Blide bakere. Onsdagens bakelag: Ann Elin Hess Brønstad, Sidsel Bolme, Dagny Karlstrøm, Ragnhild Stavne Bolme, Inger Nerland, Sigrid Nerbu, Inger Grøseth, Johanne Løseth, Marit Kvam Bolme, Ann Grimsmo, Anita Bjørnvik Haugen, Ingeborg Landsem og Brit Elin Wulvik.

Juleforberedelser i oktober

Å vårrå ferrefårrån’ er et uttrykk som gjerne blir brukt i Rindal om noen som gjør ferdig et arbeid i god tid. Uttrykket er absolutt dekkende for Rindal skimuseums venneforening som denne uka har lånt skolekjøkkenet ved Rindal skole og ved ukas slutt har vel 1000 ferdigbakte tynnlemser til jul.

Publisert Sist oppdatert

Tynnlemse til lutefisken er et must for de fleste rindalinger. I dag er det mange som ikke tar seg tid til eller ikke ser seg råd for å sette i gang med baking av tynnlemse til jul. For mange blir venneforeninga ved skimuseet redninga. I flere år har de hatt stor bakedugnad, og har kunnet tilby tynnlemse til folk som gjerne har stått i lang kø for å få sikra seg det som ser ut for å være et uunnværlig tilbehør til lutefisken på julekvelden.

Gode naboer

Rindal skole og Rindal skimuseum er nære naboer som har gjensidig nytte og glede av hverandre. Elever og lærere får delta på ulike undervisningsopplegg ved museet, der medlemmer av venneforeninga ofte er gode og nyttige hjelpere. Til gjengjeld får venneforeninga låne rom til baking i høstferien når skolekjøkkenet er ledig. I fire dager denne uka har det blitt produsert tynnlemser på løpende bånd. 17 damer har møtt opp hver dag og samarbeidet har vært upåklagelig. Torsdag kveld var 1012 lefser pakket og klare til nedfrysing i påvente av årets julemarked.

Egne råvarer

Det ryktes at noen lefsebakere i dag ”jukser litt” og bruker ferdigkjøpt potetmos til lefsebaking. Museumsvennene sverger til gammelmåten og bruker potet, noe fra egen potetåker på skimuseet, i tillegg sponser museumsvenn Oddvin Meland en del fra sin avling, for det er ikke få kilo som går med til 1000 lefser. Og det må være kvitpotet, i år er det brukt Kers Pink og Beate. Med andre ord: Ekte varer fra fra jord til bord.

Mye arbeid

Tynnlemsbaking blir ikke av seg sjøl. Potetene kokes og renskes mens de er varme, og de er fortsatt varme når de går gjennom kjøttkverna. De males to ganger, etter første gang tilsettes salt. Så blir potetstappa blanda med kveitemjøl og rugsikt og tilsettes litt smelta smør, litt seterrømme, sirup og en dasj bakepulver. Så blir deigen knadd godt sammen og delt opp i passe emner som deles ut til kjevlerne. Leiven blir så kjevla ut tynt, steikt på takke og pakka inn i handklær slik at de holder seg mjuke. Når de så er avkjølt blir de pakka ned i plastposer fire og fire og siden fryst ned.

Godt tips når de skal tines opp igjen før bruk: Ta de ut av plastposen og pakk dem i håndklær mens de tiner. Da unngår du at de blir bløte.

Det er enda vel to måneder til jul, så om du kanskje ble inspirert av dette til å bake din egen tynnlemse til jul, så er det absolutt mulig. - Lurt å vårrå ferrefårrån’, slik at jula ikke kommer som julekvelden på kjerringa.

Ann Ingeborg Grimsmo er potetkoker.
Poteten renskes mens den er glovarm. Her: Signe Halvorsen, Rannveig Holte, Inger Grøseth og Sigrid Nerbu. Bak: Brit Elin Wulvik.
Ingeborg Landsem ved kjøttkverna. Poteten males to ganger.
Ann Elin Brønstad lager deigen.
Deigen blir veid opp i passe emner.
Aud Kari Elshaug har draget på kjevlinga.
Kjevling og steiking. Sigrid Nerbu og Sidsel Bolme.
Inger Nerland og Dagny Karlstrøm er et godt team.
Full konsentrasjon om kjevling og steiking.
Brit Elin Wulvik står for pakkinga.
Ferdig pakka og klar for nedfrysing.
Powered by Labrador CMS