Ble nummer fem i U23-NM:

Eirik Vang Aas, Gauldal Sykkelklubb.

– Min aller beste prestasjon på sykkelsetet

Eirik Vang Aas (19) fra Kvanne i Surnadal imponerte stort da han søndag ble nummer fem på landeveisrittet i U23-NM.

I disse dager arrangeres NM i landeveissykling på Sørlandet, med Kristiansands Cykleklubb som arrangør.

Eirik Vang Aas og Håvard Gjeldnes er de lokale alibiene. Mens Gjeldnes og seniorklassen først starter med tempo på torsdag, syklet Vang Aas, som deltar i U23-klassen, første ritt allerede søndag.

Det var snakk om landevei fellesstart over 147 kilometer, med både start og mål i Vennesla. Rittet ble unnagjort med en snittfart på rett over 41 kilometer i timen, og Vang Aas leverte en prestasjon fra øverste hylle.

19-åringen sier til Trollheimsporten at siden han er første-års U23-rytter, gikk han inn i NM med mål om å kjøre offensivt og vise seg frem. Og som sagt, så gjort: etter snaut fire mil gikk nemlig Gauldal-syklisten like godt i brudd, sammen med to andre ryttere.

– Jeg hadde lyst til å vise meg frem, så jeg bidro sterkt i bruddet i starten. Vi tre satt i tre runder før det kom opp ti ryttere til. De fleste av oss i bruddet samarbeidet godt, og vi fikk god tid ned til hovedfeltet, sier Vang Aas, og fortsetter:

– På den siste runden fikk jeg beskjed fra servicebilen om at jeg skulle være kynisk og kun ligge bak. Jeg er ingen spurter, så jeg visste at min sjanse til å vinne var å rykke ifra. Jeg følte jeg var sterk nok til å ta medalje.

Gikk for gull - prøvde på rykk

Da bare én kilometer gjenstod, gjorde Vang Aas et forsøk på å rykke ifra, uten å lykkes. Dermed ble det spurt, der kvennagardingen endte på femteplass.

– Jeg hadde ikke helt spurtbeina da det skulle spurtes om seier, men leverer ok. Jeg er kjempefornøyd med kjøringen min, og gjorde det jeg kunne for å vinne. Det var min aller beste prestasjon på sykkelsetet, og femteplass som førsteårs U23-syklist er jeg utrolig fornøyd med, sier Vang Aas, og legger til:

– Det jeg kanskje er enda mer fornøyd med, er at jeg kjører så offensivt, som jeg ønsker, og får vist meg fram som en uredd ungrytter.

Til slutt var det Coop-rytter Tord Gudmestad som tok NM-gullet, foran Tim Edvard Pettersen fra Asker og Vebjørn Rønning fra Tønsberg. Eirik Vang Aas var en av åtte ryttere som fikk samme tid som vinneren. Se de komplette, offisielle resultatene her.

– Vinneren var med meg på å starte bruddet, og var utrolig sterk gjennom hele rittet. Så det var en veldig fortjent seier, sier Vang Aas.

Har igjen to temporitt

Allerede tirsdag skal unggutten i aksjon igjen. Da er det lagtempo, med start og mål i Evje sentrum. Der stiller surnadalingen til start for førstelaget til Gauldal.

– Vi går for medalje, selv om det er et ambisiøst mål, sier Vang Aas.

Torsdag blir det individuell tempo for alle klasser, mens NM avsluttes med landevei fellesstart i Kristiansand for både kvinner og herrer elite søndag.

– Tempoen på torsdag er fem mil helt flatt. Jeg har aldri kjørt så lang tempo før, og er glad i litt bakker, så der er jeg faktisk ikke helt sikker på hva målet mitt er. Jeg er brukbar på tempo og mer seig enn eksplosiv, så det kan hende jeg overrasker meg selv. Forventningene er likevel lave, sier Vang Aas til Trollheimsporten.

– Betyr mye for motivasjonen

Uansett hvordan det går i de to temporittene, har det unge sykkeltalentet virkelig fått vist seg fram i konkurranse med norgeseliten. Det er ikke akkurat dumt for motivasjonen, forteller Vang Aas.

– Det betyr jo selvsagt mye for motivasjonen å se at det ikke er så langt opp til det neste nivået. Det å sitte med en 6. plass fra forrige Norgescupritt og en 5. plass fra U23-NM gjør at jeg har god tru på formen min i de kommende rittene, sier han, og fortsetter:

– Det å se at det ikke er så langt opp, gjør at jeg får trua på at jeg vil klare å ta steget opp på et lag, etter hvert, bare jeg fortsetter å gjøre jobben. Det er det som bidrar til å motivere meg, slik at jeg kommer meg ut også på regnværsdagene.

Powered by Labrador CMS