Pressemelding fra Møre og Romsdal Bondelag om årets jordbruksoppgjør

Leder i Møre og Romsdal Bondelag Olav Håkon Ulfsnes.

Tydelige prioriteringer og et viktig løft til de med lavest inntekt

– Årets jordbruksavtale inneholder tydelige prioriteringer og gir et viktig inntektsløft til ammeku- og sauebønder som har lavest inntekt i jordbruket. Det er positivt, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag Olav Håkon Ulfsnes i en pressemelding mandag.

Norges Bondelag inngikk fredag 16. mai en jordbruksavtale med staten. Avtalen har en ramme på 1,1 milliarder kroner, noe som er 302 millioner kroner mer enn statens tilbud.

– Dette er den første jordbruksavtalen siden 1982 som legger opp til at bønder i gjennomsnitt har mulighet til inntekt på nivå med andre grupper i samfunnet. Inntektsgapet som har eksistert mellom bønder og andre grupper blir sannsynligvis tettet i 2025, og årets avtale legger opp til at det skal forbli tettet i 2026. Det er en vesentlig forhandlingsgevinst sammenlignet med statens opprinnelige tilbud, sier Ulfsnes.

Løfter de med lavest inntekt

– Møre og Romsdal Bondelag var opptatt av å løfte produksjonene med lavest inntekt, da vi ga vårt innspill til årets jordbruksforhandlinger. Avtalen vil ikke utviske forskjeller innad i næringa, men er et viktig steg i riktig retning, sier Ulfsnes.

– Bønder som holder på med ammeku og sau har i flere år ligget lavt i inntekt. Det er uheldig med tanke på rekruttering til produksjonene, men også med tanke på norsk matsikkerhet og beredskap. Skal vi ha jordbruk i hele landet og økt matproduksjon, må vi ha produksjoner som utnytter utmarksressursene våre, legger han til.

Økt sjølforsyning med satsing på korn og grønt

Viktige prioriteringer i årets jordbruksavtale er økt satsing på korn og grønt.

– Det må lønne seg å produsere matkorn framfor fôrkorn på arealer hvor dette er mulig. Det åpner for at vi kan produsere fôrkorn i mer marginale korndistrikter, slik som i Møre og Romsdal, sier Ulfsnes.

Han er fornøyd med at jordbrukets krav er innfridd på alle punkter når det gjelder målpriser til grønnsaker, matkorn og poteter, og at kornøkonomien i randsonene er styrket gjennom økt arealtilskudd fra sone 4 og oppover. Møre og Romsdal ligger i sone fem.

Landbruket er sterkest når vi står sammen

Norsk Bonde- og Småbrukarlag valgte å bryte årets jordbruksforhandlinger, mens Norges Bondelag fullførte forhandlingene.

– Den norske modellen med forhandlinger og et organisert arbeidsliv gjelder også i landbruket. Det innebærer både å ta ansvar og søke resultater, Norges Bondelag gjør begge deler, avslutter Ulfsnes.

Viktige datoer i jordbruksoppgjøret

· 11. april: Budsjettnemnda for jordbruket la fram sine tall.

· 28. april: Jordbrukets krav ble overlevert landbruks- og matdepartementet.

· 7. mai: Landbruks- og matdepartementet la fram statens tilbud.

· 16. mai: Jordbruksavtale mellom staten og Norges Bondelag ble inngått.

Møre og Romsdal bondelag
Powered by Labrador CMS