Mattips fra Family market
For et par uker siden besøkte vi Ahmad Almalat sin butikk Family market på Skei. Nå har vi tatt turen innom igjen. Etter forrige artikkel på Trollheimsporten har flere vært innom og handlet, men omsetningen er fortsatt ikke stor nok til at det kan gå rundt i lengden. Ahmad trenger fortsatt flere kunder. Kanskje noen kan la seg inspirere av spennende oppskrifter?
Trollheimsporten har fått tilsendt noen spennende mattips. Dette er retter som lages av råvarer fra andre verdenshjørner, som du finner i Ahmads butikk, i bygget ved siden av Bunnpris på Skei.
(Dessverre har vi ikke bilder av rettene, men det er enkelt å google seg fram til.)
Her kommer oppskriftene:
Tabbouleh
Ingredienser:
1/2 kopp fin bulgur
2 bunter fersk persille (omtrent 2 kopper hakket)
1/2 kopp fersk mynte, hakket (valgfritt)
3 mellomstore tomater, hakket
1 liten løk, hakket
2-3 ss sitronsaft (etter smak)
3 ss olivenolje
1/2 ts salt (eller etter smak)
1/4 ts svart pepper
Fremgangsmåte:
1. Skyll bulguren godt og la den trekke i varmt vann i 10-15 minutter til den har
absorbert vannet og blitt myk. Sil av overflødig vann ved å presse bulguren
lett.
2. Vask persillen godt og tørk den helt. Hakk persillen fint. Det er best å bruke
kniv i stedet for blender for å bevare teksturen. Hakk mynte (hvis du bruker det), tomater og løk i små biter.
3. Bland ingrediensene i en stor bolle, bland den avsilte bulguren med persille, mynte, tomater og
løk. Rør godt sammen.
4. Tilsett dressingen: Tilsett sitronsaft, olivenolje, salt og pepper. Bland ingrediensene godt slik
at smakene blandes.
5. Servering: La tabbouleh stå i kjøleskapet i 15-30 minutter for å la smakene blande seg.
Server kald.
Tips: Tabbouleh kan serveres med arabisk brød eller som tilbehør til grillede retter. Det er best å forberede tabbouleh like før servering for å bevare friskheten i
grønnsakene.
Vel bekomme!
Mujaddara
En tradisjonell rett laget av linser og ris
Ingredienser:
1 kopp brune linser
1/2 kopp ris (kort- eller langkornet)
2 store løk, skåret i tynne skiver
4 ss olivenolje eller vegetabilsk olje
1/2 ts spisskummen
Salt etter smak
Vann til koking
Fremgangsmåte:
1. Tilbered linsene: Skyll linsene godt og legg dem i en kjele med 4 kopper vann. La linsene koke på middels varme i 15-20 minutter til de er halvkokte. Sil av linsene og behold kokevannet til senere bruk.
2. Forbered risen: Skyll risen godt og sett den til side.
3. Stek løken: Varm oljen i en stor stekepanne på middels varme og tilsett løkskivene. Stek løken til den blir gyllen og sprø. Sett til side litt av den stekte løken
til pynt, og resten skal blandes med linsene og risen.
4. Bland ris og linser: I kjelen du kokte linsene i, tilsett risen, de kokte linsene og den stekte
løken (bortsett fra det du har satt til side for pynt). Tilsett spisskummen og salt, og hell kokevannet fra linsene over blandingen
(vannet bør dekke risen og linsene med ca. 1 cm). Dekk kjelen og la blandingen koke på lav varme i 15-20 minutter til risen er
ferdigkokt og har absorbert vannet.
5. Servering: Legg Mujaddara på et serveringsfat og pynt med den sprøstekte løken.
Tips: Mujaddara kan serveres med grønn salat eller yoghurt ved siden av.
Vel bekomme!
Okra med kjøtt
Ingredienser:
500 gram okra (fersk eller frossen)
300 gram kjøtt i terninger (storfe eller lam)
1 stor løk, finhakket
4 hvitløksfedd, hakket
2 kopper tomatjuice (eller 4 hakkede, ferske tomater)
1 ss tomatpuré
1 ts tørket koriander
1 ts blandede krydder
2 ss olje eller smør
Salt og pepper etter smak
Saften av en sitron (valgfritt)
Fremgangsmåte:
1. Tilbered kjøttet: Varm 1 ss olje eller smør i en gryte på middels varme. Tilsett kjøttet og stek
det til det er brunet på alle sider. Tilsett den hakkede løken og stek til den blir gyllen. Tilsett hvitløken og rør i et minutt. Ha i tomatpuré og tomatjuice (eller de hakkede tomatene) og rør godt. Tilsett salt, pepper og blandede krydder. La blandingen småkoke på lav varme
til kjøttet er mørt, cirka 30-40 minutter.
