Etterlyste blank maursyre - og det ordnet seg
– Imponert over hjelpsomheten!
Taxidermist Ole Geir Schanke tok kontakt med Trollheimsporten og ba om hjelp til å skaffe seg mer blank maursyre. Maursyra brukes til beredning av skinn, derfor må den være fargeløs. Etter at saka kom på Trollheimporten fikk han mange telefoner, og nå har han nok maursyre i lang tid framover.
Ole Geir Schanke driver Schankes trofedesign hjemme på Trøknaholt i Rindal, hvor han jobber med preparering og utstopping av dyr. Han er en prisbelønnet i sitt yrke, med blant annet to gullmedaljer fra VM i 2007. Nå går det mest i jakttrofeer og fisk.
Kan ikke bruke farget maursyre
Når skinn skal beredes for utstopping legges de først i salt i et par uker. Salting er elementært i alle former for beredning av skinn, uansett hva man skal bruke det til, forklarer han. Når skinnet er ferdig saltet henges det til tørk. Da skrumper hårsekkene i skinnet inn, slik at hårene sitter bedre. Skinnes kan oppbevares tørt over tid, men når han skal jobbe videre med det så legger han skinnet i bløt og myker det opp. Så går skinnet over i et nytt bad med ulike kjemikalier, slik at blir holdbart og mykt å jobbe med. I dette badet brukes maursyre for å regulere PH-verdien.
Maursyre brukes blant annet i landbruket ved ensilering av gras til lagring som vinterfôr. Det er mange år siden maursyra som ble brukt i landbruket var fargeløs. Syra som selges i dag er tilsatt farge. Dette har nok blitt gjort for at folk ikke skal forveksle syra med andre væsker. Den fargede maursyra kan ikke Schanke bruke, for da ville skinnene selvsagt blitt misfarget. Det er mulig å bruke andre typer syre til beredning av skinn, men de andre syrene har ikke helt de samme egenskapene, og fungerer ikke like godt som maursyra.
For noen år siden var han heldig og fikk tak i fire-fem kanner med blank maursyre. Det har vart til nå. Da han tok kontakt med Trolheimsporten håpet han at noen fortsatt hadde en skvett, eller aller helst noen kanner, som han kunne få kjøpe.
Imponert over hjelpsomheten!
Nå kan Schanke fortelle at han har fått mange telefoner, og at han nå er forsynt med blank maursyre i lang tid framover.
– Jeg er imponert over hjelpsomheten til gardbrukere i distriktet! sier han.
Schanke har mange oppdrag på vent, så det er ca to års ventetid på jakttrofeer. Akkurat nå jobber han med siste finpuss på ei gaupe som ble skutt i Nesset for to år siden.