Mali Eidnes Bakken

- Jeg koser meg når jeg får løpe i myra med hodelykt en tidlig høstmorgen

Mali Eidnes Bakken er et navn som stadig dukker opp i saker som omhandler ski og friidrett. Hvem er jenta bak resultatene? Vi har tatt en prat med idrettstalentet fra Rindal.

Publisert

Mali er født 18. desember 2003, og er oppvokst i Rindal sammen med mamma Laila, pappa Nils og storesøster Mathilde.

I barndommen var Mali aktiv både innen friidrett, ski, håndball og fotball. Ifølge mamma Laila, var det sjeldent Mali gikk. Hun løp.

- Det kan nok stemme bra, ja. Jeg har alltid vært glad i aktivitet, og elsker å konkurrere. Jeg var bare to år gammel da jeg deltok i mitt første klubbmesterskap på ski, smiler hun.

Selv om Mali var tidlig ute med ski på beina, var det ingen selvfølge at hun skulle bli langrennsutøver.

- Jeg var så absolutt ikke et talent på ski, og havnet stort sett nederst på resultatlistene de første gangene jeg konkurrerte. Jeg var et større talent når det kom til løping, sier hun.

Mali sluttet etter hvert med håndball og fotball, og rettet fokuset mot ski og friidrett.

- Da jeg var 11 år sa jeg til mamma og pappa at jeg ville gjøre alt jeg kunne for å bli så god som mulig på ski, sier hun.

Ut på tur, aldri sur? Mali (2 år) var ikke i kjempehumør etter sitt første klubbmesterskap. Foreldrene tror det var fordi hun ikke fikk bruke staver. Storesøster Mathilde ser ut til å være i godt humør .

Toppidrett på Heimdal

Etter at Mali var ferdig i 10.klasse på Rindal skole i 2019, flyttet hun til Trondheim for å starte som elev på idrettsfag ved Heimdal videregående skole.

- I forbindelse med videre skolegang måtte jeg ta et aktivt valg med tanke på hvilken idrett jeg ønsket som min særidrett. Jeg valgte langrenn, og havnet derfor på Heimdal. Der trives jeg veldig godt, og får mulighet til å fordype meg i det jeg liker aller best, sier hun.

Selv om Mali har spisset treningen inn mot langrenn, klarer hun ikke å gi slipp på løpingen.

- Jeg liker løping veldig godt, og melder meg derfor på diverse konkurranser gjennom sesongen. Løping er veldig målbart, og jeg konkurrerer i all hovedsak mot meg selv og egne tider. Samtidig legger jeg ikke skjul på at det er artig å vinne, smiler hun.

Det er særlig motbakkeløp og terrengløp som frister Mali. I 2019 vant hun junior-NM i motbakkeløp. I 2020 var det få konkurranser på grunn av korona. I høst har hun blant annet tatt sølv i Ungdomsmesterskapet 2000 meter hinder, og ble beste kvinne i Orkland energimila (5 km).

- Det er ukomplisert å kombinere langrenn og løping, og jeg kommer til å fortsette med begge deler, sier hun.

Drømmen om landslaget

På idrettslinja ved Heimdal vgs blir elevene med de beste prestasjonene tatt ut til spisset toppidrett etter fullført vg1. Det første året Mali var elev, debuterte hun med en imponerende 9. plass i Norgescupen, og ble belønnet med en plass på spisset toppidrett.

- Til sammen er vi ti jenter i denne gruppa, som skal trene sammen i tre år. Nivået i gruppen er høyt, og flere hevder seg i norgestoppen. Det er her jeg må være for å oppfylle drømmen om landslaget, smiler Mali.

For det er landslaget som er det store målet for rindalsjenta.

- Jeg drømmer om å kunne leve av sporten i noen år. Jeg vet det skal mye til for å oppnå drømmen, og at jeg må ha en plan b. Men det er verdt et forsøk, og om jeg fortsetter den gode utviklingen, er det ikke umulig. Jeg må ha tålmodighet, sier hun.

