Kyr som spiser
Fri fôring gir rolige dyr. Fjøset er lyst og fint.

Mye folk på åpent melkekufjøs

Publisert Sist oppdatert

Fjøssystemer inviterte til åpent melkekufjøs hos Geir Atle Røen tirsdag 25. april. Og mange hadde funnet veien til Kvanne denne snøværsdagen. Både arrangører og bonde er godt fornøyd med oppmøtet. Det nye fjøset ble åpnet med kake og kaffe og alle fikk se seg rundt i det splitter nye løsdriftsfjøset.

Geir Atle Røen i nyfjøset.
Geir Atle Røen er fornøyd med de lyse og luftige omgivelsene i nyfjøset.

En helt annen hverdag

Geir Atle Røen har melket i nyfjøset i 2 måneder, og sier han har fått en helt annen hverdag. Tidligere drev han et eldre båsfjøs, så forandringene er store. Særlig det med fjøstider og arbeidsoppgaver. - Det blir en helt annen frihet, forteller han. Nå kan han bli med på fotballkamp med barna midt i beste fjøstid. - Og det blir en bedre arbeidshverdag, nå som jeg ikke må ned på kne for å vaske jur og melke. I dette fjøset kan jeg beholde helsa til jeg blir gammel, det er mye mer ergonomisk. Det er også så lyst og luftig, med sine hvitbeisede vegger og gode takhøyde. Det gamle fjøset er han i full gang med å bygge om med binger til kalver og kviger, samt båser til oksene. - Nå skal alle få god plass, sier han fornøyd.

God plass i nyfjøset.

- Det er beundringsverdig å satse på fjøsbygging nå med så høye kostnader. Hva fikk deg til å satse?

- Det var enten å legge ned, eller bygge nytt. Og det var liksom nå det passet for oss, forteller Røen. - Så vil det vise seg om det var lønnsomt. Røen er utdannet ingeniør, og har planer om å ta seg konsulentarbeid innen aluminium når han er ferdig med byggeprosessen. Det er med i beregninga når han nå skal begynne å betale på herligheten, som har en prislapp på 9 millioner.

- Planen er at fjøset skal være nedbetalt innen jeg er pensjonist. Da kan jeg gi fra meg noe som er klart for videre drift i fremtiden, og det kjennes godt. Det er for tidlig å vite hva tenåringene mine vil enda, og jeg vil ikke tvinge noen til å drive med melkeproduksjon.

Han er godt fornøyd med samarbeidet med Fjøssystemer, og synes fjøset har blitt praktisk og fint. Dermed kan han gjerne anbefale andre å benytte seg av deres kompetanse. Og så vil han takke Innovasjon Norge for støtte, den har vært avgjørende.

Fjøssystemer forteller:

Fjøset er et påbygg med stålbuer, limtreåser og sandwich tak. Massivtre yttervegger og vegger i sosiale rom. Det nye fjøset har 41 plasser for melkekyr, sykebinge samt fôrsentral og sosiale rom. Kuene melkes av en Lely Astrounaut A5 melkerobot, og spaltegulvet fra Suding holdes rent med en Lely Discovery skraperobot. I fjøset er det brukt stolper fra Wopas og solid innredning fra Jourdain. Liggematter fra Kraiburg, drikkeutstyr fra Suevia og ventilasjon fra Big Dutchman. Agrilight lys gjør fjøset lyst og trivelig. Fjøset har også Agritech kraftfôrsilo. For kuas velvære og hygiene er det installert Agricow kubørste. I det eksisterende fjøset er kalver, kviger, okser og tankrom.

Nyfjøset.
Nyfjøset ligger høyt og fritt oppi lia. Nå gjenstår en del planeringsarbeid før dyrene skal ut på beite til sommeren.

Det er muligheter

Arrangørene er også godt fornøyde med dagens oppmøte. - Det er artig at gårdbrukerne vil vise frem det de har fått til, skryter Kjell Overskott fra Fjøssystemer Midtnorge. - Dette var en enorm forandring fra det lille båsfjøset som var her tidligere. Det viser de oppmøtte at det er mulig, også med deres forutsetninger, tror Overskott. - Det er ikke mange som ville ha investert så mye penger i sin egen arbeidsplass, det er beundringsverdig. Men jeg tror han har valgt riktig, det er ved å investere i dyrene at man øker inntektene. Det letter arbeidet og gir nye muligheter for videre drift. Finere traktor enn naboen er kanskje ikke like lønnsomt, så det gjelder å være rasjonell når man investerer, mener han.

- Hva får folk til å satse på tross av høye kostnader?

Overskott tror vi ser et generasjonsskifte. - De som tar over nå, vil ikke ha gamle båsfjøs. Det er for mørkt og tungdrevet, og fokus på dyrevelferd har også fått etablert seg i den yngre garde. Det handler om innstilling! Vi skal ikke lure ungdommene, men jeg tror vi er best tjent med å heie dem fram, heller enn å snakke ned næringa. Mange unge vil jo drive, og da er det dumt om foreldregenerasjonen tar fra dem motet. Jeg har drevet gård i 35 år, og det har alltid vært pessimister der ute. De ser an neste regjering, venter på at tidene skal bli bedre. Og de sliter fremdeles i gamle fjøs, kanskje uten noen som vil ta over, synser Overskott.

- Hils og si at vi har fjøs på lager! Det er bare å ringe, så skal det ordne seg det, smiler han.

Folk som kikker på nyfjøset.
De mange frammøtte var nysgjerrige på både innredning, robot og andre smarte løsninger.
Melkerobot
Melkeroboten er en Lely Astrounaut A5. Alle kyrne lærte seg den på bare halvannen uke.
Kalv
Ei som kan glede seg over mer plass og en framtid i løsdriftsfjøs.
Minilaster
Kjekt å slippe manuelt arbeid!
Kubørsten brukes aktivt
Herlig med kubørste fra Agricow.
Kyr
Nysgjerrige på alt folket.
Powered by Labrador CMS