Rindal skimuseum
Blåser nytt liv i gamle treskitradisjoner
Stor aktivitet i sentrum av Rindal lørdag 24.februar
Det har vært en travel helg i Rindal. Med Rindal skimuseum i spissen har og treski i fokus, har det vært mange arrangementer i sentrum. Gamle tradisjoner er tatt frem og har skapt mye glede for både unge og gamle. Det har vært barneskirenn, gaukrenn, konsert, temakveld, tandemski, isbading, badstue, afterski pub og treski. Det har virkelig vært 5 minutter til alt av arrangement denne helga.
Trollheimsporten får en kort kommentar fra nyutnevnte treskigeneral Bodil Børset, som er veldig fornøyd med festivalen. Børset er avdelingsleder på Rindal skimusetum og sammen med sine ansatte har hun arbeidet mot denne helga over lengre tid. Det er mange som har tatt turen innom, og det har vært smilende mennesker over hele sentrum helt siden åpningen på torsdag kveld.
God samarbeid
For å få til et så stort arrangement har Rindal skimuseum samarbeidet med flere lokale bedrifter, som iTrollheimen, gardsbakeriet Hæmstelt, Dalalåven og 3 venner, i tillegg til lokale lag og foreninger. De har også denne gangen hatt god hjelp fra skimuseets venneforening, men også andre frivillige, blant annet Rindal Røde kors og Rindal IL.
Lørdag ble det arrangert ulike skirenn i oppkjørte løyper på Igltjønna. Det starter med et barneskirenn. Det er høye startnummer, og disse er trolig fra Ski NM i Rindal i 1979. I følge dagens kommentator Ola T. Heggem, var det nok eneste gangen de hadde bruk for startnummer til over 700 startende på skirenn i bygda.
Da Trollheimsporten ankom skiarenaen første gang lørdag ettermiddag, var den nesten tom for folk. I kontakt med museumsvert Ask J. Lilleløkken, viste det seg at det var mange som hadde tatt turen innom museumskafeen for lunsj. De hadde fullt opp med å servere gjester før Gaukrennet.
Flere kategorier
For de som ikke vet hva et gaukrenn er, en konkurranse som inneholder oppgaver i tillegg til skirenn. Dagens løype var ca 1 km og hadde ulike kriterier for premiering. Idealtiden på løypa var 5 minutter og 25 sekunder, og en vinner var den som kom nærmeste idealtiden.
Alle løpere stilte med treski. Det ble også konkurrert i beste kostyme, beste stil, lavest puls når de kom i mål og en noe mer ullen kategori som ble kalt damenes pokal. Gaukrenn er en vanlig konkurranseform flere steder, som påskeaktivitet. Denne typen renn er ikke uvanlig i dag heller, når familier og hyttenaboer møtes i påsken.
I klassen laveste puls kom Stian Brauten best ut. Pulsen på deltakerne ble målt av lege Agnethe Halgunset. Når det gjelder damens pokal ble den overraskende nok vunnet av Ole Trygve Foseide, som fikk diplom.
Dagens eldste skipar
Flere av konkurrentene stilte med eget utstyr, andre hadde leid seg ski for anledningen. Ole Trygve Foseide var en av dem som hadde funnet frem gamle ski og stiller trolig i dagens eldste skipar. Bindingene var av skinn og med feste frempå skoene, noe som gjorde turen rundt løypen ekstra krevende. Foseide forteller at det var umulig å svinge med skiene og at han sikkert hadde feil sko i tillegg. Før festivalen måtte det lages nye bindinger til skiene, og dette hadde han funnet materialer til på Coop i Rindal. Butikken hadde fått flere forespørsler om dette i den siste tiden, forteller Foseide. "Det har dem på samvirke faktisk," sier Foseide. Skiene klarer han ikke å aldersbestemme, men staven har årstall og er fra 1856. Han forteller at far hans laget nye kringler på staven, og at denne er laget av tre.