Kari Løvendahl Mogstad med boken "Vår vei ut"

Planlegger bokbad med ny bok om spiseforstyrrelser

Utflytta surnadaling Kari Løvendahl Mogstad er en samfunnsengasjert fastlege, idrettslege, fembarnsmor og lektor ved NTNU. Nå har hun sammen med datteren Selma gitt ut boka «Vår vei ut,» en svært personlig historie om spiseforstyrrelser. Tidligere har Mogstad blant annet figurert i tv-programmet Lindmo. Den første desember kommer hun til Surnadal for å bokbades av Kari Evensen i regi av Surnadal Demensforening og Helselag.

Publisert Sist oppdatert

Fembarnsmoren Kari Løvendahl Mogstad er lege skribent, blogger og forfatter. I 2017 gav hun ut boken «Kroppsklemma», som omhandler dagens oppvekst med sosiale medier, kroppspress og perfeksjonsjag. Nå har Mogstad kommet med bok om kampen mot datterens spiseforstyrrelse.

-Det kan skje alle, sier Kari Løvendahl Mogstad. Både mannen min og jeg er leger, og jeg har mye kunnskap om spiseforstyrrelser, likevel tok det en stund før vi oppfattet signalene da Selma utviklet anoreksi.

Anoreksi er en svært alvorlig spiseforstyrrelse med potensiell dødelig utgang. Sykdommen er kompeks, men kort sagt kan pasienten kan rett og slett sulte seg selv til døde. Helsenorge.no definerer sykdommen på denne måten:

Anoreksi kjennetegnes av en intens frykt for å gå opp i vekt. Mange tror de er overvektig, selv når de er undervektige.

Anoreksi handler også om selvfølelse. Mange med anoreksi føler skam og har dårlig samvittighet. Å sulte seg kan gi en følelse av kontroll over vanskelige følelser og stress. Kanskje tror du at vekttap er nøkkelen til et bedre, lykkeligere og mer vellykket liv.

Sykdommen går sjeldent over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.

Selmas vei inn i anoreksien startet med forberedelsene til en en sydentur. Ungjenta oppdaget at klærne begynte å bli trange, noe som er naturlig for en tenåring i vekst og utvikling. Men Selma tolket det annerledes: Hun begynte å bli tjukk, og måtte slanke seg.

-Selma begynte å trene, til å begynne med syntes vi det var positivt, hun hadde vært ganske bedagelig av seg tidligere, og å røre på seg er jo sunt. Etter hvert forsto vi at hun var inne i en dårlig utvikling, sier Kari i dag. Såpass flink til å skjule det var ungjenta at det tok flere måneder før hun fikk hjelp.

-Stadig like aktuelt

-Som forelder er det fort gjort å spørre seg hva en har gjort galt, også jeg som attpåtil har så mye kunnskap på området. Men jeg har fått bekrefte at fagfolk at jeg ikke har gjort noe galt. Det er bare uflaks at Selma ble rammet av sykdommen, det ligger ikke traumer eller noe slikt i bunnen. Selma er en resurssterk jente. Men hun er «flink pike», og har hatt høye krav til seg selv.

-Vi er heldige som har kapret Kari, sier leder i Surnadal Demensforening og Helselag, Liv Botten. Vi synes dette er et aktuelt tema som berører mange av oss. Et viktig aspekt av dette er å få innblikk i hvordan der er å være pårørende når sykdom rammer familien.

Kari Løvendahl Mogstad (t. v.) sammen med leder i Surnadal Demensforening og Helselag og bokbader Kari Evensen

-Det finnes mange myter rundt spiseforstyrrelser, disse vil jeg slå hull på. Jeg synes det er viktig å alminneliggjøre lidelsen, sier Løvendahl Mogstad. En av 10 unge jenter er utsatt for spiseforstyrrelser, i tillegg kommer guttene og de voksne.

Begynte som terapi

Kari Løvedahl Mogstad er surnadalsjente, med oppvekst i Moavegen på Skei, og arvet hytte på fjellet og egenbygd hytte i Stangvika. Familien tilbringer mye til i bygda. Etter endt skolegang på Surnadal videregående, sto valget mellom journalist eller lege. Kai arbeidet som vikar i Tidens Krav en stund. Til slutt falt valget på legestudiet og Trondheim, der hun fortsatt bor, med 5 barn (hvorav Selma er nummer 4) og legemann.

Det skulle gå tre år før Selma kom seg ut av sykdommen. Kari sier de har fått mye god hjelp, bland annet av BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) Men nye har ligget på familien, og det har preget alle. I et helt år «matet» de henne, det vil si hun fikk i seg maten selv, men foreldrene satt sammen med henne og passet på at hun holdt måltidene, fikk i seg det hun skulle og ikke gjemte unna noe.

-Alle var «syke», alle var preget av at Selma var syk. Hun fikk mye oppmerksomhet av oss foreldre i denne perioden, noe som kunne være vanskelig for søsknene. Alt handlet om mat, å holde måltider og spise rett mat. Det er klart det involverer også de andre barna.

Kari Løvendahl Mogstad vet at skriving er nyttig terapi. Dermed begynte hun å skrive for sin egen del. Etter hvert som datteren ble frisk, fant hun ut at hun hadde lyst til å lage bok om familiens historie og veien ut av det hun beskriver som et hevete. Og forlaget var interessert.

-Selma er også glad i å skrive, og vi ble etter hvert enige om å lage boken sammen. Hele veien har det foregått på Selmas prinsipper, og jeg har hele tiden vært klar på at hun kunne ombestemme seg når som helst. Hun hadde retrettmulighet fram til trykkedato.

Vil myter til livs

-Det er ganske unikt, sier Kari Evensen, som selv sykepleier. Det å få perspektivet fra både pårørende og den som er syk, gjør boken spesiell.

I dag har Selma lagt sykdommer bak seg og er fri, som hun selv uttrykker det. I fjor fullførte hun videregående og var russ. Fremdeles bor hun hjemme, det kjenner tryggest foreløpig. Studier er satt på vent, de er enige om å gi det litt tid, å ikke legge for stort press på Selma de neste par årene. Selma jobber tilkallingsvikar som på et sykehjem, en kafe og i en skoforretning.

Fremdeles sender mamma tekstmeldinger til datteren for å minne henne på å huske måltidene. Det var noe hun gjorde under sykdommen, og det sitter i.

-I dag trenger jeg ikke å drive å gjøre det, og jeg vet det er irrasjonelt, men Selma er tålmodig med meg, smiler Kari.

Den første desember kommer altså Kari Løvendahl Mogstad tilbake til Surnadal og bokbad med Kari Evensen som bademester. Det er Evensens debut som leder av bokbad.

-Jeg følte med en gang at jeg skulle si ja, når noen er så modig og stå fram på denne måten, må en jo si ja, sier Evensen.

Arrangementet er for alle, er damene enige om. Ikke bare syke eller pårørende, men også lærere, sosialarbeidere og enkeltpersoner.

-Det er kort sagt for alle som er interessert i folk, slår Kari Evensen fast.

Kari Løvendahl Mogstad vil også signere bøker etter bokbadet.

Powered by Labrador CMS