2. Tilbered okraen: Hvis du bruker fersk okra, vask den godt og skjær av stilkene. Hvis du bruker
frossen okra, la den tine litt. I en separat panne, varm 1 ss olje eller smør, og stek okraen i cirka 5
minutter til den blir lett brunet.
3. Tilsett okraen til kjøttet: Når kjøttet er ferdigkokt, tilsett den stekte okraen i gryten og rør forsiktig. Dekk til gryten og la okraen småkoke med kjøttet i ytterligere 20 minutter til
den er mør.
4. Servering: Skru av varmen og tilsett sitronsaft (valgfritt) for en frisk smak.
Server okraen med ris eller brød.
Vel bekomme!
Ris med erter og kjøtt
Ingredienser:
For risen:
2 kopper basmatiris
1 kopp grønne erter (ferske eller frosne)
2 ss vegetabilsk olje eller smør
1 liten løk, finhakket
2 kopper vann eller kjøttkraft
Salt etter smak
1 ts blandede krydder (valgfritt)
For kjøttet:
500 gram kjøtt i terninger (storfe eller lam)
1 stor løk, delt i fire
2 laurbærblader
4 kardemommekapsler
1 kanelstang
Salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte:
Tilbered kjøttet:
1. Kok kjøttet: Legg kjøttet i en stor gryte sammen med løk, laurbærblad, kardemomme og
kanelstang. Tilsett nok vann til å dekke kjøttet, og la det koke opp. Når vannet koker, fjern skummet som danner seg på toppen, og tilsett salt og
pepper. La kjøttet småkoke i 45-60 minutter til det er mørt. Ta kjøttet ut av kraften
og sett det til side.
Tilbered risen:
1. Kok ertene: I en gryte på middels varme, varm 1 ss olje og tilsett ertene. Stek i ca. 5
minutter til de er møre, og sett dem til side.
2. Lag risen: I samme gryte, varm resten av oljen og tilsett løken. Stek til den blir myk. Tilsett risen og rør sammen med løken og oljen i 2 minutter slik at risen
absorberer smakene. Tilsett de kokte ertene, krydder og salt. Tilsett vann eller kraft og la det koke opp. Skru ned varmen, dekk gryten, og la risen småkoke i 15-20 minutter til den er
ferdigkokt.
Montering og servering:
1. Legg den kokte risen med erter på et serveringsfat, og legg de kokte
kjøttbitene på toppen.
2. Server gjerne med salat eller yoghurt etter ønske.
Vel bekomme!
Molochia med kylling
Ingredienser:
500 gram molochia (hakket, fersk eller frossen)
1 hel kylling eller
4 kyllinglår
1 stor løk, delt i fire
4 hvitløksfedd, hakket
2 ss tørket koriander
2 laurbærblader
1 kanelstang
2 kardemommekapsler
Salt og svart pepper etter smak
2 ss smør eller vegetabilsk olje
Saften av en sitron (valgfritt)
Fremgangsmåte:
1. Tilbered kyllingen: Legg kyllingen i en stor gryte sammen med løk, laurbærblader, kanelstang og
kardemomme. Dekk kyllingen med vann og la det koke opp. Når vannet begynner å koke, fjern skummet som dannes på overflaten. Tilsett salt og pepper, og la kyllingen koke i 30-40 minutter til den er helt
gjennomkokt. Når kyllingen er ferdigkokt, ta den ut av kraften og la den avkjøles litt. Del
den deretter i mellomstore biter.
2. Tilbered molochia: Hvis du bruker frossen molochia, la den tine litt. Hvis du bruker fersk
molochia, vask den godt og la den tørke, deretter finhakk den. Varm smør eller olje i en stekepanne, tilsett hvitløk og tørket koriander, og
stek til hvitløken er gyllen og duften av koriander kommer fram.
3. Kok molochia: Tilsett molochia i kyllingkraften og la den koke på middels varme til den
begynner å småkoke, mens du rører kontinuerlig. Når det begynner å koke, tilsett hvitløk- og korianderblandingen i molochiaen,
og rør godt. La molochiaen koke på lav varme i 10-15 minutter, rør av og til.
4. Servering: Legg kyllingbitene over molochiaen, eller server kyllingen ved siden av. Du kan tilsette sitronsaft etter smak før servering.
Det er best å servere molochia med hvit ris eller brød.
