Populær bankmil i strålende høstsol

Lørdag gikk den første Bankmila av stabelen i Surnadal. Surnadal Idrettslag står som arrangør i samarbeid med Sparebank 1 Nordmøre. Målet var 50 deltagere, men det skulle vise seg at atskillig flere hadde lyst til å ta turen rundt den èn mil lange løypa.

Publisert Sist oppdatert

-Det var kollega Hans Mellemsæther fra Kristiansund som lanserte ideen om løpet, sier Liv Dalsegg, primus motor for Bankmila. Han var på møte her hos oss, etter møtet ville han løpe seg en tur, og valgte løypa som på folkemunne blir kalt «Storrundt», fra Skei via Setergarden og Røtet. Han ble så begeistret for løypa, at han syntes det passet perfekt til et løp.

Hans Mellemsæther lanserte ideen om et løp i Surnadal. Her sammen med Liv Dalsegg

Liv Dalsegg og Sparebank 1 Nordmøre tente på ideen. Etter oppmåling viste seg at turen var en mil lang. Dermed var Bankmila født. Og etter verdenspremieren kan det se ut som det har blitt en suksess. Arrangørene håpte på 50 deltakere, men til sammen ble godt over 80 startnummer delt ut. I konkurranseklassen deltok 26 løpere, mens i trimklassen var det omtrent 45 påmeldte.

Idrettslaget ikke vanskelig å be

På bankplassen møter vi Rita Helen Aarnes og Linda Polden, som begge skal starte i trimklassen. Rita Helen har løpt strekningen flere ganger før, som trimtur med hunden. Hun pleier å bruke en time, og regner med å gjøre det denne gangen også. Linda Polden ser ikke bort fra at hun komme til å gå litt innimellom.

-Veldig bra tiltak, er de to damene enige om. Trim er medisin både for kropp og sjel.

Rita Helen Aarnes og Linda Polden
Vakter fra hornmusikken. Fra venstre Pål Nordvik, Odd Asbjørn Bævre, Odd Møkkelgjerd og Ragna Marie Mauset

Ragna Marie Mauset og Surnadal hornmusikk tok på seg jobben som løypevakter for hovedsponsoren Sparebank1 Nordmøre. Det ble utstilt vakter i alle kryss under løypa for å vise løperne vei og stoppe trafikken der det var nødvendig.

Daglig leder i Surnadal IL, Sondre Ormset var med på notene straks henvendelsen fra Liv Dalsegg kom. Idrettslaget står som arrangør for løpet.

Daglig leder i SIL Sondre Ormset

-Jeg var snar til å koble til skigruppa og friidrettsgruppa, sier Ormset. Dette er et godt tiltak, og vi visste med en gang at vi ville bli med og arrangere dette.

Fornøyd med løpet

Og måten løpet ble arrangert på, falt i god jord hos han som sprang raskest av alle. 18 år gamle Erik Kårvatn er aktiv løper og deltar i løp landet rundt, særlig på fjelløp men også en del gateløp. 20. august i år dro han i land seieren på Kårvatn Skyrun.

-Jeg var spent på hvordan det ville være å løpe bare på asfalt i dag, men det gikk veldig godt, sier unggutten. Det er et fint løp i variert terreng, det liker jeg.

Erik er en erfaren løpsdeltaker, og skryter av måten Bankmila ble organisert på. Han er fornøyd med at det var vakter i løypa for å vise hvor de skulle løpe og for å stoppe trafikken.

-Av og til opplever en å måtte springe rundt biler, da taper en fort tid. Jeg har deltatt på såpass mange løp at jeg vet hva som fungerer.

Kårvatn løper hver dag, og estimerer at han har rundt 650 treningstimer i året.

Dagens raskeste. Erik Kårvatn

-Det er en hobby som jeg satser på. Dette er en sunn aktivitet, og det er veldig artig når det går bra.

Til daglig er han å finne på Tingvoll der han går tredje året på idrettslinja. Hva han skal gjøre etterpå er han ikke sikker på enda.

-Eventuelt studiested og hvor jeg ender opp, har mye med beliggenhet å gjøre, jeg vil bo et sted det det passer å utøve idretten. Idretten er førsteprioritet.

Vinneren mottar en sjekk på 1000 kroner. Hva skal han bruke pengene til?

-De blir spart til bruk på reise. Jeg reiser mye rundt på løp, og det koster.

I tillegg mottar vinneren i dame- og herreklassen vandrepokaler. I dameklassen var det Ann Kristin Amundsen som stakk av med vandrepokalen. Se alle resultatene på Bankmila 2021 (eqtiming.com)

Se billedserie fra premieutdelingen under (foto: Liv Dalsegg)

Dame ungdom
Powered by Labrador CMS