En kvinne og en mann står med bunad foran en gammel trebygning
Grete Farstad Hjertaker og vever Ole Kristian Gundersen på Straumsneset Bygdemuseum.

Bunadspodden hyller håndverks­tradisjonen etter veversken Inga Farstad

– Når Grete Farstad Hjertaker ringer meg og spør om Bunadspodden vil være med på åpen dag på museet som kun er åpent én dag i året, kunne jeg ikke annet enn å svare ja, sier Unni Irmelin Kvam i Bunadspodden.

Publisert Sist oppdatert

Det var niesen til Inga Farstad (1918-1997), Grete Farstad Hjertaker, som tok initiativ til å lage en festdag for veversken Inga Farstad på Straumsneset bygdemuseum i fjor høst.

Museet har åpent en dag i året, og den kuppet Grete i 2022. Hun gikk sammen med vever Ole Kristian Gundersen for å hylle håndverkeren, veversken og tanten Inga Farstad.

– Jeg synes det ble en flott og minnerik dag, og er glad museumsdagen ble gjennomført, sier Grete Farstad Hjertaker.

Foreviget som podkast-episode

Scenen på Leitet denne dagen stod med møblementet fra Inga Farstads vevstue som scenografi. Det var på scenen og i Ingas møbler Grete inviterte veveren Ole Kristian Gundersen og historiker Unni Irmelin Kvam til kaffeslabberas foran fullsatt sal i fjor høst. Opptaket ble gjort av Jens Kristian Eikrem og Arnfinn Grimstad på miksebordet. Nå er opptaket redigert til en episode i Bunadspodden, melder podcasten i en pressemelding.

Hvem var Inga Farstad?

Inga Farstad var veversken som etter krigen fikk et husflidsstipend for å lære seg et håndverk som kunne komme Nordmørsregionen til gode. Hun reiste til Oslo, og bidrog til å restaurere tekstilene i Kongeskipet, en oppgave hun syntes var veldig stas.

Et rødt stykke med veving fra en bunad
Vevnad av Ole Kristian Gundersen, som i dag er den som forvalter arven etter Inga Farstad.

Forventning og fortvilelse

Tilbake på Nordmøre, var det en forventning om at Inga Farstad skulle bidra til å veve en helt spesiell bunadsvest etter en gammel stoffprøve som ble funnet under tekstilinnsamlinger på Nordmøre i mellomkrigstiden. Flere hadde lyst til at denne flotte tekstilen skulle bli grunnlaget for vesten til kvinnebunaden på Nordmøre – men da trengte nordmøringene noen som kunne den særegne vevteknikken.

Nærmest ved et uhell, og sammen med sin ingeniørfar, klarte Inga å «knekke koden» og utvikle en vev som kunne veve damask med smetting. Slik gikk det til at Inga Farstad produserte opp mot 4000 Farstad-vester til bunaden på Nordmøre – etter gammel tradisjon.

Tradisjon for Damask på Tingvoll

Damaskvev var det tradisjon for på Nordmøre og i Trøndelag, blant annet på Tingvoll. Vesten som i dag kalles «Inga Farstad-vesten» er vevet i damask med smetting. Smetteteknikken gjør at det ser ut som om vesten har brodert på roser, men blir egentlig til i veven. I dag er det vever Ole Kristian Gundersen som har overtatt arven etter Inga Farstad.

Håndverksarven fra Nordmøre

– Denne festdagen er nå foreviget som en podkastepisode. Jeg håper dette kan være en del av dokumentasjonen om Inga Farstads bidrag til Nordmørsbunaden, sier Unni Irmelin Kvam.

I episoden tar Grete oss gjennom Ingas liv og virke, mens Ole Kristian setter det hele inn i en historisk sammenheng. Egentlig er det ganske tilfeldig at noen har tatt opp håndverkstradisjonen etter Inga Farstad, slik som Ole Kristian har gjort.

– Akkurat nå er det bare et menneske som forvalter arven etter Inga Farstad. Det gjør det betimelig med en utfordring til alle der ute: Hvem har egentlig ansvar for at håndverk fortsetter å leve og ikke går tapt? Er det enkeltpersoner eller et samfunnsansvar at bunadstradisjoner går videre?, spør Unni Irmelin Kvam, forfatter av tre bøker i Min bunad-serien og nå som programleder i podkasten Bunadspodden.

En kvinne med Nordmørebunad og brudekrone blir intervjuet av en kvinne som holder en mikrofon
Unni Irmelin Kvam (programleder Bunadspodden) som intervjuer Grete Farstad Hjertaker (med brudekrone fra Nordmøre).

Lytt til bunadspodden her

Lenke til episode 32 (sesong 6, episode 2) Veversken Inga Farstad og Farstad-vesten

Episode 32 av Bunadspodden på Spotify

Powered by Labrador CMS