Avdelingsleder Kari Elin Bolme Løfaldli (bak) rettet en spesiell takk til flere i forbindelse med utgivelsen av boka om Sigurd Røen. Fra venstre Sigurd Røens tre barn Molly Kristine Røen, Randi Synnøve Røen Knutsen og Sigmund Røen, Ann Elin Hess Brønstad fra museets venneforening, Ann Grimsmo fra Rindal Heimbygdlag, forfatter Thor Gotaas, Magne Bjørnstad fra Rindal Sparebank og ordfører Vibeke Langli som representerte Rindal kommune.

Sesongåpning på skimuseet: årets tema er Sigurd Røen - og boka er nå i salg

Søndag åpnet Rindal skimuseum sommersesongen på tradisjonelt vis, med korpsmusikk, gamle barneleker, og ikke minst ny utstilling og bok om Sigurd Røen. Skimuseet markerer at det er 85 år siden Sigurd Røen ble dobbelt verdensmester på ski.

Publisert Sist oppdatert

I strålende sol kunne avdelingsleder ved skimuseet Kari Elin Bolme Løfaldli ønske alle frammøtte velkomne på museumstunet, ikke minst mange av Sigurd Røens etterkommere som var til stede på åpningen.

Korpsmusikk, barneleker og ny bok

Denne dagen ble den nye boka om Sigurd Røen lansert. Det er forfatteren Thor Gotaas som har skrevet boka, i samarbeid med Sigurd Røens etterkommere og andre kilder. Rindal skimuseum er utgiver av boka, med økonomisk støtte fra Rindal skimuseums venneforening, Rindal heimbygdlag, Rindal Sparebank og Rindal kommune.

Blæst'n spilte en fin liten konsert.

Tradisjonen tro var musikkorpset Blæst'n på plass, og spilte en liten konsert for forsamlingen. Fem blide jenter viste fram leker fra gamle dager, i gammeldagse klær som medlemmer av venneforeninga har sydd.

Jentene viste leker fra gamle dager. Draktene er sydd av venneforeninga.

Ville ikke lage hefte - så det ble bok

Thor Gotaas fortalte litt om arbeidet med boka, fra han fikk en henvendelse fra museet i fjor, om han kunne lage et hefte om Sigurd Røen.

– Da svarte jeg nei, jeg lager ikke hefter, men jeg kan skrive ei bok, sa Gotaas.

Han fortalte at Sigurd Røens oppvekst var typisk for skiløpere på den tida. Mange av de gamle skiløperne vokste opp i enkle kår, gjerne med mange søsken, ofte på steder med mye snø, og kanskje uten vei.

Gotaas fortalte også noen historier fra nasjonale og internasjonale skirenn som Sigurd Røen og flere rindalinger var med på på 30-tallet. På den tida hevdet skiløpere fra Rindal seg godt blant de beste i landet. De tjente ikke penger på karrieren, de fikk nok bare dekket utgiftene av skiforbundet, og de beste kunne reise rundt på renn hele vinteren.

– Jeg synes dette er en artig historie, og jeg fant ut mye mer enn jeg trodde, sa Gotaas.

Thor Gotaas.

Stilles ut i to år

Sigurd Røens barnebarn Stig Asle takket på vegne av familien Rindal Skimuseum og Thor Gotaas for den gode jobben de har gjort med boka.

– Det har blitt ei flott bok, som vi alle setter stor pris på. Vi er glade for at det ble ei bok, og ikke et hefte, sa han.

Sigurd Røen jr. klippet snora inn til sin bestefars premiesamling, og folk kunne komme inn for å se.

Premiesamlinga inneholder hele 209 gjenstander, inkludert den meget spesielle Hitlers ærespris. Utstillinga skal stå på skimuseet i to år, så det blir god tid for alle interesserte til å ta en titt.

Hitlers ærespris veier 11 kg.

Rindalingene i den norske skileliten

Sigurd Røen var født i 1909. Han hoppet på ski og gikk langrenn fra ung alder, og tilhørte en familie av gode skiløpere. Broren John deltok på femmila i OL i 1928. Boka skildrer hverdagslivet i hjembygda og mange av turene til skisportens kjente steder, i ei tid da ei slik reise kunne ta flere uker.

Boka beskriver skiløperlivet til Sigurd Røen på første halvdel av 1900-tallet, og miljøet i Rindal og den norske skieliten i mellomkrigstida. I denne perioden var Sigurd og hans bror John blant Norges beste, sammen med andre rindalinger.

De som kjøpte boka på lanseringsdagen kunne få den signert av forfatteren.

Mye lokalhistorie og fine illustrasjoner

Sigurd Røens datter Molly og barnebarnet Grete har rukket å lese boka, og de synes den har blitt veldig fin. De setter spesielt stor pris på at mye lokalhistorie er bevart for ettertida, i tillegg til idrettshistorien. De har fått bedre innblikk i mange av fars og bestefars opplevelser på reiser i inn- og utland. De visste ikke så mye om dette fra før, for han fortalte aldri noe selv, sier de.

De synes også at boka er godt illustrert, med både bilder og tegninger. Nå håper de at mange vil ha glede av boka, også utenom hjembygda.

Boka er nå til salgs på Rindal skimuseum, som er åpent alle dager unntatt mandager i sommersesongen.

Å gå på stylter ("tilitrå") er ikke lett.
Powered by Labrador CMS