Kulturvøkku - Årets Optimistkveld var en suksess

Odd Arne Halaas sang og spilte blant annet "Ilsvikøra" under torsdagens Optimistkveld

God stemning og latterlig morsomt

Gullkorna kom tett og uten filter under årets Optimistkveld i Torshall. Arrangementet er et samarbeid mellom Rindal kommune og Rindal Næringsforum.

Publisert

Et nesten fullsatt Torshall fikk oppleve en kveld i optimismens tegn torsdag kveld. Optimistkvelden har sitt opphav i de tidligere arrangerte Optimistkonferansene, som ble en publikumssuksess i tidligere utgaver av Kulturvøkku i Rindal. 

Kveldens konferansier, Odd Arne Halaas, er kjent som musiker og humorist. Dette er hans andre år som konferansier på Optimistkvelden, og han understreket at om de leier han inn til neste år, så blir det ingen "3 for 2"- rabatt. 

Halaas bød absolutt på seg selv, og latteren satt løst gjennom hele kvelden. Han hadde satt seg godt inn i hvem kveldens gjesteforelesere var, og hadde gode presentasjoner av dem alle.  Kveldens skribent fra Trollheimsporten fikk også direkte tilbakemelding på jobben som ble  gjort, da han stoppet opp hele programmet for å posere foran kamera.

En mann på en scene. Et hvitt trekkspill foran bena
Odd Arne Halaas stoppet opp og poserte foran kamera.

Kundeopplevelse som en merverdi

Bente Krangnes Edvardsen var invitert til Optimistkvelden for å fortelle om sin vei inn i serviceyrket, og veien til driften av klesbutikken Inc. og "Café Somti" i Surnadal. 

Som ungdom hadde ikke Edvardsen noen ambisjoner om å jobbe i butikk, og hun skulle heller ikke bosette seg i Surnadal. Hun flyttet derfor tidlig ut, og etablerte seg i Drammen. Edvardsen fortalte at hennes mor, Ella, er en kjent skikkelse innen handel i distriktet og kunne solgt gråstein til hvem som helst. 

Det som lokket Edvardsen tilbake til hjembygda var en ledig stilling som daglig leder ved Surnadal kulturhus. Dette var en jobb hun virkelig ville ha, og hun overtalte mannen sin til å være med å flytte til Surnadal. De var alt på flyttefot da hun fikk beskjed om at hun var innstilt som nummer to til stillingen. Men flytting ble det likevel, uten jobb og uten noe sted å bo. Det ville seg etter hvert slik at Lars Løseth tok kontakt med Edvardsen, og spurte om hun ville starte opp med noe i et av de ledige lokalene på Amfi, som vi i dag kjenner som Alti. Dette tok hun opp med sin mor, Ella, som fikk fullstendig overtenning. Etter dette har de hatt overtenning begge to, forteller Edvardsen. 

EN dame med sid kjole på scena foran en skjerm. Bilde på skjermen er av to damer i svart hvitt
Bente Krangnes Edvardsen forteller om eget engasjement. Bildet i bakgrunnen er av Bente og hennes mor Ella

Edvardsen har startet opp og drevet butikker flere steder i Midt-Norge, og har gått på med stor optimisme. Etter en mislykket butikkåpning under corona-tiden i Levanger, måtte hun gå i seg selv for å finne ut om hun vil fortsette innen handel. Det var på denne tiden hun fikk ideen om å starte klesbutikk med skjenkebevilling og matservering. Med god hjelp av datteren Live, kjent kokk og TV-profil, har hun etablert et sted hvor folk kan møtes og ta en matbit. Her tilstreber de å bruke lokale og kortreiste råvarer. 

For Bente er det viktigst med god kundeservice og hun kjenner kundene sine godt.

- Når en kunde sier fornavnet ditt, så vet du at du har gjort noe rett, sier Bente!

Folk kommer og spiser "agn" i skuret

Roar Svenning er fra Stokkøya i Åfjord kommune, hans foreldre drev med campingplass og selv satset han på et liv som fisker. Han har fått Norges gründerpris, og driver innen reiseliv, i tillegg til prosjektet som kalles Bygda 2.0. 

en mann står på en scene og ser ut over salen. Bak han er det en powerpoint med bilde av natur, havet og strand
Roar Svenning viser hvordan deler av Stokkøya ser ut. Midt i bildet er hans hjemsted

Han forteller om hvordan han har jobbet for få til gode arealplaner og god sosial infrastruktur i Åfjord. Hans påstand er at mange kommuner lager arealplaner på enklest mulig vis, med mål om å tilfredsstille Statsforvalteren. Noe han ikke har sansen for. 

