Blide sommerskoledeltakere!

Sommerminner på sommerskole

Publisert

For den ukjente ligger Torvik i Surnadal en snau mil utenfor Surnadalsøra. Her driver Nina Torvik, som tolvte ledd av Torvik-slekten, gården Oppistua. Nina og gjengen hennes har et allsidig tilbud – for både store og små – og i sommer har de to uker med sommerskole for barn og unge i skolealder.

Dyreliv på sommerskole.

Nå er den første av de to ukene med sommerskole et tilbakelagt kapittel, og tilbakemeldingene er gode. Kristine Island hadde datteren Celine på sommerskole i fjor også, og hun var aldri i tvil om at de skulle melde på igjen i år.

– Sommerskolen ga utrolig mange gode sommerminner etter Celine var med i fjor. Og til tross for dårlig vær i så var sommerskoleuka helt fantastisk i år også, sier Kristine.

Barn av pandemien

På Oppistua bekrefter Nina Torvik at hun har fått gode tilbakemeldinger. Nina arrangerte sommerskole første gangen i fjor. Det oppsto som et resultat av både pandemi, men også en naturlig utvikling av Opp og Ut-konseptet, som Nina har kalt bedriften sin.

– Vi så på nyhetene at staten ville tildele midler til oppstart av eller videreutvikling av sommerskoler, for å kompensere barn og unge for tapt sosial kontakt under pandemien. Kommunen søkte staten om penger, og så søkte vi kommunen. Så viste det seg at vi hadde flest påmeldte, hele 80 stykker var innom fordelt på tre uker. Egentlig har vi et tak på 24 per gruppe, men vi greide å gjøre et unntak den ene uken i fjor da vi hadde 30 barn på en uke, sier Nina.

Nina Torvik satser for fullt på Opp og Ut.
Mating av høner er på programmet.

– Det er litt dårligere påmelding i år, siden det ikke er gratis som i fjor. Men vi har fått støtte fra SpareBank 1 SMNs Samfunnsutbytte, og da tallene ble klare fikk vil en søskenmoderasjon på 30 %.

Uke 27, med 17 deltakere, var den første av sommerens to uker med sommerskole hos Opp og Ut, og som nevnt har tilbakemeldingene også i år vært gode.

– Nina er utrolig flink og inkluderende. Vi kunne ikke følt oss tryggere på tilbudet, sier Kristine Island. Celine måtte ha krykker i år, og Nina la så godt til rette for at dagene skulle bli like gode med krykker som uten.

Satset egentlig på bedriftene

At det var sommerskole for skolebarn som skulle bli den store «snakkisen» på Oppistua var kanskje ikke helt etter planen.
– Intensjonen med oppstarten her i 2015 var rettet mot teambuilding for bedriftsmarkedet, men det er et marked som ikke har vært helt lett å komme inn på, forteller Nina.

– Men siden gården var klargjort og «shinet» til det formålet ble enkelt å legge til rette for besøk på Åpen Gård. Deretter kom pandemien, så da ble det naturlig å satse på barn og unge.

Nina har selv bakgrunn som førskolelærer og selvsagt gårdbruker. I sin tid ble Nina sågar «headhuntet» som pedagogisk leder hos friluftsavdelingen til Bårdshaugen Barnehage oppe ved alpinanlegget i Sæterlia.

Men i januar sa Nina opp jobben hos Bårdshaugen for å satse fullt og helt på Opp og Ut.
– Av og til må man ta en sjanse, så nå skal jeg gjøre dette skikkelig.

Dramatisering på sommerskole.

Fra Airbnb til konserter

Det ser iallfall skikkelig forseggjort ut på Oppistua, og sommerskole er langt fra det eneste tilbudet Opp og Ut tilbyr. Nina nevner i fleng:
– Airbnb overnatting, båtutleie til fisking, Åpen Gård (primærts om sommerhalvåret), teambuilding for bedrifter, Bækkre Bar på fredager med finvær og konserter. Her kan vi tilby det meste!

– Og så må jeg få nevne at spesielt dette med konserter er noe vi har ambisjoner om å få til mer av. Vi synes scenen vår ble så fin, smiler Nina og forteller at hun ser for seg opp mot 200 publikummere på tunet.

Pernille Torvik på Oppistua-scenen.

Men først skal sommeren andre og siste uke med sommerskole avholdes.
– Jeg håper jo at sommerskolen er kommet for å bli. I år har vi også åpnet for at ferierende barn kan melde seg på. Tilbudet er for skolebarn, og selv om vi for så vidt ikke har noen øvre aldersgrense ser vi et aldersspenn på 7-13 år.

Plass til flere

– Vi deler opp i mindre grupper etter alder, slik at ungene blir sammen med jevnaldrende, i hvert fall før lunsj der dyrestell er veldig populært. Og så har vi kunst og kreativitet og dramatisering som egne aktiviteter. Etter lunsj har vi fellesaktiviteter som oppbygging av saltvannsakvarium og leker på tunet. Og så har vi én dag med tur til setra.

Tur til setra.

Med seg på laget har Nina døtrene Pernille Torvik og Kaja Kvande og Hedda Margly Krangnes-Edvardsen.
– I uke 27 var det jeg, Kaja og Hedda som hadde sommerskolen. Neste sommerskole blir i uke 32, og da kommer Pernille inn ved behov sammen med meg og Kaja. Jeg skal selv bort to dager, men Pernille er veldig trygg i jobben, forsikrer Nina.

– Så langt er det elleve påmeldte til sommerskolen, så vi har plass til flere!

En som anbefaler flere å melde seg på er Kristine Island. – Når vi er så utrolig heldige å ha et slikt fantastisk tilbud i bygda så oppfordrer jeg alle som har mulighet til å melde på barna på sommerskole. Ryggsekken blir proppa full med gode sommerminner, slår Kristine fast.

Kristine Island og datteren Celine er godt fornøyd med sommerskolen til Nina Torvik.
Powered by Labrador CMS