Mattilsynet melder:
Fugleinfluensa påvist på parkfugler i Kristiansund
Det er påvist fugleinfluensa i et kommunalt fuglehold i parken Vanndamman i Kristiansund sentrum. Mattilsynet har innført en rekke restriksjoner i et område rundt fugleholdet for å hindre videre smittespredning. Dette er første gang Fugleinfluensa er påvist på tamme fugler i Møre og Romsdal, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Fugleinfluensa er en alvorlig smittsom dyresykdom og fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler. Smitterisiko til mennesker vurderes som svært lav.
Tiltak for å hindre videre smitte
Det er påvist smitte på fire av de ti fuglene i dyreholdet. De gjenlevende seks fuglene har blitt avlivet for å hindre videre spredning av fugleinfluensa. Det er sannsynlig at smitten har kommet inn gjennom kontakt med smittede ville fugler. Fuglene som har blitt avlivet er to påfugler, én svane og tre ender.
– Det er trist at vi må avlive fugler som betyr mye for mange i Kristiansund, men Fugleinfluensa er en alvorlig og svært smittsom sykdom og det er viktig å forebygge videre smitte, sier Elisabeth Schei-Berg, beredskapskoordinator i Mattilsynets region midt.
For å forebygge smittespredning har Mattilsynet også innført en vernesone (3 km) og overvåkingssone (10 km) rundt fugleholdet hvor smitten er påvist i Kristiansund.
I sonene er det forbudt å flytte fugler, rugeegg, konsumegg, fjørfekjøtt, fjørfegjødsel og andre produkter som kan bidra til å spre smitte. Alle fugler må holdes innendørs, eventuelt utendørs under tett tak. Det er forbudt å arrangere markeder, utstillinger, konkurranser eller andre ansamlinger av fugler i sonene, og fugler fra sonene kan heller ikke delta på slike arrangementer utenfor sonene.
Smittevern, smittevern, smittevern
Det er viktig at alle med fugler nå går gjennom smittevernet i eget dyrehold siden det er stor risiko for smitte fra ville fugler. Fugleinfluensa hos ville fugler er mest sannsynlig en ny normaltilstand i Norge. Viruset har vært å finne i Sentral-Europa i mange år, og har nå spredt seg til Norge. Det gjør at vi må være litt mer påpasselige.
– Vi antar at vi vil måtte leve med smitte hos ville fugler i fremtiden. Pass på at fuglene dine ikke har direkte kontakt med ville fugler, eller indirekte kontakt for eksempel via avføring fra disse. Dette gjelder enten du har tre høner eller ender i hagen, driver med konkurranseflygning for duer eller dersom du driver et kommersielt fjørfehold. Det viktigste du kan gjøre for å hindre at fuglene dine blir smittet er å tenke forebygging og smittevern i alt du gjør, sier Schei-Berg.
Registrer ditt fuglehold
– Alle som har høner i hagen eller andre hobbyfugler må registrere dyreholdet sitt hos Mattilsynet. Registreringen kan gjøres på Mattilsynets nettsider. Når fuglehold er registrert kan vi komme ut med informasjon til dem det gjelder. Da er man med på dugnaden med å hindre videre smitte, sierSchei-Berg.
Meld fra til Mattilsynet ved mistanke om smitte
Fjørfeprodusenter og andre som har dyrehold med fugler må straks ta kontakt med Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 dersom de får mistanke om at fuglene er smittet med fugleinfluensa.
Les mer om tiltakene på Mattilsynets nettsider