Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

Den største solformørkelsen på 7 år!

Publisert

Midt på dagen tirsdag 25. oktober blir en stor og flott solformørkelse synlig fra hele Fastlands-Norge og mesteparten av Svalbard. Månen kommer til å dekke fra 44 % av soldiameteren lengst i sørvest til over 71 % lengst i nordøst, og de fleste stedene får vi oppleve den største formørkelsen siden mars 2015. Med solformørkelsesbriller eller annet trygt utstyr blir dette en virkelig spektakulær himmelbegivenhet – utvilsomt den største i 2022!

Formørkelsen oppstår fordi Månen sklir foran deler av solskiven sett fra Norge. Både når det gjelder størrelse og tidspunkt på døgnet kommer årets solformørkelse til å ligne en god del på formørkelsen som fant sted 10. juni 2021, men de aller fleste stedene blir den faktisk litt større og blir dermed den største solformørkelsen i vårt land siden den store formørkelsen i mars 2015. Og som i 2021 skjer den også denne formørkelsen på et svært gunstig tidspunkt – mellom klokken 11 og 13.30!

De neste solformørkelsene vi kan oppleve fra Norge finner sted 29. mars 2025 og 12. august 2026. På Svalbard blir det også solformørkelse 8.april 2024.

Hvorfor oppstår solformørkelser?

Månen bruker fire uker på å gå en runde rundt Jorden. Det betyr at hver fjerde uke (ved nymåne) står Solen, Månen og Jorden nesten på linje. Månens bane rundt Jorden heller med litt over 5 grader i forhold til linjen mellom Jorden og Solen, noe som betyr at Månen som regel passerer over eller under solskiven. Men en gang iblant befinner Månen seg nær punktet i banen som krysser linjen mellom oss og Solen og gjør at Månen, sett fra enkelte områder på Jorden, skygger for solskiven.

Formørkelsen 25. oktober oppstår ved at Månen skygger for Solen i et område som strekker seg over de nordligste delene av Europa og Asia.
Sett fra Jorden, beveger Månen seg foran solskiven og lager en formørkelse.

Hva kan du se?

Formørkelsen begynner ved at måneskyggen treffer havområdet mellom Grønland og Island under lokal soloppgang og forflytter seg østover i raskt tempo. I Norge blir denne delvise solformørkelsen først synlig lengst vest som et lite, sort hakk i solskiven kl. 11.03. I løpet av den neste timen tiltar formørkelsen og når sitt maksimum mellom kl. 12.04 (Vestlandet) og 12.20 (Øst-Finnmark). Formørkelsen slutter idet det siste sorte «hakket» forlater solskiven litt over en time senere. Total varighet for hele fenomenet vil derfor bli over to timer!

Slik vil solformørkelsen fremstå fra de ulike landsdelene!

Formørkelsen blir større jo lenger nordøst i Norge vi kommer, og aller størst blir den i Øst-Finnmark. I nesten hele landet blir formørkelsen noen prosent større enn formørkelsen 10. juni i fjor. Årets formørkelse blir derfor den største på over 7 år, og vil i dette tiåret kun bli overgått av formørkelsen som inntreffer i august 2026.

Aller størst vil formørkelsen bli i nordlige deler av Sibir (over 80 %), og lenger rekker ikke måneskyggen å bevege seg over jordoverflaten før Solen har gått ned, det har blitt natt, og formørkelsen er over.

Solen og Månen er himmelens suverent største objekter og gjør derfor at det alltid er en spektakulær opplevelse å følge fenomenet mens månen glir over Solskiven!

Denne bildemontasjen viser hvordan Månen passerer foran solskiven sett fra rommet. Den kullsorte måneskiven man ser under en formørkelse er erstattet med et vanlig bilde av Månen.

Etter flere år med lav solaktivitet er denne nå tiltagende (solflekkmaksimum forventes i 2025), og det forekommer stadig flere store solflekker. Av den grunn vil det også bli en flott opplevelse å observere disse solflekkene i kombinasjon med den kullsorte måneskiven og å se hvordan Månen gradvis «spiser» opp flekkene mens den passerer over solskiven.

Selv om fenomenet inntreffer midt på dagen, står Solen lavere på himmelen på denne tiden av høsten. I sydlige deler av Sør-Norge kommer Solen til å stå fra 14–19 grader over horisonten i sydlig/sydøstlig retning under formørkelsen, mens solhøyden i Finnmark kun vil være 6–8 grader. I Nord-Norge er det derfor viktig å ha fri sikt i sydlig retning slik at Solen ikke blir borte bak fjell eller bygninger. Til gjengjeld kan en slik lav formørkelse bli spesielt flott å se på siden den ofte kan ses like over trær, åser, fjell etc. Siden en såpass stor del av Solen kommer til å bli formørket, kan vi (spesielt i Nord-Norge) begynne å merke at lyset dempes og at fargene kanskje blir litt blasse. Med solformørkelsesbriller eller annet trygt observasjonsutstyr vil dette utvilsomt bli årets mest spektakulære himmelfenomen!

Slik vil formørkelsen fortone seg fra et sted ved Longyearbyen og med fri sikt i sydlig retning 25. oktober kl. 12.02 – solskiven kommer til å være delt i to av Månen!
Sett fra Vardø, vil Månen dekke over 71 % av soldiameteren.

Informasjon om hvordan fenomenet best og tryggest kan observeres finnes HER.

Se også HER for mer informasjon, lokale forhold og tider, samt flere bilder og illustrasjoner.

Powered by Labrador CMS