Vel bekomme!
Yalangi
Ingredienser:
1 glass druvedrueblader (ca. 30-40 blader, avhengig av størrelse)
1 kopp ris
1 kopp finhakket løk
1 kopp finhakkede tomater
1/2 kopp finhakket persille
1/2 kopp finhakket mynte
1/4 kopp granateplesirup eller sitronsaft
1 ts blandede krydder
1 ts kanel Salt og svart pepper etter smak
2-3 ss olivenolje
Fremgangsmåte:
1. Forbered druebladene: Vask druebladene under kaldt vann og kok dem i kokende vann i 3-4 minutter for
å mykne. Sil dem og la dem avkjøles.
2. Lag fyllet: I en bolle, bland ris med løk, tomater, persille, mynte, granateplesirup (eller
sitronsaft), krydder, kanel, salt og pepper. Tilsett 1-2 ss olivenolje i fyllet og bland godt.
3. Fylle druebladene: Legg et drueblad på en flat overflate. Legg en teskje fyll i midten av
bladet, brett sidene inn og rull bladet tett for å lage små fylte ruller.
4. Legg druebladene i gryten: Legg noen ikke-fylte druerblader i bunnen av en gryte. Legg de fylte druebladene oppå i lag.
5. Koking: Hell over nok vann til å dekke druebladene. Du kan også tilsette litt
olivenolje på toppen. Sett gryten på lav varme og dekk den til. La det småkoke i 45-60 minutter til
risen er kokt og druebladene er møre.
Servering: La Yalangi avkjøles litt før servering. Den kan serveres kald eller varm, etter
ønske.
God appetitt!
Squash med yoghurt
Ingredienser:
8 små squash
300 gram kjøttdeig (storfe eller lam)
1 kopp ris 1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 store tomater, hakket
2 ss tomatpuré
1 ts blandede krydder
1 ts kanel
Salt og svart pepper etter smak
Olivenolje eller vegetabilsk olje
1 kopp melk
1 ss maisstivelse (valgfritt, for å tykne)
Fremgangsmåte:
1. Forbered squashen: Vask squashene og skjær av endene. Bruk en liten skje for å fjerne det indre
innholdet av squashene forsiktig, og sett det til side.
2. Lag fyllet: Varm litt olje i en panne, tilsett løken og stek til den blir myk. Tilsett hvitløken og stek i noen sekunder, deretter tilsett kjøttdeigen og stek
til den er gjennomstekt. Tilsett de hakkede tomatene og tomatpuréen, og rør godt til smakene blander
seg. Tilsett krydderne, kanel, salt og pepper, og bland godt. Skyll risen og tilsett den i fyllet, og rør i noen minutter.
3. Fyll squashene: Fyll squashene med fyllet du har laget, og legg dem i en passende gryte.
4. Lag hvit saus: Bland melk med litt vann (ca. 1/2 kopp) og maisstivelse (hvis brukt) i en
bolle. Rør godt til maisstivelsen er oppløst. Hell blandingen over squashene.
5. Kok: Dekk gryten og la den småkoke på lav varme i 30-40 minutter, til squashene og
risen er godt kokt. Tilsett mer vann hvis nødvendig.
God appetitt!
Auberginegryte
(Manzalet al-Batinjan) med ris
En deilig rett som kombinerer kokt aubergine
med kjøtt eller kylling, og serveres med ris
Ingredienser:
Til auberginegryten:
2 store auberginer, skåret i skiver eller terninger
250 gram kjøttdeig (eller små kyllingbiter)
1 stor løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 tomater, skåret i terninger
2 ss tomatpuré
1 kopp vann
1/4 kopp vegetabilsk olje til steking
1 ts salt
1/2 ts svart pepper
1/2 ts blandede krydder
1/4 ts kanel (valgfritt)
1/4 kopp pinjekjerner eller mandler til pynt (valgfritt)
Til risen:
2 kopper basmatiris, vasket og bløtlagt
3 kopper vann
2 ss olje eller smør
1/2 ts salt
Fremgangsmåte:
Tilbered auberginen:
1. Varm opp oljen i en stekepanne, og stek aubergineskivene eller -terningene
til de blir gylne. Legg dem på kjøkkenpapir for å absorbere overflødig olje. Tilbered kjøtt eller kylling: 1. I en stor panne, varm litt olje og tilsett den hakkede løken. Stek til den
blir myk.
2. Tilsett hvitløken, deretter kjøttdeigen eller kyllingbitene, og stek til det
er gjennomstekt og lett brunet.
