En dame og en mann med hvert sitt eksemplar av boka Odel
Nynorskentusiast Dordi Strøm gjester Surnadal

Dordi Strøm og Tor Espen Aspaas

Yrende folkeliv og god stemning

Om Odel til Måneskinnsonaten

Publisert Sist oppdatert

Trollheimsporten har gjennom hele dagen vært observatør til Vårsøghelgas arrangementer, pratet med mange folk og kjent på stemningen. Det har vært yrende folkeliv i bygda, solskinn og god stemning. Lørdag 25.mai har det foregått mye både ved Surnadal kulturhus og ikke minst på kvelden med Kleivakveld. Dagen ble avrundet med skrivearbeid med Måneskinnsonaten av Beethoven, spilt av Tor Espen Aspaas på flygel i bakgrunnen. Vakkert, presist og energisk. Konserten er i Finstua, omrammet med maleri av årets Vårsøghelgkunstner Knut Lauvås. Her er det mye kultur samlet i ett rom.

Etter en magisk teateroppsetning med kulturskolen var det kort vei til neste post, som var boksøg med Dordi Strøm godt ledet av Svein Sæter. Svein Sæter har god oversikt over norsk litteratur og har satt seg godt inn i forfatterskapet til Strøm. Det gir et godt utgangspunkt for en god samtale.

En dame sitter å leser en bok. Microfon foran seg. Hun har på hvit kjøle med roser og dongrijakke
Dordi Strøm leser høyt fra sin siste roman Odel

Dordi Strøm er opprinnelig Hitra i Trøndelag og har vunnet P2-lytternes romanpris for 2023 for sin roman Odel. Denne romanen er også kåret til fjorårets beste norske roman. Strøm har erfaring fra scenen og har erfaring som scenograf og kostymedesigner på ulike teaterscener rundt omkring i landet. Hun sier at det er nytt for henne å stå på scena på denne måten, vanligvis er hun i bakgrunnen. Odel er Strøm sin andre utgivelse, hun gav ut romanen Flog i 2021.

Romaen Odel utspiller seg på en gård, hvor Olov og kona Inga bor med sine to voksne barn Ommund og Odel. Odel har i tillegg en datter som heter Liv. På gården tar de imot jegere fra Østlandet for at de skal være med på hjortejakt, men de synes ikke å ha samme holdninger og motivasjon for jakten som lokalbefolkningen. Boka viser noe av kontrasten mellom dagliglivet på gården og  "byfolket" som betaler for lokalkunnskap og rettigheter. Strøm har detaljerte beskrivelser av slaktning av hjort, og boken har derfor av noen blitt beskrevet som grotesk.  Svein Sæter sier at dette har han ingen forståelse for, og dette blir understreket av forfatteren med: "Vi spiser jo kjøtt. Hvis vi ikke vet hvor maten vår kommer fra, har vi mistet alt."

Romanen Odel er en samling av fortellinger om livsvilkår, uttrykk for relasjoner, dialoger og innsikt i det vi ser rundt oss. Disse historiene kommer fra ulike karakterer fra både folk og dyr, i våken og drømmende tilstand. Strøm viser en respekt for alt som lever.

Strøm forteller at hun ikke bruker noen form for disposisjon når hun skriver en bok, hun skriver seg inn i handlingen. "Jeg må overraske meg selv. Jeg kan ikke vite hvor jeg skal når jeg skriver. Når jeg skriver glemmer jeg meg selv og går inn i et eventyr," forteller Strøm. I tillegg til dette ønsker hun at det skal være plass til leseren i boka, slik at denne kan kjenne seg igjen. 

Uansett hvilken kunstform Strøm bruker, prøver hun ikke å gjenta seg selv. Sæter beskriver særegenhetene i hennes skildringer som at handlingen har glidende overganger mellom virkelighet og fantasi/drøm; "At dette gjøres på en så uanstrengt måte, slik at det ikke blir forvirrende." Strøm forteller at hun husker hvordan det er å være barn og at dette er på en måte barns tankemåte. Hun påstår av vi har mistet noe av denne gleden, forundringen og lekenheten som et barn har. De suger til seg kunnskap som en svamp og at vi som voksen mister svampen. 

Dordi Strøm er nynorsktilhenger og skriver på nynorsk. Dette passer godt i Verdens nordligste Nynorskkommune, Surnadal. 

Powered by Labrador CMS