Brenner for bygdevekst
Onsdag fikk Rindal senterparti besøk fra Trøndelag senterparti der de kjørte fylkesveier, besøkte bedrifter og snakket om satsingsområder som næring og arbeidsplasser, gode veier, godt kollektivtilbud og ulike bomuligheter.
Nybø og kjøretur
De besøkende Sp-politikkerne var stortingsrepresentant Heidi Greni, Guri Heggem (andrekandidat i fylkestinget), og ungdomskandidatene Nora Baustad (niendekandidat i fylket) og Lars Myhr Sandlund (femtekandidat i fylket). Sammen med seks representanter fra Rindal senterparti startet besøksrunden på Coop Marked Nybø hvor det ble snakket om videre vekst der.
Politikerne kjørte så opp Rørdalen og ned Lomundalen for å se hvor fin Rindal er og hvor dårlig fylkesveiene er.
Bergmoen
Neste stopp var på Bergmoen der de ble møtt av daglig leder Olav Reitan og Morten Nergård som jobber i administrasjonen.
Reitan forteller at store og små bedrifter får like mye administrativt arbeid. Rapportering, krav og dokumentasjon krever mye. Bergmoen har seks heltidsansatte og to av dem sitter mye på data.
Bergmoen er glad for det gode samarbeidet med bedriftene som er på samme område:
–Det er gull. Det er vinn-vinn i alle retninger. Det er det ikke tvil om.
De er positive til å ha lærlinger, men de fikk ikke søkere sist de lyste ut.
-Det krever å ha lærlinger, men det er god invistering det, smiler Reitan.
Politikkerne snakker om hvor viktig de synes det er at læringen foregår ute i bedriftene der maskinene er nye da videregående skoler har vansker med å ha oppdatert utstyr til enhver tid.
Men hvordan vekke interessen til ungdommene?
Ordføreren sier at mange ikke vet hva de vil bli. Det er viktig å vise hvilke jobbmuligheter vi har.
–Det er et ganske brett og variert næringsliv. Mange driver godt i Rindal, suppleres det fra de andre.
Home of the Trolls
Reisen gikk videre til en snartur innom kommunehuset for å snakke med Gøran Bolme fra iTrollheimen.
Som ordføreren sa tidligere på reisen, er det lettere å skape og utvikle vekst i etablerte bedrifter enn å etablere nye.
Likevel har iTrollheimen bevist at det er mulig å starte opp med noe nytt.
De har hatt mye besøk fra ulike steder gjennom sommeren både av kaffegjester, nysgjerrige trollforskere og fjellturister.
Politikerne snakket om at det skulle blitt tatt hånd om utfordringen med transportsmuligheter til slike plasser. De som vil besøke slike fjellområder, er ofte studenter eller andre som ønsker å bruke bilen mindre og kommer heller med buss eller tog.
Sp-politikerne mener det er viktig å få styrket interntransporten.
"Alt" på fem minutter
Lokalpolitikerne var stolte over å kunne vise hvor kompakt Rindal sentrum er.
Einar Thomasgård forteller at han har prøvd både å bodd i Rindal og i byen, og er ikke i tvil hva han synes og smiler:
-Det er finere å bo her enn å bo i byen.
Følget drar videre til skolen, for så å gå inn i Rindalshuset, som de er veldig glade for at ble bygget:
-Utenom samvirkelaget, er det det mest brukte huset i Rindal, smiler en av bygdas politikere.
Der er det ombygging. Frivillighetssentralen skal komme inn og ungdommene skal få en plass hvor de kan ha ulike aktiviteter og få være i fred. Det skal fortsatt være bibliotek og med de funksjonene det allerede har.
Ordføreren er utrolig glad for at det blir et møtested for ungdommene.
-Dette har de ventet lenge på. Dette blir bra!
Rindalshallen
Rindalshallen er neste stopp, der politikkerne spør seg om hallen kan brukes for annen bruk i tillegg til fotball.
Det er mye å ta hensyn til, som gulvet og bakterievekst. Det må eventuelt has på andre plater som tåler mye.
Det er stort potensiale. Gåbane for de eldre og utleie av hallen vinters tid er av forslagene som kommer opp.
Skimuseet
Lokalpolitikerne kunne vise mer av Rindal "på fem minutter", og gikk videre til skimuseet. Dit kom flere av listekandidatene, og det ble servert mat mens museumspedagog Berit Kvam fortalte at de får besøk av beboende, hyttefolk og tilreisende.
