"Dødsulykken" i steinbruddet.

Fullskala utrykning til Statkraft-anlegget i Folldalen

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld hadde Statkraft sammen med Skanska og halve brannvesenet fra Rindal og Surnadal en fullskala utrykningsøvelse i Folldalen. Med ellevill markørtjeneste fra damene i Surnadal og Todalen Sanitetsforening var scenen satt for en innholdsrik kveld. Se stor bildeserie nederst i saken.

HER kan du lese mer om arbeidene som pågår oppe i Folldalen.

På forhånd hadde byggeleder i Statkraft, Jostein Bruset, invitert lokalpressen til å overvære øvelsen. Vi møtte opp ved bommen til Folldalsvegen, der hverken presse eller Bruset selv hadde forhåndsinformasjon om hva som skulle skje. Etter litt venting og småsteinsparking nede ved bommen hadde alarmen åpenbart gått oppe ved Follsjøen, for plutselig var utrykningskjøretøyene fra Rindal brannvesen på vei opp fjellet.

Brann i brakkerigg og verkstedtelt
Med presse og observatør på slep, stanset utrykningskjøretøyene etter hvert ved verksted- og riggteltet ved Follsjøen, der det kom røyk ut fra det største teltet. Ved ankomst var det et hektisk åsted som ventet de øvende, med flere rop om hjelp både utenfor og innenfra teltet. Brannvesenet iverksatte derfor røykdykking for å hente ut de skadde inne i teltet, samtidig som de sikret skadet personell på stedet.

Røykdykkere fra Rindal brannvesen.

Parallelt med røykutviklingen i teltet, hadde det også vært branntilløp nede i brakkeriggen like nedenfor. Der var det Surnadal brannvesen som sikret åstedet og skadet personell. Ifølge meldinger på stedet var det ingen omkomne i forbindelse med brannene i telt og brakkerigg.

Da redningsetaten sammen med «spillende» personer fra byggherre og entreprenør fikk kontroll på situasjonen, ble det iverksatt opprydding og det man får anta var en kort «debrief» på stedet. Men samtidig som de øvende ryddet opp etter seg suste det flere sivile biler innover i retning Gråsjøen. Trollheimsporten ante ugler i mosen og tok los på disse.

– Kaotisk, ville brannsjef Tor Arne Moen senere på kvelden beskrive øvelsesstedet.

Og det var lurt. Tilfeldigvis traff undertegnede tidligere nevnte Bruset fra Statkraft ved parkeringen til steinbruddet nedenfor demningen. Og etter litt mer venting og småsteinsparking hadde alarmen åpenbart gått igjen.

Utrykningskjøretøyene har akkurat nådd frem til ulykken i steinbruddet.

Rasulykke i steinbrudd
Et samlet Rindal og Surnadal brannvesen rykte videre ut til melding om rasulykke inne på steinbruddet. Nok et kaotisk åsted ventet utrykningsmannskapene. Flere kvinner meldte om at de ikke fant alle i gruppen sin, og det viste seg også at minst én person satt fast i en bil som ble tatt i ras. Og som om det ikke var nok, hadde enda en stein ramlet over et kjøretøy med minst én person inni lenger inne på steinbruddet.

Redningsmannskapene hadde sitt svare strev med å berge folk ut av biler, utføre livreddende førstehjelp og ikke minst håndtere panikkslagne sanitetskvinner. Det ble sågar vurdert bruk av kjetting på en av kvinnene …

Oppe ved steinbruddet var det dessverre minst ett dødsfall og flere skadede.

Mer kaos fra steinbruddet.

Heldigvis, både for de øvende og ikke minst Trollheimsportens utsendte, var det bare snakk om en øvelse. Da spillet var avsluttet for kvelden, gikk ferden tilbake til brakkeriggen ved Follsjøen for evaluering og en matbit. Trollheimsporten fikk imidlertid en kommentar fra de fantastiske markørene fra sanitetsforeningen på vei ut fra steinbruddet.

And the Oscar goes to …
– Det var veldig spennende å få være med på dette og se hvordan ting blir gjort. Dette vitner om økt aktivitet i Saniteten, for noe sånt ville vært utenkelig for oss å være med på for bare kort tid siden, sa Elinor Bolme.

