Politiet i Surnadal melder:

Førerkort inndratt etter utforkjøring i Røtet

Publisert

Ca kl 15 lørdag ettermiddag fikk politiet melding om ei utforkjøring i Røtet i Surnadal. Det var en person i slutten av tenårene som kjørte bilen. Ut fra spor på stedet mistenkte politet "tullkjøring", og etter avklaring med jurist ble det besluttet at sjåførens førerkort skulle inndras midlertidig. Politiet følger opp dette med å lage en straffesak, med bilder og vitneavhør, og ut fra disse opplysningene vil en jurist ta en endelig beslutning om sjåføren får førekortet tilbake eller ikke, og eventuell bøtelegging.

I dette tilfellet hadde sjåføren prøvetid på førerkortet, i og med at det var mindre enn to år siden vedkommende tok førerprøven. Hvis man mister førerkortet i prøvetiden så må man ta førerprøven på nytt, opplyser politiet, på generelt grunnlag.

Generelt om prøvetid og prikkbelastning

De forklarer videre at under prøvetiden vil man få dobbelt prikkbelastning for ulike overtredelser. Man kan få prikker for fartsovertredelse, manglende sikring av passasjerer under 15 år, ulovlige forbikjøringer, brudd på vikeplikten, bruk av mobiltelefon, osv. Sjåfører som ikke har prøvetid får 2 eller 3 prikker, mens de som har prøvetid får 4 eller 6 prikker. Prikkene er gyldige i 3 år før de faller bort. Dersom man "samler opp" 8 prikker eller mer så blir førerkortet inndratt, i utgangspunket i 6 mnd, men lengden på inndragelsesperiode vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Hvis man for eksempel blir målt til 101 km/t i ei 80-sone i prøvetida, da får man 6 prikker. Da vil en ny overtredelse med prikkbelastning, uansett hvilken, i løpet av det neste tre årene, føre til inndragning av førerkortet. Så om man da, etter for eksempel to og et halvt år, når prøvetida er over, blir målt til 81 km i en 70-sone, så får man 2 prikker til, og mister dermed førerkortet.

Powered by Labrador CMS