Kvam synes det er et fantastisk museum og at de er utrolig heldig med beliggenheten der de har badeplassen Igltjønna og er tett ved både skole, barnehage og sykehjem.
De har en unik samling med premier. De savner et magasin da de bruker hver en krok og hvert et loft for å ta vare på samlingene sine.
Hun forteller at de ønsker å nå ut til barn og unge.
–Ikke alle husker skiheltene fra 50-tallet, så vi må finne nye måter å nå ut med historien på.
Det er mye tilbud, og man må fornye seg om man skal formidle historien og nå ut til folket. Hun nevner at de har hatt arrangement som barnas skimuseum, tunmesse, grøtservering, konsert og museumsquiz.
Det er et skimuseum, så det er et mål å ha flere aktiviteter om vinteren, forteller Kvam.
-Man skal kunne gå på ski til museet, smiler hun.
Hun ønsker alle skal få kunne prøve å gå på treski. Det er en annen opplevelse enn å gå på skiene som blir produsert i dag, det gir litt annen turglede, mener museumspedagogen.
Politisk prat
Etter maten ble det politisk prat hvor de snakket om satsingsområder som næring og arbeidsplasser, gode veier, godt kollektivtilbud og ulike bomuligheter.
Det er viktig å ha flere boformer som innbyggerne kan velge i. Ikke alle vet om de vil bo her lenge, og det er en stor risiko å kjøpe eller bygge seg hus. Derfor er det viktig at det finnes leiealternativ i kommunen, så de får kjenne om de trives før de eventuelt velger å kjøpe eller bygge.
Politikerne mener det er viktig at det skal bli bedre for de som driver landbruk, som bedre avlønninger og avløserordninger.
De ønsker å utvikle hele kommunen. Det er vanskelig å dele ut tomter fra gårder. Om de ikke får tomt på gården, kan ungdommene flytte til byen om de må bo i boligfelt eller sentrum uansett.
De ønsker at det skal være lettere å fradele jord slik at det kan bosette seg flere i grendene våre. Det er mange som ønsker å bosette seg på et småbruk.
Mange av de som ønsker å flytte fra byen til bygda, ønsker å flytte til noe annet enn boligfelt. Om eneste bomulighet er byggefelt, tenker mange at de like gjerne kan bo der de bor.
-Ønsker du deg ut, ønsker du et annet liv enn det du har i byen.
Kollektivtransporten må bli bedre. Nå er det mye venting på strekningen mellom Rindal og Orkdal om man reiser med buss. Og får for eksempel ungdommene seg til fritidsklubben med kollektiv transport?
Gjennom kommunesammenslåing blir ofte de offentlige kontorene åpne bare på de største stedene og ledelsen blir ofte sittende på andre steder enn der arbeidsplassene til de i distriktene er. Det gjør det mindre attraktivt å ha lederstillingene på de arbeidsplassene. Det er viktig å ha ledelsen nær arbeidsplassene.
I tillegg til et tannlegekontor som står nesten tomt, snakket de om at de må sørge for å kjenne ordningene som finnes innen næring og kultur, og det var stor entusiasme for å beholde NAV-kontoret. Tilstedeværelse og åpent kontor er viktig da både brukere og bedrifter har uttrykt at det er enklere å samhandle når man kan besøke kontoret. De som har mest behov for NAV er ofte de som trenger mest å møte noen og gjerne de samme faste, og mange er usikre hvordan de skal fylle ut skjemaer og bruke tjenestene NAV har på internett.
De snakket om at økt grunnbemanning i helse kan være lønnsomt. De som har prøvd det har spart penger da de har redusert vikarbruken. Og større stillinger gir bedre oversikt over arbeidshverdagen. Det er viktig for brukerne også at de møter et kjent ansikt hele tiden.
Politikerne snakket om at vi må bruke rett kompetanse på riktig plass. Er det for eksempel noe en sykepleier kan gjøre som leger gjør?
Viktig med positiv omtale
Ordføreren mener det er viktig å markedsføre seg. Det er mye bra med å bo i bygda; Rindal ligger nær Værnes, har et konsentrert sentrum, det er mange arbeidsplasser i bygda, kultur og mye mer.
Ungdomskandidat Sandlund ytret sin mening om hvor ødeleggende det er for å få ungdommen til å ville ha jobber når folk snakker ned yrkene sine. Og at det er likedan angående å få folk til å ville bo på en plass, og poengterer med et eksempel:
-Jeg flytter ikke til Rindal om ordføreren er negativ og hvis media er negative.