Vårsøghelga 2021:

Anita Skorgan og Sara Skorgan Teigen i strålende humør på Kleiva

Anita og Sara strålte om kapp med sola på Kleiva

Publisert Sist oppdatert

Vårsøgbygda var på sitt vakreste da Anita Skorgan og Sara Skorgan Teigen inntok scenen under Kleivakvelden. Til og med småfuglene sang med under allsang av Teigen-klassikeren “Min første kjærlighet”.

Anita Skorgan (62) er både artist og komponist, og et kjent og kjært navn i norsk musikkhistorie. Hun var gift med hele Norges Jahn Teigen i tre år på 80-tallet, og sammen har de datteren Sara Skorgan Teigen (36).

Jahn Teigen døde i februar 2020, 70 år gammel. Han etterlot seg en skattekiste med musikk som mange har et forhold til.

De 200 heldige som fikk sikret seg billett til Kleivakvelden fikk høre Anita og Sara fremføre Teigen-klassikere som Min første kjærlighet, Friendly og ikke minst vakre Adieu som Sara sang i bisettelsen til sin far i mars i fjor. Med mor Anita bak flygelet, ble det en sterk og rørende fremføring av Sara som måtte ta en liten kunstpause underveis i sangen.

Anita Skorgan og Sara Skorgan Teigen sang og spilte på Kleiva

- Jeg skal klare det, sa hun til publikum. Og det gjorde hun på mesterlig vis.

Man skulle kanskje tro at Anita og Sara har sunget sammen på scenen mange ganger før, men det er ikke tilfelle.

- Dette er faktisk bare den andre gangen vi står på en scene sammen. Men vi har sunget sammen i bilen gjennom hele livet, smiler Sara.

Mor og datter strålte om kapp med sola på Kleiva, og har en kjemi og et vinnende vesen som smittet over til publikum.

De passet også på å skryte av Surnadal.

- For en plass dere har! Vi har blitt møtt med fantastisk hyggelige mennesker i denne nydelige bygda. Jeg har sittet arbeidsledig i Oslo siden jul, så det er helt utrolig å få komme hit, sier Anita.

Sara kunne fortelle at hun har vært på en liten oppdagelsesferd i Surnadal sammen med sin familie.

- Det å få komme ut av byen og hit til Surnadal har vært en opplevelse. Her er det lyse kvelder, dyreliv og vi har til og med fisket storsei i fjorden, smiler Sara.

God stemning mellom mor og datter i sommerværet på Kleiva lørdag kveld

Sommerro og Inderberg i storform

Som alltid leverte den sjarmerende duoen Henning Sommerro og John Pål Inderberg et show slik som ingen andre kan. Selvsagt helt uten manus.

- Øving driver vi ikke med. Formen på Kleivakvelden er helt lik hvert år. Vi skryter av oss selv og litt av andre. Det har nesten blitt en form for messe, sier Sommerro til rungende latter fra publikum.

Sommerro har rett i at det ikke er mange overraskelser på Kleivakvelden. Publikum vet hva de får, men hva gjør vel det når kvaliteten er like god år etter år?

Sommerro fikk seg likevel en overraskelse i år. Leif Frønes i Surnadal Hornmusikk ønsket å overrekke han en stortromme de har funnet under en ryddeaksjon i musikkhuset Toneheim. Trommen ble både brukt av bandet til Sommerro på 60-tallet, «The Tramps» og av den originale besetningen av «Dalagutan». Trommen vil bli oppbevart på Surnadal kulturhus.

Ingen Kleivakveld uten John Pål Inderberg og Henning Sommerro

Diktlesning og trall

I tradisjonens tro ble det lest opp Vårsøgdikt som elever i grunnskolen i Surnadal kommune har skrevet. To diktere var på plass på Kleiva; Ola Bakk Polden fra klasse 1A på Øye skule, og Maja Lervik Fiske fra 5. trinn på Mo oppvekstsenter. Årets dikt handlet blant annet om korona, mennesker og sommer, og konferansier Svein Sæter formidlet flotte dikt på vegne av elevene.

Maja Lervik Fiske og Ola Bakk Polden sammen med Henning Sommerro og John Pål Inderberg

Publikum fikk også høre Torgeir Leivdal fra Husasnotra fortelle om restaureringen som har blitt gjort på bygningene på Kleiva. Sommerro var godt kjent med at Leivdal også er en habil musiker, og lot han ikke gå av scenen uten å bidra musikalsk.

- Gå og trall, gutt, var oppfordringen fra Sommerro.

Som sagt, så gjort. Leivdal tok utfordringen på strak arm, og tok en trall til stor glede for publikum.

Overrasket vinner av Kleivaprisen

Det knytter seg alltid stor spenning til hvem som får Kleivaprisen. Fylkeskulturdirektør i Møre og Romsdal, Heidi-Iren Wedlog Olsen, delte ut prisen til en meget overrasket Erik L. Moen.

- Nå ble jeg tom for ord, sier vinneren som ønsket å takke alle han har hatt rundt seg.

Kleivaprisvinneren var meget godt fornøyd med å få overrekt en skinnfell.

-Jeg er oppvokst med å sove på skinnfell, så dette var midt i blinken, sier Moen.

Les mer om begrunnelsen for utdelingen av Kleivaprisen 2021 her

Her begynner det å gå opp for Erik L. Moen at han er årets vinner av Kleivaprisen.

I år ble det også delt penger fra Kleivafondet. Ordfører Margrethe Svinvik kunngjorde at Øye og Ranes sokneråd får 6000 kroner til arbeidet med jubileumsboka i anledning 150-årsjubileet til kirkene.

Erik L. Moen får overrekt det synlige beviset av Heidi-Iren Wedlog Olsen

Kleivakvelden ble som alltid avsluttet med allsang av Vårsøg. I år er det 50 år siden Henning Sommerro skrev melodien til diktet som mange har et forhold til.

- I juni i 1971 var jeg var i Romsdalen sammen med min mor. Da kom melodien til Vårsøg til meg, sier Sommerro.

Resten er historie.

Sommerværet skapte en perfekt ramme rundt årets Kleivakveld, som til tross for korona-restriksjonene går inn i historien som en av de aller fineste.

BILDESERIE FRA KLEIVAKVELDEN 2021:

Svein Sæter, Maja Lervik Fiske og Ola Bakk Polden
Erik L. Moen
Henning Sommerro og Leif Frønes
Maret Heggset tok imot Kleivafondet på vegne av Øye og Ranes sokneråd
Henning Sommerro
Henning Sommerro og Svein Sæter
Torgeir Leivdal
John Pål Inderberg
John Pål Inderberg
Powered by Labrador CMS