Rindal skimuseum

To barn i lekebil i snøen. Folkemengde med på ute ski ute på skiarena
Når en kjøre seg fast i snøen må man bare stå og vente på traktorhjelp

Blåser nytt liv i gamle treskitradisjoner

Stor aktivitet i sentrum av Rindal lørdag 24.februar

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en travel helg i Rindal. Med Rindal skimuseum i spissen har og treski i fokus, har det vært mange arrangementer i sentrum. Gamle tradisjoner er tatt frem og har skapt mye glede for både unge og gamle. Det har vært barneskirenn, gaukrenn, konsert, temakveld, tandemski, isbading, badstue, afterski pub og treski. Det har virkelig vært 5 minutter til alt av arrangement denne helga.

Trollheimsporten får en kort kommentar fra nyutnevnte treskigeneral Bodil Børset, som er veldig fornøyd med festivalen. Børset er avdelingsleder på Rindal skimusetum og sammen med sine ansatte har hun arbeidet mot denne helga over lengre tid. Det er mange som har tatt turen innom, og det har vært smilende mennesker over hele sentrum helt siden åpningen på torsdag kveld. 

God samarbeid

For å få til et så stort arrangement har Rindal skimuseum samarbeidet med flere lokale bedrifter, som iTrollheimen, gardsbakeriet Hæmstelt, Dalalåven og 3 venner, i tillegg til lokale lag og foreninger. De har også denne gangen hatt god hjelp fra skimuseets venneforening, men også andre frivillige, blant annet Rindal Røde kors og Rindal IL.  

Lørdag ble det arrangert ulike skirenn i oppkjørte løyper på Igltjønna. Det starter med et barneskirenn. Det er høye startnummer, og disse er trolig fra Ski NM i Rindal i 1979. I følge dagens kommentator Ola T. Heggem, var det nok eneste gangen de hadde bruk for startnummer til over 700 startende på skirenn i bygda.

Barn på skirenn.
Barneskirenn. Til og med de yngste får på treski
Barn på ski, med gammeldagse skistaver av tre. Tidtaker ved siden av
Barneskirenn. Legg merke til at også skistavene er gamle modeller.
Bilde av to par tandemski  i tre
Så langt Trollheimsporten kunne se, stod tandemskiene klare til bruk på skiarenaen uten at de ble brukt.

Da Trollheimsporten ankom skiarenaen første gang lørdag ettermiddag, var den nesten tom for folk. I kontakt med museumsvert Ask J. Lilleløkken, viste det seg at det var mange som hadde tatt turen innom museumskafeen for lunsj. De hadde fullt opp med å servere gjester før Gaukrennet. 

Flere kategorier

For de som ikke vet hva et gaukrenn er, en konkurranse som inneholder oppgaver i tillegg til skirenn. Dagens løype var ca 1 km og hadde ulike kriterier for premiering. Idealtiden på løypa var 5 minutter og 25 sekunder, og en vinner var den som kom nærmeste idealtiden. 

Kvinnelig skiløper med forkle og treski
Vinner i klassen nærmest idealtid, Maren Hoston, med tiden 5.29.

Alle løpere stilte med treski. Det ble også konkurrert i beste kostyme, beste stil, lavest puls når de kom i mål og en noe mer ullen kategori som ble kalt damenes pokal. Gaukrenn er en vanlig konkurranseform flere steder, som påskeaktivitet. Denne typen renn er ikke uvanlig i dag heller, når familier og hyttenaboer møtes i påsken.

I klassen laveste puls kom Stian Brauten best ut. Pulsen på deltakerne ble målt av lege Agnethe Halgunset. Når det gjelder damens pokal ble den overraskende nok vunnet av Ole Trygve Foseide, som fikk diplom. 

Dagens eldste skipar

Flere av konkurrentene stilte med eget utstyr, andre hadde leid seg ski for anledningen. Ole Trygve Foseide var en av dem som hadde funnet frem gamle ski og stiller trolig i dagens eldste skipar. Bindingene var av skinn og med feste frempå skoene, noe som gjorde turen rundt løypen ekstra krevende. Foseide forteller at det var umulig å svinge med skiene og at han sikkert hadde feil sko i tillegg. Før festivalen måtte det lages nye bindinger til skiene, og dette hadde han funnet materialer til på Coop i Rindal. Butikken hadde fått flere forespørsler om dette i den siste tiden, forteller Foseide. "Det har dem på samvirke faktisk," sier Foseide. Skiene klarer han ikke å aldersbestemme, men staven har årstall og er fra 1856. Han forteller at far hans laget nye kringler på staven, og at denne er laget av tre. 

to skiløpere på en flate
Bodil Børset i fin stil med Pål Sande rett bak.
En skiløper på flat mark
Helge Sæter kommer inn i målområdet, legg merke til stilen. Helge vant prisen for beste stil
Skiparkeringsstativ med ski.
Skiparkering finner du på flere steder i Rindal, her utenfor inngangen til Rindal skimuseum.
4 trekjelker til utlån
Lån deg en kjelke.
Skiløper med en stav. Flatt område
Ole Trygve Fosseide var sistemann over målstreken.
Treski støttet opp mot en bord med tak. Vinter
Kan dette være Rindals eldste ski i bruk?
Dame på ski
Ragnhild Brønstad vant med beste kostyme. Dette er stilrent og mest sannsynlig hjemmestrikket.
Et barn som går på ski. Et annet barn står ved siden av løypa
Ylva Gulla Løfaldli går i mål, hun stilte på gaukrennet i tillegg til barneskirennet.
skiløper med treski.
Knut W. Rist stiller med ski som er laget ved Rindal skimuseum og er ny av året.
Et barn og en voksen går sammen på ski.
Her er det rom for at generasjoner kan slå følge.
To vinterkledde jenter sitter på kne i snøen
Venter på at alle prise skal deles ut. Disse jentene har allerede fått to premier.
Flere barn venter på å ta imot premie.
Premieutdeling.
4 personer er ute.
Opptelling av komiteen før premieutdeling.
Powered by Labrador CMS