Gode data: Operatørene følger produksjonen fortløpende. Dataene fra sensorene er gode verktøy for å optimalisere prosessen.

Sparer millioner på å bruke sensorer i produksjonen

Talgø MøreTre produserer impregnert virke i et forrykende tempo til et tilsynelatende umettelig marked. Ved hjelp av sensorer til en billig penge får nå bedriften opptil 40% mer ut av det gamle utstyret og kan utsette nye investeringer – litt til.

Publisert

Selv om 2020 har vært spesielt og «alle» har skullet snekre platting, har faktisk den tradisjonsrike bedriften i Surnadal opplevd eventyrlig vekst de siste fem årene. Veksten har ligget jevnt på 10-15% årlig for deres MøreRoyal® impregnerte materialer. Over halvparten er terrasserelatert, men bedriften markedsfører også disse værbestandige bordene til ytterkledning og til og med tak, noe som blir stadig mer populært.

Vokser raskt: Talgø MøreTre produserer Royalimpregnerte bord i Surnadal. Her gikk 80.000 m3 trelast gjennom anlegget i år, kyndig bearbeidet av 70 ansatte.

Klyvsaga ble flaskehals

Utfordringen med å bli så populær er at produksjonsutstyret skal henge med kapasitetsmessig. I 2014 kjørte Talgø rundt 20.000 m3 trelast gjennom sag og høvel og oljekok-kjelene. I år har hele 80.000 m3 gått gjennom fabrikkens produksjonssystem. Og operatørene har stadig bekymret seg for at klyvsaga skal bli for varm eller av andre ulike årsaker ikke skal holde tritt med å forsyne høvelen, som er neste post i produksjonslinja. De vet at både ekstreme vibrasjoner og varmgang kan ødelegge andre deler i systemet, noe som er kostbart å reparere. Dessuten må produksjonen stanse under slike reparasjoner, og tapt produksjon er minst like kostbart. For å sikre at ikke det skal skje har farten på saga blitt holdt godt nede på «den sikre siden», og 14 operatører har hatt omtrent like mange meninger om hva som rett hastighet. I mellomtiden har bestillingene hopet seg opp og ledelsen begynte å fable om å investere 3-4 millioner kroner i en sag til.

Så kom El-Watch inn i bildet.

Løsning i nabokommunen

El-Watch holder til i nabokommunen og har drevet med sensorteknologi siden 2002, og særlig de siste fem til ti årene har teknologiutviklingen skutt fart. «Gamechangerne» har vært hjelpemidler som app´er, smart-telefoner og skytjenester, men også komponenter som bruker mindre strøm og ikke minst lang batterilevetid. Nå lager selskapet såkalte IoT-sensorer (Internett of things) som rett og slett overvåker «ting» i drift. Og resultatene får du på sekunder – digitalt.

– Vi har systemer som holder aktivitet under oppsikt, der operatører fortløpende kan styre drifta optimalt. Eller dataene kan samles og analyseres etter en viss tid for å vurdere faktorer som virker inn på kvalitet for eksempel. Vi har også sensorer som er programmert til å varsle ved gitte verdier. For eksempel overvåker mange bønder varmgang i sikringsskapet på låven for å unngå brann. En alarm gir da beskjed når en gitt temperatur overstiges, forteller daglig leder i El-Watch Ingar Fredriksen, som har styrt selskapet siden mars.

God nabo: I nabokommunen Rindal sitter Ingar Fredriksen og leder El-Watch som leverer sensorteknologi til både industri, transport, landbruk og bygg og konstruksjon. Anbefalinger fra eksisterende kunder har sikret en stor kundekrets, både i inn- og utland.

Har 40% mer kapasitet

Lilleløkken i Talgø så potensialet i Fredriksens teknologi til å stanse de evinnelige diskusjonene mellom operatørene om hastigheten på klyvsaga og bestilte altså noen sensorer.

– Det var montert på minutter og i drift like raskt. Og resultatene på nettbrettene vi kopla til var oppsiktsvekkende, forteller Lilleløkken. Tallenes klare tale viste at alle hadde tatt feil. Klyvsaga tålte mye høyere hastighet enn noen hadde trodd. I dag kjører saga gjennom opptil 40% mer last. – Tidligere har saga vært flaskehalsen i produksjonen. Høvelen takler nemlig rundt 200 løpemeter med trelast i minuttet, men saga holdt ikke tritt. Med sensorene så vi at den tålte mye mer enn vi hadde trodd og nå server den faktisk høvelen fortløpende, slik at begge går optimalt. En ny sag ville kostet oss tre-fire millioner kroner, kanskje mer med alt rundt. Temperatursensorene koster rundt 1500 kr stk og ca 11 kr i månedsabonnement pr sensor på programvare i drift. De gamle nettbrettene hadde vi selv, humrer Lilleløkken fornøyd. – Det eneste er at operatørene har måttet finne nye temaer å diskutere i lunsjen.

