Jeg tror jeg tar en ferieuke til jeg
Jeg tror jeg tar en ferieuke til jeg

God morgen 19. august

I dag heiser vi flagget for kronprinsesse Mette-Marit som blir 49 år! Samtidig kan vi gratulere Sigvald og Sigve med navnedagen, og Afghanistan med nasjonaldagen.

Sigvald er et opprinnelig norrønt mannsnavn dannet av sigr, «seier», og valdr, «hersker». Sigvaldr var en annen norrøn form av navnet.

Sigve er et skandinavisk mannsnavn med norrøn opprinnelse som betyr «seier» og «skog, tre». Navnet er i dag lite brukt utenfor Norge.

19. august feiret romerne Consualia-festen til ære for guden Consus.Consus, (til lat. condere som betyr å gjemme eller å bevare), var en romersk guddom som personifiserte oppbevaringen av kornet i magasinene (låvene). Fordi disse opprinnelig lå under jorden, hadde Consus et underjordisk alter nær Palatinerhøyden. Festene, Consualia, ble feiret 19. august (innhøstingen) og 15. desember (høstsåingen).

Kronprinsesse Mette Marit har bursdag i dag.
Kronprinsesse Mette Marit har bursdag i dag.

Kronprinsesse Mette Marit (f. 1973) har bursdag i dag.

Noen historiske begivenheter som har foregått 19. august:

  • 1692Hekseprosessene i Salem: Fire menn og en kvinne blir hengt etter å ha blitt dømt for trolldom.
  • 1772Gustav III av Sverige gjennomfører et ublodig statskupp.
  • 1934 – I en folkeavstemning i Tyskland sier 89,4% ja til å slå sammen presidentvervet og kanslerstillingen til posisjonen fører.
  • 1945August-revolusjonen: Viet Minh tar over makten i byen Hanoi.
  • 1953Kupp i Iran: Muhammed Mossadegh fjernes som statsminister i Iran av tilhengere av sjahen.
  • 1987 – 27 år gamle Michael Robert Ryan dreper 16 og skader 15 i Hungerford i Storbritannia.
  • 1991«Augustkuppet»: Et mislykket kuppforsøk gjennomføres mot Mikhail Gorbatsjov av konservative krefter i det sovjetiske kommunistpartiet og forsvarsmakten. Gorbatsjov settes i husarrest i sin villa ved Svartehavet. Etter sterk motstand mot kuppmakerne fra allmennheten samt Boris Jeltsin gir de opp den 22. august, og Gorbatsjov kommer tilbake til makten.
  • 1991 - Opptøyer i nabolaget Crowns Height i Brooklyn, New York. Opptøyene starter etter at en sju år gammel svart gutt blir drept som følge av en bilulykke som involverer en bil som kjører i kolonne med en hasidisk rabbi. Dødsfallet fører til opptøyene, og en jødisk student blir angrepet av 20 svarte ungdommer og drept natt til 20. august. 152 politifolk og 38 sivile ble skadet i de tre dager lange opptøyene.
  • 2003 – FN-kontoret i Bagdad rammes av en bombe, og 23 blir drept. Terroristen al-Zarqawi tros stå bak. FNs spesialutsending Sérgio Vieira de Mello er blant de drepte. (Kilde: Wikipedia)
Powered by Labrador CMS