Trollheimsportens lille hageserie:

Rønnaug Skjermo i sitt bugnende drivhus. Her har hun plukket bifftomater til fredagens pizzasaus.
Rønnaug Skjermo i sitt bugnende drivhus. Her har hun plukket bifftomater til fredagens pizzasaus.

Hageprat med Rønnaug Skjermo

Publisert

Sommeren er godt i gang, og flere av oss bruker mange timer på å ordne i hus og hage. Vi har tatt en prat med noen hageentusiaster som villig deler av sine gleder, utfordringer og tips når det gjelder hageliv i vårt distrikt.

Andre hage vi har besøkt tilhører Rønnaug Skjermo, Øvre Telstad i Surnadal

- Har hagen din noe tema?

- Absolutt ikke! Her vokser det frodig over alt, og jeg endrer stadig på plasseringer og anlegger nye staudebed. Sommerblomster blir det lite av. Men jeg er veldig glad i stauder, grønnsaker og bær. Og så har jeg flere frukttrær og andre treslag, forteller Skjermo. Hun kommer opprinnelig fra Øvre Surnadal, og har tatt med seg en del avleggere fra hagen der hun vokste opp. I tillegg til å dyrke stauder og grønnsaker, driver hun aktivt med birøkting.

Rønnaug har en mengde med urter, løk og bær på friland. I tillegg pynter hun opp grønnsakslandet med fargerike stauder og helleganger.
Rønnaug har mengder av urter, løk og bær på friland. I tillegg pynter hun opp grønnsakslandet med fargerike stauder og helleganger.

- Så artig med grønnsaker, hva dyrker du?

- I drivhuset har jeg tomater, agurk og ei drueplate. Det er veldig kjekt å kunne hente det en trenger gjennom hele sommeren. Derfor har jeg flere forskjellige varianter som blir modne på ulike tidspunkt. På friland har jeg også noen tomater som ikke fikk plass inne, samt chili og mange typer løk. Etter en opptelling konkluderer hun med at hun har 7 sorter med løk, alt fra hvitløk og gressløk til mer spreke sorter som egyptisk luftløk. - I tillegg har jeg mange typer urter som sår seg selv, og som kommer igjen år etter år. En annen artig sak er flerårig Ruccola. Den er litt kraftigere på smak enn vanlig, men jeg liker den godt.

- Og så blir det mye bær, i dag har vi for eksempel plukket et par soddspann med bringebær. Tidligere i sommer var det jordbær, og nå bugner snart trærne med både plommer og ulike sorter med eple. Det blir en del safting og sylting av det!

I hagen på Øvre Telstad er det både røde og gule bringebær. Det er smak av sommer!
I hagen på Øvre Telstad er det både røde og gule bringebær. Det er smak av sommer!

- Har du noen hagefavoritter?

- Hvordan skal man velge? En favoritt er i hvert fall Sargentepler, en type bæreple som blomstrer helt nydelig om våren til bienens store glede. Om høsten gir den røde bær, de er både dekorative og fuglene elsker dem. Og så må jeg si luftløken, den er både god, villig og artig å se på. Den prakker jeg på alle som besøker hagen. Og så må jeg trekke frem tomat og bringebær, det må jeg ha i hagen min.

- Ellers er jeg veldig glad i stauder i mange varianter! Akeleie er nok en favoritt hos meg, jeg har den i alle slags farger og i kombinasjoner med andre planter. Jeg startet med en del rosa blomster rundt huset, men nå lar jeg alle farger få plass. Men om jeg må velge, så blir det ofte blått. Det synes jeg er en av de fineste fargene.

Egyptisk luftløk har klaser med løk ca en meter over bakken.
Egyptisk luftløk, en artig variant der løkene vokser i klaser øverst på en lang stilk. Alt kan brukes; både løken i jorda, stilken og løkene på toppen.

- Hva har du lykkes med?

- Det artigste jeg vet er å så frø og forsøke å få frem nye planter. Da er det kjekt med drivhus om våren, sier Skjermo. - Men det har en tendens til å bli litt for mye, og jeg synes det er vanskelig å kaste planter. Så jeg synes det er veldig kjekt med planteloppis og det å kunne dele med andre. Jeg setter stadig ned nye spirer på ulike steder i hagen, og flytter rundt på dem til jeg ser at de trives. Noen ting tar kanskje flere år før de blomstrer, det gjør det bare ekstra spennende.

Blomsten og bien
Bier og humler har en sentral plass i hagen.

- Og så driver jeg med bier, det synes jeg er en fin hobby. Tidligere drev jeg litt større, og leverte til Honningcentralen. Da var vi flere birøktere som dro sammen på lyngtrekk på Smøla, det ga masse god lynghonning. Nå har jeg bare kubene i hagen, og produserer først og fremst til faste kunder og de som spør. Det påvirker selvsagt valg av planter og blomster i hagen, jeg vil at de skal kunne finne mye mat her i hagen gjennom hele sesongen. Derfor er jeg veldig glad i de ville vekstene rundt hagen her. Geitrams og gult springfrø er et supert tilskudd til biene, så de får stå i fred. Også seljetrea prøver vi å ta vare på. De gir viktig pollen og nektar om våren til både bier og humler.

Bikuber og frukttrær.
Rønnaug driver med birøkting, og hun velger oftest nye planter ut fra hva biene liker. Derfor summer det godt med både bier og humler i hele hagen.

- Hvilke utfordringer har du i hagen din?

