut på leiemarkedet at Fredrik ringte til gårdbrukerne på Furuhaugen. Han ønsket å prøve seg som gårdbruker før han skal ta over hjemgården til foreldre i Lomundalen. Det ligger mye viktig læring hos en ung bonde i å få slippe til selv. Prosessen gikk sin gang og ved nyttår i 2023 var Fredrik offisielt forpakter på Furuhaugen. 

Helga og Torgrim syns det er en fin måte å videreføre driften på gården, når egne barn ikke ønsket å ta over driften. Forpakning er med å holde liv på gården og lys i fjøset, dette syns de er svært viktig både for Rindal og landbruket generelt. 

Støtter fremtidens bønder

De tidligere bøndene er fortsatt engasjert for landbruk og landbrukspolitikk. Gode vilkår for bønder, som spesielt stimulerer til at flere unge vil ta over drifta. Nye utfordringer dukker opp for bøndene som stadig må tilpasse seg nytt regelverk og krav og effektivisering. Med nye øyne og ny motivasjon inn i landbruket øker dette motivasjonen til flere. Samvirket, som TINE og Nortura er viktig for at gårdsbruk i grisgrendte strøk kan drive på lik linje som i sentrale strøk. Matberedskap er viktigere enn noensinne, forteller Helga!

Powered by Labrador CMS