Har gitt ut bok om idretten på Nordsiden av nedre Surnadal:

Kjell Smenes i forbindelse med boksignering denne uka.

– Viktig at idrettshistorien ikke blir glemt

Kjell Smenes er over gjennomsnittet interessert i idrett og idrettshistorie. Det har resultert i den rykende ferske boka "Idretten på Nordsiden av nedre Surnadal fra 1921-1966", og denne uka var det klart for boksignering på Syltøran.

Publisert Sist oppdatert
Kjell Smenes i forbindelse med boksignering denne uka.

Kjell Smenes har i en årrekke vært et kjent navn innen fotballen og idretten i Surnadal. Han var sentral i arbeidet med jubileumsbøkene til Surnadal Idrettslag både i 1988 og 2013, og nå har han gitt ut bok på egenhånd.

Og Smenes forteller at bokprosjektet startet med nettopp de to jubileumsbøkene.

– Både ved 75-års-jubileet i 1988 og 100-års-jubileet i 2013 var jeg involvert på fotballsida, da det skulle lages bok. Jeg skrev stort sett alt, som handlet om fotball, fra tida etter at AIL Bjørn, IL Framtid og Surnadal Gjenteidrettslag slo seg sammen til Surnadal Idrettslag i 1966, sier han.

Han fortsetter:

– Gjennom arbeidet med jubileumsbøkene ble jeg interessert i historien til idretten i Surnadal, så da jeg ble pensjonist begynte jeg å bla litt i gamle protokoller på Syltøran.

Den nybakte forfatteren forteller at han blant annet, til sin store overraskelse, fant en protokoll det stod «IL Norrøna» på.

– Da må jeg si at jeg spekulerte litt, for jeg var ikke klar over at det var idrettslag på nordsiden før AIL Bjørn i 1932. Det viste seg nemlig at IL Norrøna var navnet til det første idrettslaget på nordsiden, sier Smenes, og forteller videre:

– Det ble så endret til IL Glærum. Grunnen var at Norrøna eksisterte som idrettslag fra før, så de fikk det ikke godkjent.

Kjell Smenes har gitt ut bok om idretten på Nordsiden i Nedre Surnadal 1921-1966

Historie, politikk og resultater

I boken tar Smenes blant annet for seg historien rundt- og konkurransen mellom arbeiderbevegelsen mot det borgelige. Før andre verdenskrig var idretts-Norge nemlig delt i to idrettsforbund; Arbeidernes idrettsforbund og Norges Landsforbund for idrett.

I Surnadal ble dette for alvor synlig da AIL Bjørn, som tilhørte Arbeidernes idrettsforbund, ble stiftet i 1932.

– Da ble det medlemsflukt fra det borgerlige idrettslaget IL Glærum, som etter hvert ble lagt ned, sier Smenes, og fortsetter:

– På Syltøran ligger det resultatprotokoller fra 1932 og utover, der det går fram at utøvere fra AIL Bjørn de første årene bare konkurrerte mot utøvere fra andre arbeideridrettslag. Først fra 1938 konkurrerte de mot folk fra andre idrettslag.

Resultatprotokollene Smenes nevner, spiller også en viktig rolle i den nye boken hans.

– De er interessante, for ved hjelp av disse, og avisutklipp og lignende, kan man se hvem som har vært med i for eksempel ulike skirenn og andre idrettsarrangementer. Det er en viktig del av historien, sier han, og legger til:

– Det er viktig at idrettshistorien ikke blir glemt, og at den kommer frem i lyset.

– En fin julepresang

Smenes har hatt stor glede av det han omtaler som et svært interessant prosjekt, som han har jobbet med i rundt tre år. Han forteller at han har konsultert blant annet Finn Heggset i arbeidet med boka.

– Bokprosjektet er noe jeg har holdt på med om kveldene, om vinteren og når det har vært dårlig vær, sier han, og legger til:

– Det er viktig å få ned fakta, for jeg har oppdaget det at manns minne strekker ikke langt. Når fakta fra protokollene kommer, viser det seg at mange husker ting annerledes enn de faktisk var.

Nå er 200 eksemplarer av den 320 sider lange boka trykket opp.

– I første omgang må de som ønsker å kjøpe boka henvende seg til meg. Enten kan de komme innom hjemme hos meg, eller så kan de komme til Syltøran en tirsdag, så tar jeg med meg bøker når jeg er der med Syltørans venner, sier han, og håper at boka kan være av interesse for lokalbefolkningen:

– Jeg tenker at dette kan være en fin julepresang til den eldre garden i Surnadal. Det er ikke resultat bare fra Nordsida i boka, selv om utgangspunktet er IL Glærum og AIL Bjørn. Når det gjelder resultatene er det jo med utøvere fra alle idrettslag, både i kommunen, på Sunndal, i Halsa og på Ytre Nordmøre.

– Har lest idrettsresultater siden 1950-årene

Selv om han nå har gitt ut bok om idrett i Surnadal, kommer Kjell selv opprinnelig fra Averøya. Det er på ingen måte noe hinder for den glødende interessen for lokal idrettshistorie, forteller han, og humrer litt:

– Nei, du vet, jeg har vært svært interessert i all idrett fra jeg var liten gutt, og har lest idrettsresultater siden slutten av 1950-årene. Jeg husker jo blant annet Heggset-karene fra kretsmesterskap, kretsrenn og slikt fra den gangen.

Smenes fortsetter:

– Jeg er av den generasjonen som vel har vært aller ivrigst når det gjelder idrett. Det var ikke så mye annet på den tida, så vi noterte- eller klipte ut alt av resultat – om det var ski eller skøyter. Det var jo radio som gjaldt, så man måtte rett og slett notere for å klare å følge med.

Powered by Labrador CMS