NoFo med miljøuke:

Annika Jawanda og Helene Toraldsen

Strandrydding i Røtet

Denne uka har Nordmøre Folkehøgskule hatt miljøuke. Fredag var det klart for å plukke søppel i fjæra. Resultatet skal registreres hos Hold Norge Rent.

Publisert Sist oppdatert

Miljøuka er et årlig tiltak hos Nordmøre Folkehøgskule.

- Dette er en del av allmenndannelsen, sier lærer John Steinar Hansen. Intensjonen er å gjøre elevene bevisst på forurensing og eget forbruk.

Elevene har jobbet med miljøtemaet utifra flere innfallsvinkler. De ulike linjene har tatt for seg deler av miljøproblemet som deres fagkrets omfatter.

På friluftslinja har de undersøkt hvilke stoffer som brukes i produksjon av fritidsklær. I produsjonen brukes det giftstoffer for å gi klærne spesifikke egenskaper.

Et eksempel er Goretex-klær som er behandlet slik at de skal være regntette. I produksjonen av Goretex benyttes miljøgifter, for eksempel fluor som nå er forbudt i skismøring.

Kartlegging av giftstoffer i produkter har også stått på agendaen hos skuespiller- og sminkegruppa. Lærer Anne Stålegård forteller at det i en rekke typer sminke finnes stoffer som er skadelige og potensielt kreftfremkallende.

En tankevekker er at det finnes giftstoffer også i leppestift, som kommer direkte i kontakt med munnen.

Organiserer strandrydding: Anne Stålegård og Oda Frigg Endregård

Problemet gjelder i flere kjente merker, også de som framstiller seg selv som miljøvennlige, som for eksempel Body Shop. En del produsenter framstiller seg mer miljøvennlige enn det de egentlig er.

- Dette kalles greenwashing, sier Anne Stålegård, som er lærer på sminkelinja.

Denne uka har elevene imidlertid laget sin egen sminke av naturlige råvarer, både mascara, øyenskygge og leppestift.

Også på E-sportlinja har miljø stått i fokus denne uka. De har blant annet jobbet med strømforbruk, og undersøkt hvor mye strøm en kan spare ved å slå av elektrisk utstyr når en er ferdig i stedet for å la det stå på. De har også kartlagt hvor mye strøm skolen bruker.

Fotogruppa har tatt bilder av søppel i naturen. Målet er å lage en utstilling.

Matsvinn

En del av uka har vært å fokusere på matsvinn. Elevene har dratt rundt på butikker og spisesteder i bygda og sett på hva som kastes, og hva som kunne reddes. I tillegg har de drevet med det som kalles dumpsterdiving, det vil si at de har funnet mat som for eksempel butikker kaster i kontainere.

Dette ble til et måltid sammen med poteter og grønsaker og bær som elevene har høstet sjøl.

Elevene fikk i oppgave å finne fram oppskrifter sjøl, som passet til de råvarene de fikk tak i.

- Det ble mye god mat, er lærerne Oda Frigg Endresen og Anne Stålegård enige om, særlig stas va det å kunne ta med seg bakverk fra Johansen Bakeri, smiler de.

Sekkene fylles

- Jeg prøver å tenke miljø, blant annet ved å spise mindre kjøtt, sier Helene Toraldsen.

Sammen med Annika Jawanda fyller hun sekken med søppel i strandkanten på nordsida av industrikaia. Helene og Annika går på linja som kalles Friluftsliv, interrail og trening. Blant rekveden er det mye søppel å finne, og resultatet av aksjonen skal registreres på Hold Norge Rents nettside. Hold Norge Rent er en ideell organisasjon som jobber mot forsøpling.

Rundt 80 elever var klare for strandrydding i Røtet fredag

Miljøuka avsluttes lørdag med at elevene presenterer det de har jobbet med i løpet av uka. Her blir det blant annet både fotoutstilling og reklame for selvlaget sminke.

Powered by Labrador CMS