Erik Landsem tar over som faglig leder hos El-Co etter Nils Stokke. F.v. Erik Landsem, Nils Stokke, Stian Bekken (daglig leder) og Øyvind Klock (lærling).

Tar over som installatør hos El-Co

Erik Landsem startet arbeidskarrieren som lærling hos El-Co for 14 år siden. Nå er han er klar til å ta over det faglige ansvaret i bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Nils Stokke slutter hos El-Co 1. mai, etter 30 år som faglig leder. Den nye installatøren er allerede på plass.

– Det føles litt som å komme hjem, for det var jo her det startet, sier Erik Landsem.

I fjor høst ble han forespurt om å overta jobben som faglig leder, og etter en viss modningsprosess takket han ja. Han hadde tenkt på å ta installatørprøven før eller senere, men han hadde ikke planlagt at det skulle skje så fort. For det er et stort ansvar å være faglig ansvarlig for alt arbeid som elektrikerne gjør. Det er høye krav til rutiner og interkontrollsystemer i denne bransjen.

– Jeg hadde ikke funnet tid og motivasjon til å ta installatørprøven, men da jeg takket ja til denne jobben så måtte jeg gjøre det. Det var det sparket bak som jeg trengte, og det er jo ikke så dumt, smiler han.

Har prøvd mye forskjellig

Erik forteller at han starta som lærling hos El-Co våren 2007, og tok fagbrev som montør sommeren 2010. Etter noen måneder i jobb som montør dro han i forsvaret, hvor han gikk i turnus som brannmann på Ørlandet.

Etter dette bestemte han ser for å ta mer utdanning. Han flytta til Trondheim, hvor han gjennomførte teknisk fagskole med elkraft som fag, og jobbet hos El-Co i feriene.

Da ingeniørutdanningen var i boks våren 2014 fikk han lyst til å ta et nytt fagbrev. Han begynte som energimontør-lærling hos Svorka Energi. Han kunne ta fagprøven som energimontør ett og et halvt år senere, siden han allerede hadde ett fagbrev fra før.

Et par måneder senere gikk han over i ei kontorstilling hos Svorka. Der jobbet han som energitekniker, i ulike stillinger, og avsluttet som leder fornyelse. I løpet av tida hos Svorka tok han også prosjektlederskolen.

For litt over to år siden bestemte han seg for å prøve noe annet. Han pendlet til Trondheim, og ble prosjektleder for Goodtech på byggingen av verdens største silisiumovn hos Wacker Holla på Kyrksæterøra.

Da Holla-prosjektet var fullført gikk han over i ny jobb hos Tensio, som er gamle Trønderenergi nett. Ansvarsområdet var bygging av nett i Trondheim by, blant annet med høgspent og nettstasjoner.

– I Trondheim er det mye mer å tenke på enn det er ute på bygda. Jeg hadde for eksempel et prosjekt som var fire meter unna inngangsdøra i Nidarosdomen. Da er det ikke bare å bestille gravemaskin og begynne å grave, for å si det slik. Det er ett og annet man må igjennom før man bestiller den gravemaskina, ellers hadde man vel havna bak murene, sier Erik.

Godt å komme "hjem"

Han forteller at det var mange interessante prosjekter å jobbe med i Trondheim, helt til muligheten hos El-Co dukka opp. Da syntes han det passet godt å flytte "hjem" igjen.

– Det er fint å komme tilbake og se at det er mange av de sammen folka som jobber her. Det er enklere å begynne i en ny jobb når du kjenner folka fra før, og de rollene de har. Jeg har også den fordelen at jeg kjenner godt til Svorka, som eier El-Co, og de kjenner meg, sier Erik.

Nå har han og samboeren kjøpt hus i Surnadal. De venter sitt første barn, og er veldig spente på det. Det har allerede gått et par dager over termin, forteller Erik. Så han tar en dag om gangen, og venter når som helst på telefon om at fødselen er i gang.

Når man er etablert med hus og familie så er det naturlig å slå seg til ro, synes han. Men han er glad for at han har rukket å prøve såpass mye forskjellig. Det passer bra i denne bransjen å ha et helhetlig bilde, å kunne litt om alt.

Krevende eksamen

For å bli kvalifisert for stillingen som faglig leder måtte han gjennomføre installatørprøven. Det er en kjent sak at det er et krevende arbeid, og at det er ekstremt høy strykprosent. For å bli kvalifisert til å ta prøven må man før det første være ingeniør, med teknisk fagskole, bachelor eller master. Man må også ha tre års relevant praksis etter utdanningen, som prosjektleder, saksbehandler eller tilsvarende. Det er få andre eksamener der det stilles så høye krav, om noen. Man må også søke om å få ta prøven, og gjennomføre en kvalifiserende prøve på forhånd.

Erik er veldig glad for å ha bestått installatør-prøven på første forsøk. Da han gjennomførte eksamen sist høst var 56% stryk. Det var 110 kandidater som prøvde seg, og av disse er det også folk som prøver for andre, tredje og fjerde gang. Han synes likevel at installatør-prøven er veldig bra, for arbeidet med prøven gjør en skikket til å inneha en slik jobb. Han understreker at det ikke er prøven i seg selv som er viktig, men veien mot prøven. Det er mye jobb for å lære nok til kunne bestå.

Learning by doing

Erik er glad for at han tok installatørprøven såpass tett opp mot at han begynte i jobben. Nå har han reglene og forskriftene ganske friskt i minnet.

For tiden jobber han sammen med Nils Stokke, i en overgangsprosess.

– Det er mange systemer å sette seg inn i, når man ikke har hatt en slik stilling før. Det blir litt learning by doing, smiler han.

Daglig leder, Stian Bekken, er svært fornøyd med å få en ressurs som Erik Landsem med på laget.

– El-Co er et svært godt team som jobber for hverdagsflyt, med alt det innebærer for medarbeidere og kunder. Nå har vi ansatt en kapasitet som vil gi oss betydelig støtte i dette arbeidet, sier han.

El-Co AS er et lokalt elektroinstallasjonsfirma, og har skapt lokale arbeidsplasser i 30 år. Det er også en lærlingbedrift. Pr i dag har El-Co AS 19 ansatte, og ønsker seg flere dyktige medarbeidere.

I 2020 var omsetningen i bedriften på ca 22 millioner. Satsningsområdet er Meldal, Rindal og Surnadal.

El-Co er medlem av Trollheimsporten.

Powered by Labrador CMS