Psykisk helse og rus i Surnadal kommune

To damer, fem menn og en hund bak et biljardbord.
Aktivitetskontakt innen psykisk helse og rus Linda Øye Fiske sammen med maskot Tipsi og en meget kreativ og takknemlig gjeng på Garasjen. Dette tilbudet blir virkelig satt pris på av både brukere og den som jobber der.

–Dette er høydepunktet i uka

Surnadal kommune har mye bra arbeid innen psykisk helse og rus. "Garasjen" er et meget godt eksempel på det. Aktivitetskontakt innen psykisk helse og rus Linda Øye Fiske og denne gjengen med fler møtes to ganger i uka. "Dette er høydepunktet i uka", smiler en meget fornøyd bruker av tilbudet på Elvebakken.

Publisert

Sin egen garasje

Psykisk helse og rus holder til i Aktivitetshuset på Røssmoen i Surnadal. Her er det flere damer som jobber innen samme gate, men i hver sine roller.

En av dem er Linda Øye Fiske. Hun jobber i stillingen aktivitetskontakt psykisk helse og rus. Et av tilbudene hun gir brukerne er å møtes i "garasjen".

–Vi startet for fem år siden. Det er kun fjorten dager i koronatiden vi har hatt stengt. Vi ble en egen kohort, forklarer Linda.

–Det startet i Aktivitetshuset, men gutta syntes det ble for feminint. Dermed flyttet vi ut til garasjen for fire år siden. De innredde garasjen selv, malte den innvendig og gjorde den "til sin".

To biler, et Texaco-skilt og en campingvogn.
På en av veggene i garasjen er det malt biler og campingliv.
Dødningehode pyntet med blomster og sommerfugler.
Dette samarbeidsprosjektet kan alle male på.

Sammensveiset gjeng

De begynte i det små. Nå er det mest gutter i alderen 18- 40 år.

–De har et eierskap til garasjen. De malte veggene selv og de har kommet med utstyr, smiler Linda og forklarer at det er både treskjæringsverktøy og biljardbord med stor suksess der.

En av brukerne hadde ordnet med å fått tak i et større biljardbord. Det ble holdt hemmelig for gruppa, og de hadde satt det inn i garasjen før de skulle møtes en dag.

–Det var en sann overraskelse, smiler de.

–Det er en sammensveiset gjeng med god relasjon, smiler Linda og fortsetter:

–De både flirer masse og de snakker om tunge ting. Og så hjelper de hverandre med kjøring til å komme seg hit.

Verdigfullt tilbud

Blant garasjegjengen er det mye kreativitet og idémyldring. Det fører til mestringsfølelse.

–Det gir mestring, og de reflekterer over sin egen situasjon og finner endringsstrategier. De får det bedre og holder seg stabil. Gruppen gir hverandre råd gjennom veiledning, roser Linda gjengen.

Det er høy brukerpåvirkning og aktivitetskontakten legger veldig stor vekt på det, på hva de ønsker og vil holde på med.

–En opplever at vi klarer å drive med meningsfulle aktiviteter, og at det krever midler som alt annet. Vi har fått et tilskudd på 150.000 kroner som gir oss mulighet til å være mer kreative ut over de rammene vi har, forklarer enhetsleder i helse og familie Ann-Elin Stenberg.

Allsidighet

Det motiveres og legges tilrette for å være ute på tur. Og fredag for to uker siden hadde de hele alpinbakken selv hvor de også fikk låne utstyr.

–De er ønsket tilbake. Det var skikkelig fint og det fenget mange. Og de få som ikke ville i bakken, de ordnet på kjøkkenet. Det var bakelssteking og de styrte alt selv. Det var supervellykket. Om man har sosialangst, dårlig selvbilde og det er lenge siden man har vært ute blant folk, er dette en veldig fin måte å komme seg ut på, smiler Linda som er tydelig veldig stolt av alle og en hver i gruppa.

Et av høydepunktene i året er Inga Dalsegg´s gresskarskjæringskurs.

–De kursene pleier å vare ei to timer, men på oss setter hun av hele dagen. Hun synes den er veldig morsom den gruppa, smiler Linda.

De driver med bading hele året. De pleier være på Kalkstranda sommer som vinter, men nå blir det en tur til Igltjønna på isbading og badstue.

