Sigve Holten (13) er i norgestoppen i sleggekast
Sigve Holten fra Surnadal er bare 13 år, men viser allerede muskler på friidrettsbanen. Som svært få i distriktet, velger han å satse på kasteøvelsene kule, diskos og slegge. I sistnevnte øvelse er han i norgestoppen for sin aldersgruppe.
Det hele startet for knappe to år siden, da Sigve ble valgt ut til å representere Øye skule i skolecupen i friidrett på Tingvoll. Da stod kulestøt på programmet.
- Jeg gjorde det så bra at jeg ble tatt med videre til finalen som skulle arrangeres i Molde. Den ble dessverre avlyst på grunn av korona, men jeg ble bitt av basillen og fortsatte å trene kasteøvelser etter dette, sier 13-åringen.
Sigve trener og konkurrerer i alle tre kastøvelsene, men det er diskos og slegge som fenger mest.
- Aller best liker jeg sleggekast. Det er noe med farten og teknikken som fenger meg, sier han.
Sigve hadde et utradisjonelt julegaveønske i fjor, noe som bekrefter interessen han har for sporten.
- Jeg ønsket meg slegge, og fikk det, smiler han.
Drømmer om bedre treningsforhold
Sigve er en del av friidrettsgruppa i Surnadal IL, og har deltatt på fellestreningene i idrettshallen gjennom vinteren. I tillegg får han bruke et lagerlokale på Syltøran for å kaste kule. Diskos og slegge er det ikke mulig å trene på før snøen forsvinner fra Øye stadion.
Det synes trener og pappa, Per Holten, er en utfordring.
- Det er dessverre ingen muligheter for å drive med slegge og diskos om vinteren her i bygda. Det må vi bare leve med. Verre er det at utendørsbanen på Øye stadion ikke er tilrettelagt for kasteøvelser. Den mangler for eksempel oppmerking slik at vi ikke få registrert resultat, sier Holten.
Per sier videre at det ikke skal mye til for at forholdene skal bli betydelig bedre.
- Det er ingen stor sak å få saget bort en del av tartandekket for å deretter fylle på med sand, sier han.
Sigve må reise langt for å delta i friidrettstevner, og konkurrerer stort sett mot eldre utøvere.
- Jeg har vært i Straumsneset, Aure, Molde, Trondheim og Lånke. Det er svært vanskelig å finne stevner med utøvere i samme alderklasse, særlig i slegge og diskos. Ofte er jeg den eneste 13-åringen, sier han.
I norgestoppen i sin aldersgruppe
Sigve har ei bestenotering på 11,16 m i kulestøt, 31,94 m i diskos og 41,03 m i slegge.
I vår ble han kretsmester i både kulestøt og diskos. Han var forhindret i å delta i sleggekonkurransen.
I friidretten brukes Tyrvingtabellen for å regne om resultat til poengsum for utøvere i alderen 10 til 19 år, og gir en pekepinn på hvor den enkelte ligger an. Et meget godt resultat i en øvelse i en aldersklasse gir 1000 poeng. Sigve ligger helt i toppen i alle øvelsene.
- Det er i sleggekast at Sigve har størst potensial. Her er han helt i norgestoppen for sin aldersgruppe. Han har på trening vist at han kaste over 41 meter, fire meter lengre enn maks score på Tyrvintabellen, sier Holten.
Nå er målet å prestere like godt i konkurranser som på trening.
- Det er noe helt annet å skulle prestere under press, og det er mange forhold som spiller inn på et stevne. Men øvelse gjør mester, så dette kommet etter hvert, sier treneren.
Nå studerer far og sønn høstens terminliste, og er innforstått med at det kan bli lang reisevei til stevner.
- Vi ser på både Møre og Romsdal, Trøndelag og Innlandet, og håper på 3-4 stevner i løpet av høsten, sier Per.
Friidrettsfamilie
Per Holten sier sønnen gjør seg bemerket med gode resultater på stevnene. I tillegg til gode prestasjoner, blir også kombinasjonen etternavnet Holten og klubben Surnadal IL lagt merke til i friidrettsmiljøet.
Det har seg nemlig slik at Holten er et godt kjent navn innen friidrett. Mange husker nok ildsjelen Magne Holten, som er onkel til Per. Ikke minst gjorde Jon Gunnar Holten, Per sin bror og Sigves onkel, det svært godt på friidrettsbanen på 70- og 80-tallet. Jon Gunnar Holten var en av norges beste i kulestøt helt frem til han ga seg i 1982. Han er fortsatt innehaver av kretsrekorden på 17,46 meter - kastet på Meisingset 27. juni i 1981.
Per forteller at det er et navn mange fortsatt husker som en god friidrettsutøver.
- På alle steder vi kommer til, får vi spørsmål om vi er i slekt med Jon Gunnar, smiler han.
Det synes Sigve bare er hyggelig.
- Det er artig at mange vet hvem han er. Jeg er heldig som kan få tips fra onkel, sier Sigve.
Tror dere friidrettsmiljøet skjelver litt i buksene over at det kommer en ny Holten?
- Haha, kanskje det ja. Det lever vi i så fall godt med, smiler far og sønn.