Markørene i Surnadal og Todal sanitetsforening kuppet showet denne kvelden i Folldalen.

– Det har bare blitt mer og mer viktig med slik øving, sa Helga Krangnes. Med krigen som kommer nærmere og nærmere er det lurt alt man er forberedt på.

– Nå ønsker vi enda flere folk inn i Saniteten, fortsatte Elinor Bolme. På den listen vi håper vi aldri får bruk for står det nå 40 navn. I løpet av pinsehelga fikk vi med ti av oss på dette. Det flotte med Saniteten er at vi har stor grendekunnskap rundt om i kommunen, så selv om vi utgangspunktet har som oppgave å servere og tilrettelegge for redningsmannskapene, sitter vi på fortsatt på viktig kunnskap om nærområdene våre.

Etter ny opprydningsaksjon og reorganisering, gikk ferden som nevnt tilbake til brakkeriggen for evaluering og bespisning. Alle som ville fikk mulighet til å dele sine erfaringer fra kveldens øvelse, og HMS-ansvarlige hos både Skanska og Statkraft samt brannsjefene takket markører og de øvende for innsatsen.

En velfortjent pust i bakken etter to utspilte scenarioer.

– Kunstig kort responstid
– Det var en kaotisk situasjon, konkluderte brannsjef Tor Arne Moen fra Surnadal og varabrannsjef Steinar Landsem i Rindal med. Vi fikk testet samband inne i Folldalen, noe vi var spente på, og vi er vel sånn tålelig fornøyde. Det fungerte sånn passelig, sa Moen og passet på å dele ut skryt til markørene.

– Dere får lov til å komme tilbake som markører, smilte brannsjefen til sanitetskvinnene, som fryktet at sin dedikasjon i markørarbeidet hadde diskvalifisert fra fremtidige øvelser.

– Det gikk greit nok dette. Det kunne nok gått bedre, men det er derfor vi øver, kommenterte Landsem.

– Samtidig er det viktig å bemerke at responstiden i kveld var kunstig kort, siden vi sto klare på Kvammen da alarmen gikk. I en virkelighetssituasjon hadde vi nok sett på iallfall en halvtime til i responstid, og med kjøretiden inn til for eksempel steinbruddet så er responstiden fort en times tid. Det betyr at dere som jobber her må være forberedt på å klare dere selv en god stund dersom uhellet først er ute, oppsummerte Moen.

– Håper vi har gjort feil
Prosjektleder i Skanska, Bjørn Atle Brun, var fornøyd med det som var den første øvelsen de har hatt i Folldalen.
– Vi fikk trigget stressnivået litt. Det er veldig viktig med slike øvelser, og ikke minst denne typen øvelse som hadde masse realisme inn mot området vi jobber i. Gjennom slik øving får vi kartlagt feil og mangler hos oss og i rutinene våre, sa Brun.

Sist ute var HMS-leder i Statkraft, Kai Andersen. Også han hadde skryt til markørene.
– Gode markører utgjør forskjellen på en god og dårlig øvelse, og dette var helt klart av den gode sorten, smilte Andersen.

– Og så håper jeg vi har avdekket feil i kveld, sånn at vi kan lære av dem, sa han.

Fornøyde arrangører av øvelsen. Fra venstre: Brannsjef Surnadal Tor Arne Moen, byggeleder Statkraft Trond Melting, HMS-leder Statkraft Kai Andersen, HMS-leder Skanska Marie Refsland, Prosjektleder Skanska Bjørn Atle Brun, feier Hans Christian Hårstad og varabrannsjef Rindal Steinar Landsem.

Hvorvidt feil ble gjort og eventuelt lært av lar Trollheimsporten forbli unevnt. For å ikke ødelegge for egen utrykningsevne, var det halvparten av brannmannskapene fra Rindal og Surnadal som deltok på denne øvelsen. Den andre halvparten av mannskapene skal ha øvelse om snaue fjortendager. Så gjenstår det å se om «alt» har blitt røpet i denne artikkelen.

Men hvis markørtjenesten fungerer like godt neste gang så får nok andre pulje også sitt å stri med.

Se bildeserie under:

Powered by Labrador CMS