–Selv de som ikke liker å bade, vil bli med på isbading, ler Linda.

De har et samarbeid med Halsa IL hvor de leier kajakker og kanoer i Skålvikfjorden, hvor de griller, padler og bader.

–Er det noe vi skal trekke frem som fortjener kred, så er det kano- og kajakkplassen i Skålvikfjorden med padletur rundt øya. Det er en fin treningsøkt uten å føle at man trener, smiler en av brukerne.

De har et samarbeid med Trollheimen Klatresenter.

–Jeg og flere i gruppa har brattkort for å sikre mennesker i tauklatring, forsikrer Linda.

–Dette er basert på tillit. Man må stole på den som sikrer seg. Og klatring er individuelt, ikke lag, det er styrketrening, adrenalin og veldig gøy, smiler hun og legger til:

–Tidligere har vi vært på gokart på Vågland. Der var det konkurranse på høyt nivå.

–Hvis det er noen lokale initiativtakere som tenker de har tilbud som er aktuelle og som de ikke vet om, ta kontakt med Linda, oppfordrer Ann-Elin.

Givende arbeid

–Det er et givende arbeid som gir mye mening. Og det er så fint å se hva det gjør for gruppa. De har et sterkt samhold og sosial tilhørighet. Om man er litt dårlig eller trett, så slipper man å forklare seg, sier Linda.

De møtes to ganger i uka. Det er et lavterskeltilbud som er lagt opp for de over atten år som har eller har hatt utfordringer med psykisk helse eller rus og er utenfor ordinært arbeidsliv, for å skape en meningsfull hverdag som forebygger ensomhet,  tilbakefall og utenforskap.

–Vi har et par solskinnshistorier der de er i fullt arbeid, smiler aktivitetskontakten.

–Linda er positiv og veldig engasjert i det hun driver med. Gjennom gruppene og ulike aktivitetstilbud får vi perspektiv og gode innspill fra de som benytter seg av tilbudet.

–Det er givende å jobbe og å holde på med dette. De har egenskaper og ressurser de ikke er klar over selv. Det finner de her, og det er fint å se hva det gir dem, skyter Linda inn og fortsetter:

–De gir seg selv mulighet til mestring. Det er tøft og skummelt å komme inn i en ny gruppe som er godt etablert, men de som har kommet etter føler seg tatt inn i varmen med en gang.

Samarbeidspartnere

Stillingene som aktivitetskontakt og ungdomskontakt var prosjektstillinger som ble opprettet i 2018.

–De er faste stillinger nå, smiler Linda, som forklarer at brukerne fikk uttale seg anonymt i kommunestyret, hvor det de mente ble lest opp. Det tror hun var avgjørende for at hun fikk fortsette i stillingen, noe både hun og brukerne er veldig takknemlige for.

Linda har mange gode samarbeidspartnere, som de andre innen psykisk helse og rus på Aktivitetshuset, NAV, Trollheim, ruskonsulent, psykisk sykepleier, Trygg hjemme og Boligsosialt arbeid.

–Det er viktig for å få en helhetlig tjeneste, sier hun.

–Hvis Linda ikke har anledning en dag, stopper det seg ikke, forklarer Ann Elin og fortsetter:

–De er et team, og de er fleksible. Men brukerne har knyttet seg til, og forholder seg i stor grad til Linda.

Flere tilbud

Garasjen er en del av lavterskeltilbudene i kommunen innen psykisk helse og rus.

En gang i uka er det rent dametreff, og en annen dag for litt godt voksne. Og man kan også komme innom kontoret og snakke over en kopp kaffe. 

–Det er positivt å ha noe å stå opp til, og å være med på noe. Vi er flokkdyr. Dette er forebyggende og ettervern, forklarer aktivitetskontakten.

–Og her er det rom for alle.

Hvis noen ønsker å snakke på tomannshånd eller delta i en gruppe, ta kontakt med Linda, fastlegen, NAV-veileder eller psykisk helse.

Omvisning og maskot

Linda tar en omvisning på aktivitetshuset så Trollheimsporten får et bedre innblikk av tilbudene. Der er det biljardbord og det henger masse fin, egenprodusert kunst på veggene.

Vegg med mange ulike maleri.
Omvisning på Aktivitetshuset. Vakker kunst på veggene.
Vegg med mange ulike maleri.
Omvisning på Aktivitetshuset. Vakker kunst på veggene.