I år skal Mali konkurrere i klassen yngre junior (19-20 år), noe som betyr en økning fra 5 km til 10 km i favorittøvelsen klassisk normaldistanse.

-Jeg tror 10 km passer meg veldig godt, og jeg gleder meg veldig til å se hvor jeg ligger an i forhold til de andre. Det har vært lite konkurranser det siste året, så jeg kjenner jeg er litt ekstra spent, sier hun.

Flere store konkurranser venter Mali i vinter. I slutten av november er det åpningsrenn i Gålå. Klarer hun å kvalifisere seg, venter fire Norgescuprenn med oppstart 14. - 16. 1 i Voss, og som avsluttes i Lygna 8. - 9. april. I februar er det junior-NM i Nes i Akershus. I tillegg kommer mange mindre skirenn landet rundt.

Mali håper på å bli blant de 20 beste i Norgescupen.

- Jeg er yngst i klassen, så jeg tror ikke jeg kan sikte så mye høyere enn det, sier hun.

Mali Eidnes Bakken i fine omgivelser i Rindal

Baker grovbrød på hybelen – med vekslende hell

Toppidrett innebærer mye reising, og da er det kjekt å ha med seg pappa Nils som støttespiller.

- Pappa er med på de fleste turene. Mamma kan være slitsom med alt maset om klær og mat, så hun passer best hjemme, ler hun.

Hybellivet har gjort Mali selvstendig, og som idrettsutøver er det viktig å ha gode rutiner når det kommer til døgnrytme, kosthold og finne en god balanse mellom trening og hvile.

- Jeg bruker en del tid på kjøkkenet, og liker å eksperimentere med nye matretter. Jeg er ikke så god, men gjør et ærlig forsøk. Blant annet så baker jeg grovbrød, og det er ikke så lett. De har en tendens til å bli som en murstein, for jeg sliter skikkelig med hevingen, ler hun.

Mali er stort sett hjemme i Rindal på frihelger og i ferier, og deltar på fellesøkter sammen med blant annet Erik Løfald, Olav Fugelsøy, Håvard Hyldbakk Solvik og andre som satser innen langrenn.

- Vi har hatt flere gode økter i høstferien, hvor vi blant annet har gått på rulleski tur/retur Surnadal. Vi hadde også en tidlig økt klokken 06.30, der vi løp i myra med hodelykt i tre timer. Da koser jeg meg. Det er slike økter jeg gleder meg til, smiler hun.

Utholdenhet er en viktig egenskap i langrenn, og det er en av Malis styrker.

- Jeg har god utholdenhet, og jeg liker å presse meg hardt. Det er en fordel både når det gjelder langrenn og løping, sier hun.

Mali er vant til å være den eneste jenta i treningsgruppa i Rindal. Slik har det alltid vært.

Løping gir Mali både glede og motivasjon

- Det var jeg og guttene, men det hadde sine fordeler. Jeg kunne for eksempel få tips til skismurning, fordi guttene ikke så på meg som en konkurrent. Likevel må innrømme at det var godt å komme inn i et miljø med flere jenter i Trondheim, sier hun.

Mali har føttene godt plantet på jorda, og er realistisk med tanke på fremtida.

-Det er ikke mange som får anledning til å leve av toppidrett, og det er ikke sikkert at jeg får oppleve det. Om resultatene uteblir, og utviklingen stopper opp, må jeg finne på noe annet. Militæret er et alternativ, og kanskje starter jeg på en utdanning innen fysioterapi eller kiropraktor slik som tante Hedvig, eller noe annet som har med kropp og trening å gjøre. På fritiden ser jeg for meg at triathlon er gøy. Eller kanskje maraton. En eller annen aktivitet blir det helt sikkert. Jeg skal bli gammel før jeg slutter helt med idrett. Men aller først skal jeg se hvor langt jeg kan nå innen langrennssporten. Forhåpentligvis er det lenge til jeg trenger å tenke på videre utdanning , smiler Mali.

Mali viser frem noen av medaljene hun har fått i løping og langrenn
Powered by Labrador CMS