- Tja, det vet jeg ikke riktig. Kanskje at plantene får ha det litt for fritt slik at de brer seg for mye utover? Skjermo ler litt av seg selv, og innrømmer at hun har vanskelig for å beskjære og fjerne planter. - De er så fine når de får bli litt ville. Da får jeg heller passe på å flytte dem som står i fare for å drukne i de frodige naboene sine.

Kryptimian.
Langs stien til huset har en velduftende Kryptimian fått spre seg utover. Både nyttig og vakkert.

- Hvor mye tid bruker du på hagen?

- Aner ikke! Det beste er helgene, da går jeg ut i hagen etter frokost og så har plutselig hele dagen gått. Det er så herlig å bare holde på her.

- Hvor henter du inspirasjon?

- Jeg er medlem i ulike planteklubber og det lokale hagelaget i Surnadal. Det er veldig kjekt å treffe andre og se hva de holder på med. Nå er jeg for eksempel med i i Blomstervenners klubb og venneforeninga til den Botaniske hagen på Tøyen. Det finnes mange slike medlemsforeninger, og man finner mange kjøp og salg sider på facebook. Jeg lar meg også inspirere av andre, og jeg kan for eksempel nevne Eli Marie Reiten. Hun driver en liten planteskole på Sunnmøre, og har særlig mange fine liljer og primula.

Flekkete liljer.
Det finnes liljer i mange varianter i hagen til Skjermo. Her er kanskje den mest i øyenfallende varianten.

- Hva er neste prosjekt?

- Jeg synes alltid det er artig å prøve nye ting, og se om jeg kan får nye arter til å trives her. I fjor fikk jeg to spennende trær; Hjertevalnøtt og Smørvalnøtt. Jeg gleder meg til å se om vi kan få dem til å trives her. Kanskje har jeg sett et bilde av noe spesielt fint i et blad for mange år siden, og da klarer jeg ikke å la være hvis jeg kommer over frø.

- Ellers holder jeg på å anlegge et nytt felt med staudebed langs stien opp til huset. Det er alltid artig å se hva som vil trives, og skape nye kombinasjoner. Jeg håper jeg lykkes med de forskjellige peonene jeg har sådd, de skal få boltre seg her.

Hjertevalnøtt, et nytt tre i hagen.
Rønnaug fikk kjøpt to nye trær i fjor, dette er en Hjertevalnøtt. Nå håper på selvdyrkede nøtter i fremtiden.

- Hva er ditt tips til andre som vil lykkes med egen hage?

- Jeg prøver å plante minst mulig i potter. Det er mye mer krevende med tanke på både vanning og gjødsling. Jeg planter alltid tett, og forsøker å unngå åpen jord helt. Da blir det mye mindre ugrasluking, og hagen får et flott og frodig utseende. Det gjelder også på høsten, jeg lar det meste bare ligge og visne ned. Noe sår seg selv til neste år, enklere blir det ikke. Jeg fjerner kun det groveste og styggeste, og lar resten ligge som plantedekke gjennom vinteren. Det er fin jordforbedring også. Ved inngangspartiet er det mye sprengt stein i bakken, så der har jeg brukt en del tid på å forbedre jorda. Kukompost er super jordforbedring, tipser Skjermo.

Blodtopp, en fluffy rosa plante.
Rønnaug oppmuntrer til å prøve nye planter og kombinasjoner som gir et livlig og variert uttrykk. Her har en sjarmerende Blodtopp fått stå i le for drivhuset.

- Bringebær er veldig kjekt å ha, men mange er kanskje redde for at det medfører mye arbeid med beskjæring og oppbinding, tror Skjermo. - Her har vi lykkes med å legge en kraftig duk som vi skjærer hull i til plantene der vi vil ha dem. Rundt duken klipper vi med gressklipper, så slik hindrer vi dem i å spre seg for mye. De nye skuddene passer jeg på å lede inn mellom støttetrådene fortløpende, så slipper jeg skippertak om våren. Bringebær er et must hos oss, det blir så mye glede av det!

Oppbinding av bringebær.
Et tips er å lage så stødig oppbinding til bringebærene, at de tåler en snørik vinter. Da får de nye skuddene godt med støtte og man slipper skippertak om våren. Slike "klips" er å få kjøpt på det lokale hagesenteret.

- Og så kan jeg si til alle som planlegger å sette opp drivhus: Bygg det så stort som du har råd og plass til! Det kan aldri bli stort nok, råder Skjermo. - Det er også fint å satse på flerårige grønnsaker. Både fordi det er mindre arbeid, og fordi det er mer økonomisk. Unngå også å kjøpe torv, da er det mye bedre og mer miljøvennlig å etablere en velfungerende kompostbinge.

- Ellers må jeg bare si at det bare gjelder å prøve seg frem. En hage blir til over tid, og det artige er jo nettopp det at man har skapt den selv. Dra på planteloppemarkeder, og del og bytt med andre. Det er fint å dele planter om våren forresten, det er da man bør dra rundt og bytte.

- Og så vil jeg tipse om at Surnadal Hagelag har plass til nye medlemmer. Dere finner oss på facebook, og vi annonserer våre arrangementer på Trollheimsporten. Mange av arrangementene og temakveldene er åpne for alle, så det er bare å bli med. Hvert år deltar vi på dugnaden i Svinviks Arboret. Det er veldig hyggelig.

Spesiell blomst. Lilje?
- Det er veldig artig å bytte til seg nye planter og kjøpe frø, sier en engasjert Rønnaug. Da kan det plutselig dukke opp slike skatter i hagen.
Oransje liljer.
Vakre liljer som vekker minner om bestemors hage. I Surnadal går de under kallenavnet Keiserkrone.
Epler i bøtter og spann
Det er et godt epleår i hagen på Telstad!
Powered by Labrador CMS