Vi går ut i garasjen. Noen står klare når vi kommer, andre kommer etter. Garasjen blir fyllt med en lun og god stemning.

Det er ikke obligatorisk oppmøte, så størrelsen på gruppa varierer fra gang til gang. Det pleier å være minst 5-6 stykker pr gang.

En kommer inn med en hund. Det er gjensynsglede og stor stas da de andre ser de kommer inn og den snille hunden springer bort og hilser på alle.

–Hun vet hva vi skal når jeg sier vi skal til garasjen og når jeg sier "Linda", smiler hundeeieren.

–Alle elsker Tipsi, smiler Linda.

–Hun er godt oppdratt og godt tatt vare på og er elsket av alle, sier en av de andre.

Sitt eget særpreg

–Vi kan ikke ta på oss at vi har bygd garasjen, men vi har gjort det til at det har blitt et hjem, sier en av de faste gjestene som tydelig føler samhørighet i gruppa.

Ole-Martin Aune Fjeld er veldig kunstnerisk og viser frem fuglehus som han har laget og solgt mange av. Han prøver å gjøre de forskjellige, men noen farger og stiler er mer populære.

–Alle sier at det er julegaver eller at de passer å hytta, smiler han.

Fuglekasser
Fuglekasser

.

Fuglekasse
Fuglekasse
Fuglekasse
Fuglekasse

Gjengen har hatt ulike oppdrag for kommunen. En gang laget de et bord.

–Da fikk vi mat og vi fikk prøvespise bordet, smiler en av brukerne.

Linda viser hvorfor de kaller seg spikkegjengen, og forklarer at de sluttet mer eller mindre med det, for det ble så lite snakking når de satt og spikket.

Spikkede trefigurer der noen er malte.
Spikkede trefigurer i ulike varianter.
Spikkede trefigurer der noen er malte.
Spikkede trefigurer i ulike varianter.

Frank Arild Brøttemsmo spikker en figur som skal bli Linda, som minner oss om at aktivitetskontakten er en gammel sveiser.

En som spikker.
Fint håndverk.
Trefigur med sveisemaske.
Spikkefigur av aktivitetskontakten.

–Det har også vært pepperkakebaking, men det ble ikke bare hjerter, ler de. Det viser seg nemlig å være mange kreative og humoristiske sjeler i denne gjengen.

50-årsfeiring

Og det er ikke tvil at de er takknemlige for det Linda gjør for dem og at det er akkurat hun som har denne jobben.

De mimrer tilbake til oktober da Linda fylte 50 år. Gjengen allierte seg med mannen hennes og klarte å narre henne trill rundt.

–Jeg ante ikke noe. Jeg hentet en på veien, og han tok seg god tid i butikken. Han kommuniserte jo med de som var her. Jeg ble veldig overrasket da de hadde stekt bakels og de hadde pyntet her, det var rebusløp og hele biljardbordet var fullt av kaker. Jeg ble veldig glad, smiler hun.

–Vi hadde hatt lang tid til å planlegge det, men vi kom på at vi skulle ordne dette en uke i forveien, ler de andre.

Får være seg selv

Her er det selvironi, ADHD-vitser, latter og humor.

–Det er "gævvæst" når det er "gøytt", ler Linda.

Brukerne snakker om tilbudet:

–Det er variert. Det er godt å komme seg ut og ikke være alene. Man føler man har kjent alle i mange år. Det er bare god energi her, smiler en av brukerne.

–Det er helt fantastisk, det skulle vært flere sånne plasser, sier en annen bruker.

–Jeg har ikke jobb å gå til, for jeg er ufør. Dette er høydepunktet i uka, sier den tredje.

Praten går fint rundt bordet. En spikker og en annen tegner. Noen maler og noen sitter og drikker kaffe. Noen lytter til praten mens andre snakker. Her er det rom for både alvor og humor.

–De er alle store ressurspersoner, smiler aktivitetskontakten som er tydelig stolt av denne gjengen.

Og her får alle være seg selv, selv på en dag man ikke føler seg på topp. Det hører vi også fra en blant gjengen og det er ingen tvil om at dette er et godt sted å være:

–Vi er nok alle litt spesielle. Her slipper man å maskere seg, smiler han.

Powered by Labrador CMS