Begeistret: For produksjonssjef Paul Lilleløkken er hverdagen lettere med sensorteknologi. Presise data har gjort det mulig å øke kapasiteten med nærmere 40% på eksisterende utstyr. Og han sparer mange hundretusen kroner på forebyggende vedlikehold, for hvert havari han unngår.

Unngår havari til flere hundre tusen

«Sensor-oppvåkningen» på klyvsaga har gitt Talgø MøreTre vann på mølla og nå leverer Fredriksen i El-Watch sensorer til alle operasjoner ved bedriften som trenger overvåkning. Det er bare fantasien som setter grenser.

– Når planken kokes i royaloljen overvåker vi nå deler av prosessen ved hjelp av sensorer, i første rekke for forebyggende vedlikehold, men også for å oppnå et optimalt resultat på produktet. Sensorer er også satt til å overvåke avsugsrøret i høvelen. Her har det en tendens til å pakke seg med spon og det kan gi tilløp til brann. Trykkendringsføleren vil sannsynligvis kunne sikre oss mot dette, når vi får løst kvaeproblemene, sier Lilleløkken som bare kjører furu gjennom anlegget sitt.

Det siste han tester ut nå er en sensor som overvåker spindlene i høvelen. – Spindelhavari både ødelegger mye materielt og forårsaker produksjonsstopp, – noe som alltid kommer ubeleilig. Å rydde opp i fres og lagre som har sveisa seg fast ved høy temperatur etter et havari, sammen med tapt produksjon, koster fort et par hundre tusen. Vanligvis skyldes det et lager som ryker. Derfor bruker vi nå Fredriksens sensorer til å overvåke lagrene og gi beskjed når de er klare til å skiftes, før de forårsaker et spindelhavari. Å bytte lagrene koster bare 3000-4000 kroner, forklarer Lilleløkken. Han mener Talgø MøreTre allerede har spart mange hundre tusen på disse sensorene.

Sensor: En liten sensor med magnet tar to minutter å montere. Dataene den gir er uvurdelig. Her er den montert på en spindel hos Talgø MøreTre, der den måler temperatur og vibrasjoner. Siden de ble tatt i bruk, har bedriften unngått havari her.
Slik ser sensorene ut.

Vil doble på fire år

Innsparingene sammen med veksten hjelper Talgø mot nye mål for bedriften. I år har Møre-bedriften omsatt for rundt en halv milliard kroner. Med sine 70 ansatte i Surnadal og 30 i nabodalen Todalen, leverer de sine produkter til de fleste byggevarekjedene i Norge, store entreprenører og direkte til privatpersoner. Mye Royalimpregnert virke havner på offentlige bygg, og halvparten av omsetningen er altså terrasserelatert. Litt går til Sverige. På sikt vil bedriften se ytterligere på det internasjonale markedet og målet er å doble omsetningen innen 2024. Det er altså ingen fare med den nordmørske tradisjonen for forretningssans, med Talgø MøreTre i farta i alle fall...

Made in Norway

Hos El-Watch ser det også lysende ut. Bedriften leverer sensorløsninger både i Norge og flere andre land. Stort sett er det fornøyde kunder som sprer ordet og nye kunder som tar kontakt. Fredriksens mannskap selger løsninger hovedsakelig til fire bransjer, kan han fortelle:

– Industrien, slik som Talgø, men også smelteverksindustrien som har fått en produksjonsforbedring. Bygg- og konstruksjon, der sensorer ofte er med å forebygge skader. Transport der sensorene overvåker dekktrykk og -temperatur som gir lenger dekklevetid og bedre trafikksikkerhet. Samt overvåking for å unngå brann sikringsskap i landbruket.

All teknologi produseres hos Impro på Løkken i Trøndelag og El-Watch holder selv til i Rindal.

– For 10-15 år siden ville vi produsert i Asia, men ikke nå med nye automatiserte løsninger. Da er fordelene som spart transport og god kompetanse i nærheten, større. Norge tar industrien tilbake, mener Fredriksen.

Powered by Labrador CMS