Ane Nordvik Hasselberg (f.v.), Brit Dyrnes og Gry Nordvik Karlsen

– Vi blir veldig gode Stangvik-ambassadører

Både lokale og langveisfarende kursdeltakere roser RISS-pilotprosjektet til Brit Dyrnes, «Høste».

Publisert

Forrige uke var Kvenna Kunstverksted og Stangvik Prestegard – Kulturspinneriet base for keramikkurset «Høste». Fra mandag til og med søndag fikk de 16 deltakerne i kunstner Brit Dyrnes pilotprosjekt lære om leire, keramikk og annen kunst, sopp, urter og lokalhistorie.

Kurset var et konkret resultat av Innvenos RISS-prosjekt, der lokale aktører skaper salgbare produkter og prosjekter ut ifra ideer og historier fra lokalmiljøet.

Søstrene Gry Nordvik Karlsen og Ane Nordvik Hasselberg fra Valnesfjord, fire mil fra Bodø, var to av deltakerne.

Til daglig driver Ane firmaet Høydare Design og Illustrasjon i Atetlier Ilsvika i Trondheim, mens Gry blant annet står bak kakebloggen Grys Kjøkkenskriverier.

Til Trollheimsporten er de over seg av begeistring for opplegget de har vært med på.

– Det er fantastisk fint her, og et kjempefint opplegg, så dette er en skikkelig deilig egotripp for min del, smiler Gry, som ikke har annen erfaring med keramikk fra tidligere enn et kurs da hun var 19 år gammel.

Søster Ane har litt mer erfaring, og var pådriver for å få med Gry på kurset. Og Gry har ikke angret et sekund på at hun ble med

– I går var vi på Oppistua Øye, der de laget masse urter, og fikk veldig mye inspirasjon. Det var helt fenomenalt! Vi har hatt mye matlaging i løpet av uka, og det er ekstra interessant for min del, sier Gry, mens Ane legger til:

– Og så fikk vi jo høre lokalhistorie.

– Ja, det var kjempeinteressant, sier Gry, mens Ane smilende skyter inn:

– Vi blir veldig gode Stangvik-ambassadører.

Hun får støtte av Gry:

– Ja, dette må vi fortelle videre!

På spørsmål om det vil være aktuelt for dem å komme tilbake, svarer de i kor:

– Absolutt!

De to trekker også fram Stangvik Prestegard:

– Den er fantastisk vakker, sier Gry, mens Ane legger til:

– Ja, og så har de jo ordnet det så flott inne på rommene.

– Overgår det meste

Anne Nes er det lokale alibiet blant de påmeldte. Det var sønnen, Jo Inge, som meldte henne på, og det er hun glad for.

– Jeg hadde jo snakket om å melde meg på, og da sa han at «Dette skal du på, mor», ler Anne, og fortsetter:

– Det er artig å prøve noe jeg ikke har prøvd siden vi hadde det på skolen, og det har vært en kjempefin uke. Jeg har truffet så mange forskjellige damer, og vi har fått mye ut av dagene.

Anne kjente arrangør Brit Dyrnes godt fra før kurset, og gjennom henne også noen få av de andre deltakerne.

Hun roser opplegget, som hun beskriver som svært variert.

– Det har ikke bare vært kreativt med leire og keramikk. Vi har både vært på sopptur og på ekskursjoner hos andre kunstnere i Surnadal.

Anne, som ikke utelukker at hun vil melde seg på igjen neste gang det arrangeres kurs ved Kvenna Kunstverksted, er ikke alene om å rose opplegget.

Også Dorthea Hustad fra Oppdal sier seg svært godt fornøyd med «Høste».

– Dette er bare helt kjempe. Opplegget her overgår det aller meste, smiler hun.

Brit Dyrnes (t.v.) og Anne Nes (t.h.)
Dorthea Hustad fra Oppdal var svært fornøyd med kurset "Høste".

Jobber med flere konsepter

Selv om RISS-pilotprosjektet til Brit Dyrnes får mye ros fra deltakerne, vil hun ikke garantere at hun kommer til å arrangere det samme igjen.

– Jeg vet ikke om jeg gjennomfører det igjen. Det tar mye av min tid som kunstner. Min hovedgeskjeft er å jobbe med det keramiske, eller andre ting, som offentlige oppdrag, og å ha både regionale, nasjonale og internasjonale utstillinger.

Dyrnes legger til:

– Men én til to ganger i året er det aktuelt å ha slike opplegg. Men neste gang kan det være at det blir en annen innholdspakke. Jeg skal ikke repetere meg selv hele tida, det må være nyfikent for meg selv også. Da får man «spiriten» som gjør at det dirrer litt i deg.

Et alternativt konsept, som Dyrnes har tenkt på, sammen med Anita Land, er å ta for seg sau, ull og farging. I tillegg ser hun for seg at hun kan være med på å legge til rette for andre, lokale arrangører.

– Det må ikke alltid være jeg som arrangerer. Jeg kan være med på å være en motor i et prosjekt, og gjerne legge til rette, hvis noen for eksempel vil ha akvarellkurs. Nå sitter vi her i gamle Stangvik Sparebank, og som jeg sier: jeg har ikke penger, men jeg har kunstnerisk kapital, etter 40-50 år som kunstner og igangsetter.

For tida jobber kunstner Dyrnes også med et stort prosjekt på 62. og 63. breddegrad rundt jordkloden.

– Vi skal ha et stort møte i november med Surnadal kommune, ved kultursjef og næringssjef, og Svein Sæter. Det går på Surnadal kommunes vennskapskommune i Nord-Amerika, og Stangvikfestivalen 2022 er også knyttet opp mot dette breddegradsprosjektet, sier hun.

Og Brit har flere jern i ilden. I høstferien arrangerte hun kurs for 12 barn på 10 og 11 år, fra Surnadal og Sunndal. De skal komme tilbake for å glasere det de laget på kurset, og resultatene blir til en utstilling i gallerirommet i Bondehuset i Stangvik.

– Det handler om å la andre få lære et språk. Jeg var 14-15 år da jeg hadde valgfag forming med keramikk og ble tent. Det gjorde at jeg ble keramiker, smiler hun.

Powered by Labrador CMS