Ola Langli og Torbjørn Kvande i studio.

«Stemmer fra Surnadal 2022»: 10 års-jubileum med digitalutgivelse og åtte nye sanger

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet «Stemmer fra Surnadal» ble gitt ut som CD i 2012. Den inneholdt 13 nye og originalskrevede låter med 13 ulike vokalister (stemmer), tekstforfattere og komponister fra Surnadal. Visjonen var å vise frem det mangfoldige musikk- og kulturlivet i Surnadal.

2022 er produktets 10-årsjubileum, som feires med innspilling av nye sanger med nye vokalist-stemmer fra Surnadal. De nye sangene slippes digitalt fredag 20. mai. Samtidig er CD’en fra 2012 også digitalisert og gjort tilgjengelig for strømming

– «Stemmer fra Surnadal» har i 10 år frem til nå kun vært å oppdrive i fysisk format på CD, så nå var tiden inne for å digitalisere produktet slik at det kan listes på ulike strømmetjenester, sier prosjektleder Rune Dalager.

Et rent Surnadalsprodukt

Samtidig med digitaliseringen av 2012-utgivelsen, gis det ut en ny versjon med sju nye stemmer og åtte nye sanger med fersk nykomponert og norskspråklig musikk. Alle tekstforfattere, tonsettere, musikere og sangere er fra Surnadal. Musikken har primært blitt spilt inn og mikset i Øra Studio og utgis på plateselskapet Øra Fonogram, i likhet med CD’en fra 2012.

– Surnadal er en kulturkommune med lange tradisjoner for mye og mangfoldig lokal kultur som er viktig omdømmebygging både lokalt og utad, helt fra Hans Hyldbakk til teaterliv og Henning Sommerros Vårsøg, i tillegg til nye generasjoner med profesjonelle musikere, komponister og produsenter som har vokst frem de siste årene, sier Dalager.

En dokumentasjon av nye stemmer fra Surnadal passer derfor godt på 10-årsjubileet av «Stemmer fra Surnadal».

Bortimot 20 kulturarbeidere fra Surnadal er involvert i prosjektet. Innspillingen består av et fast backing-band bestående av Olav N. Tørset (slagverk), Brage Kristian Einum (tangenter), Torbjørn Kvande (bass), og Ola Langli og Rune Dalager (gitarer). I tillegg bidrar også Anders Larsen med fiolin.

Rune Dalager og Brage Kristian Einum.

Komponister som har levert stoff denne gangen er Per Holten, Ole Magne Ansnes, Rune Dalager, Torstein Snekvik og Karstein Mauset. Tekstforfatterne er Rune Dalager, Malin Ude von Schantz, Ole Magne Ansnes, Bjørn Tore Brøske, Torstein Snekvik og Hans Hyldbakk.

Denne gangen er det altså med sju nye, -noen av dem en del yngre, men likevel lokalt og regionalt godt kjente vokalister som ikke var med på forrige utgivelse; Lisa Botterli Flostrand, Ellen Svendsen Fiske, Torstein Snekvik, Linn Bente Ansnes Hjelkrem, Gunn Astrid Hove, Halvor Drøpping og Øystein Hjelle Bondhus.

Linn Bente Ansnes Hjelkrem
Ellen Svendsen Fiske
Gunn Astrid Hove
Halvor Drøpping
Lisa Botterli Flostrand
Øystein Hjelle Bondhus
Torstein Snekvik

Spilt inn «live» i studio

Rune Dalager er, som i 2012, prosjektleder og produsent for prosjektet og innspillingene. Rindalingen Jo Ranheim er tekniker for innspilling og miks i Øra Studio, mens Karl Klaseie er masteringstekniker.

Selve pre-produksjonen og arrangeringen av de nye sangene fant sted i DreamFarm Studios i Surnadal i februar, med Ola Langli som uvurderlig gitarspillende vert og tekniker. Her ble band-demoer av alle sangene spilt inn og klargjort for videre bearbeidelser før selve hovedinnspillingene i Øra Studio i Trondheim. Disse fant sted i mars og april i år.

– Vi brukte til sammen åtte dager i studio fra innspilling til ferdig master, så prosessen gikk lett, sier Dalager.

Mesteparten av musikken ble spilt inn «live» i studio, med pålegg av enkelte soloinstrumenter, vokal og kor i etterkant.

Profesjonelle og amatører

I samspillet mellom komponister, sangere, backingband, tilleggsmusikere og teknikere har det blitt en god miks mellom profesjonelle utøvere som har dette som yrke, og aktører som har musikk og formidling som en kjær hobby.

All musikk er som nevnt ny og originalskrevet for anledningen. Tekstmaterialet er også mest nytt, men det er med en tekst av Hans Hyldbakk i tillegg.

På CD-en fra 2012, som nå samtidig er gjort tilgjengelig for strømming, finnes bidrag fra flere andre lokale musikere, tekstforfattere og komponister; her bidrar Tone Søyset Døving, Svanhild Husby, Norvald Bondhus, Astrid Hyldbakk, Ingebjørg Loe Bjørnstad, Silje Botten, Sigrid E V Bøe, Hans Olav Settem, Gunnhild Settem, Toril Moe, Jostein Ansnes, Karstein Mauset, Ole Magne Ansnes, Per Holten og Rune Dalager, Brage Kristian Einum, Torbjørn Kvande og Andreas Kjøl Berg som enten musikere, sangere, komponister tekstforfattere eller en blanding av alle disse. Det er også tekster av Hans Hyldbakk, Jørgen Gravvold og Bjarne Østbø.

Til sammen vil disse produksjonene gi et bredt og godt innblikk i Surnadals lokale musikkliv de siste ti-årene, med en miks av profesjonelle utøvere og ellers utøvere som har musikk som en god hobby på høyt nivå.

YouTube:

Stor dugnadsinnsats og gode bidragsytere

Frivillig dugnadsinnsats inngår i stor grad i arbeidet. Selv om en slik produksjon nødvendigvis koster en del, stiller alle involverte opp for dette med en stor grad av egeninnsats.

Rune Dalager understreker at prosjektet ikke hadde vært gjennomførbart uten støtte fra flere gode bidragsytere: Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank, Samfunnsutbytte Sparebank 1 SMN, Gjensidige, Surnadal Kommune Næringsfondet og Surnadal Sparebank.

– Med dette prosjektet og tanken med å dra med oss en del utøvere som ikke har vært like mye involvert i silke prosesser tidligere vil vi være med på å videreutvikle kulturen i lokalsamfunnet. Det gjør vi ved å satse delvis på unge talenter, og samtidig bidra til at nye og yngre generasjoner i større grad kan bidra til å ivareta de gode lokale musikk- og kulturtradisjonene for framtida, sier Dalager

Sluttresultatet av et slikt prosjekt vil med dette formatet naturlig nok ha en varig verdi, slår han fast. Denne langvarige verdien og nytten for lokalsamfunnet er et av hovedmålene for prosjektet i og med den allmenne tilgjengeligheten det ferdige resultatet vil ha når det ved digitalisering og opplasting til strømmetjenester vil ligge offentlig tilgjengelig i uoverskuelig framtid.

Publikum vil også få anledning til å høre alle de nye sangene, samt noen sanger fra 2012-plata live på Surnadal Billag under Vårsøghelga. Fredag 27. mai vil bandet og alle vokalistene framføre materialet på konserten «Øra på Øra».

Powered by Labrador CMS