3. Tilsett salt, svart pepper, blandede krydder og kanel (valgfritt). Rør godt.
4. Tilsett tomatene og tomatpuréen, og rør til tomatene blir myke og blandes
godt med resten av ingrediensene.
5. Tilsett vannet, og la det småkoke i ca. 10 minutter til sausen tykner. Montering av retten:
*1. I en ildfast form, legg et lag med den stekte auberginen.
*2. Hell kjøtt- eller kyllingblandingen med sausen over auberginen, og fordel
det jevnt.
*3. Sett formen i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter for å la smakene smelte
sammen.
Tilbered risen:
1. I en kjele, varm opp oljen eller smøret, og tilsett den bløtlagte risen. Rør
i et par minutter.
2. Tilsett vann og salt, og la det koke opp.
3. Dekk kjelen til, skru ned varmen, og la risen småkoke i 15-20 minutter til
den er ferdigkokt.
Fattoush
En deilig og populær salat fra Levanten
Ingredienser:
2 tomater, skåret i terninger
1 agurk, skåret i terninger 1 grønn paprika, skåret i biter
1/4 kopp hakket persille
1/4 kopp hakket mynte (fersk eller tørket)
2-3 vårløk, hakket
1/4 kopp reddik, skåret i skiver (valgfritt)
1 hode salat, skåret i biter
1/2 kopp arabisk brød, skåret i biter og fritert eller ristet
Ingredienser til dressingen:
1/4 kopp olivenolje
2 ss sitronsaft
1 ss granateplesirup (valgfritt, gir en ekstra smak)
1 ts sumak
1/2 ts salt (eller etter smak)
1/4 ts svart pepper
Fremgangsmåte:
1. Forbered grønnsakene: I en stor bolle, ha alle de oppskårne grønnsakene:
tomat, agurk, grønn paprika, persille, mynte, vårløk, reddik og salat.
2. Tilbered brødet: Friter bitene av arabisk brød i olje til de blir gylne og
sprø, eller rist dem i ovnen for en lettere versjon.
3. Lag dressingen: I en liten bolle, bland olivenolje, sitronsaft,
granateplesirup (valgfritt), sumak, salt og svart pepper. Visp godt sammen.
4. Servering: Rett før servering, tilsett dressingen over grønnsakene og bland
godt. Tilsett deretter de friterte eller ristede brødbitene, og bland forsiktig
slik at brødet fordeles jevnt.
5. Pynt: Du kan pynte fattoushen med litt ekstra sumak eller noen ferske
mynteblader.
Vel bekomme!
Freekeh med kjøtt eller kylling og nøtter
Ingredienser:
Til freekeh:
2 kopper freekeh, vasket og bløtlagt
500 gram kjøtt (små biter eller malt) eller 1 kylling i biter
1 stor løk, hakket
3 ss vegetabilsk olje eller smør
4 kopper kjøtt- eller kyllingkraft
1 ts salt
1/2 ts svart pepper
1/2 ts blandede krydder
1/2 ts kanel (valgfritt)
Til pynt:
1/4 kopp stekte mandler
1/4 kopp stekte pinjekjerner
1/4 kopp stekte pistasjnøtter
Hakket persille (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Tilberedning av kjøtt eller kylling:
1. Kjøtt: I en kjele på middels varme, tilsett kjøtt og litt olje. Brun kjøttet
til det er gjennomstekt. Tilsett vann og la det koke, deretter senk varmen og
la det småkoke til kjøttet er mørt (du kan tilsette kardemomme, laurbærblad og
løk for mer smak).
2. Kylling: I en kjele på middels varme, varm opp oljen og brun kyllingbitene
til de er gyllenbrune. Tilsett vann og la det koke opp, deretter senk varmen og
la kyllingen småkoke til den er helt gjennomstekt.
Tilberedning av freekeh:
1. I en annen kjele, varm opp oljen eller smøret, tilsett løken og stek til den
er gyllenbrun.
2. Tilsett den avsilte freekehen og rør i 3-4 minutter til den er godt blandet
med løken.
3. Tilsett kjøtt- eller kyllingkraften til freekeh, sammen med salt, pepper og
blandede krydder. Rør godt.
4. La det koke på høy varme, senk deretter varmen, dekk til kjelen, og la
freekehen koke i 20-25 minutter til den er mør og har absorbert all kraften.
Servering:
1. Legg freekehen på et serveringsfat og legg kjøtt- eller kyllingbitene på
toppen.
2. Dryss over de stekte nøttene.
3. Pynt gjerne med hakket persille om ønskelig.
Vel bekomme!