- For å få gjort noe må man lage en "kukat" reguleringsplan, gjøre det som er fett og det som er bra og det som folk vil ha, sier Svenning.

Når han skulle bygge opp skuret, som i dag er Strandbaren, laget de arkitekturen så annerledes enn det folk er vant til, at de kun hadde fokus på hvor stygt det var, slik at det ikke ble noe fokus på at de bygde helt nede i vannkanten. Svenning er opptatt av at lokalbefolkningen skal kunne bruke de arealene de har om de ønsker det, eksempelvis å bygge i strandkanten.

Gjennom de årene de har drevet med reiseliv og ulike prosjekter, har Svenning vært pådriver for å lage strandbar, strandhotell, hytter, boliger, forsamlingshus og å drive restaurant. De er opptatt av å høste fra hele næringskjeden, og bruke lokale råvarer. Det er også viktig for Svenning og hans ansatte at alt proteinet de har på kjøkkenet skal ha hatt et godt liv. 

Sosial infrastruktur

Roar tar frem sosial infrastruktur som et viktig element for å skape vekst og stabilitet på bygda. Det som er viktig for de som kommer tilbake, eller flytter til bygda, er handel og "kveldsøkonomi". Det må være plasser hvor folk kan samles etter klokken 17.00, som ikke er en bensinstasjon eller et supermarked. Det er forsket på hvem som kommer flyttende tilbake til hjembygda, og det er ofte enslige som nylig har blitt skilt, eller blitt alene på andre måter. De vil møtes ute, treffe andre og være sosiale. Uten et slikt samlingssted vil de mest trolig, før eller senere, flytte ut igjen. 

Roar forteller at han ikke er så veldig god på å ta hensyn til risikovurderinger, og begrunner dette med at han sannsynligvis har en "bokstavkjeksdiagnose". 

Rindal Sparebanks motivasjonspris

Magne Bjørnstad og Arnhild Foseide Fagerholt delte ut Rindal Sparebank sin motivasjonspris for 16. gang under torsdagens Optimistkveld. Prisen gikk i år til Sunna Dagligvare AS, også kjent som Bunnpris Sunna, med Kjellfrid Buseth Holte og Randi Holte som drivere og eiere. 

Se egen artikkel på Trollheimsporten om tildelingen av årets motivasjonspris.

Alltid framover

Siste innlegg for kvelden sto Cecilie Gotaas Johnsen for.  Johnsen er styreleder i Rosenborg Ballklubb. Hun har selv vært aktiv idrettsutøver på toppnivå, både på fotballbanen og som syklist. Johnsen kommer fra Byåsen og hadde Steffen Iversen som bestekompis i oppveksten.  Hennes mor ønsket at hun skulle begynne med ballett, men det hadde hun selv ingen planer om. Hun ble med på fotball på eget initiativ, og kom hjem med regning på kontingenten som 6-åring. Siden var det fotball som gjaldt for henne. Hun og Steffen hadde samme mål, nemlig å spille på Rosenborg, men den gang var ikke det en mulighet for Johnsen. Rosenborg fikk ikke eget damelag før i 2022. Nå er klubben for alle. 

Johnsen fortalte videre om driften av RBK som fotballklubb, om målsettinger og verdier, og hvordan det ble etter at legenden Nils Arne Eggen gav seg som trener. De siste årene har styret arbeidet med å skape god styring og tydelig retning. De ønsker en helhetlig sportsplan som strekker seg fra akademiet og helt ut til  til banen. Intensjonen er at de skal være resultatmessig på topp i Norge, og at de skal ut å spille i  Europa minimum hvert tredje år. Det er der pengene ligger. I 2024 kvalifiserte både dame- og herrelaget til RBK seg til spill i Europa. 

En kvinne på venstre side i bildet i grå dress. Står på en scene. Skjerm i bakgrunnen, med bilde av en mann på en fotballarena
Cecilie Gotaas Johsen presentere RBK

Det kom spørsmål fra salen om hvordan de rekrutterer unge lokale spillere.  Johnsen fortalte om fotballskoler og kretslag, hvor deres trenere også er med. RBK ønsker at klubben skal være et sted hvor unge talenter kan realisere sine drømmer. I tillegg ønsker klubben å være med å ta ett løft for kvinnefotballen i Norge. 

Etter denne kvelden ble nok publikum litt mer optimistiske og ikke minst en god latter rikere.

Powered by Labrador CMS