
Flott Bøfjordhelg med jubileum
Andre dag i årets Bøfjordhelg, lørdag, opprant som et eventyr av en sommerdag. Sjøen lå asurblå utover fra Bøfjord Sag mot Skrøvsetholmen, Bølandet og Heggemsnesset, som et naturalistisk Werenskioldmaleri. Temaene på lørdagens Bøfjordhelg var mangfoldige og interessante. Det begynte med omvisning på Bøfjorden Sag.

Folkene på Bøfjorden Sag hadde møtt opp for å vise fasilitetene på arbeidsplassen sin. Utrolig fine fasiliteter og ryddige lokaler viste at her var alt på stell. Sjelden får man vel et slikt førsteinntrykk når man kommer til en bedrift som her i dag ved Bøfjorden Sag.




Magnus Bøklep, som er leder ved Bøfjorden Sag, kan fortelle at de satser på et utvalg av tjenester de er komfortable med. De leverer bygningslast både i standard-dimensjoner, og eventuelle spesial-dimensjoner på bestilling, justert eller ujustert. Lafteplanker utgjør den største produksjonen, og da fra senvokst og godt utmalmet furu, saget på fire sider med rot-topp avsmalning. Den tørkes kunstig i kondensasjonstørke til ca. 20%, og kan leveres etter kunders ønsker. De leverer også takåser, dekkbark, tredekk til supplybåter, villmarkspanel, boks til stavlast, saging av spesialdimensjoner, leiesaging og transportoppdrag.

Ridning på Børeiten
Jeg forflytter meg fra fastlandet og over Bøsundet via brua, og til Børeiten gård på Bølandet hvor man kan være med på hesteridning. Da jeg stiger av bilen for å gå bort til gården seiler en dueflokk på cirka 30 duer gjennom luften i landvindsbris og slår seg ned i dueslaget på gården. Artig innslag. Fine fargerike hester for anledningen og dyktige veiledere står for at ridningen går greit for seg.



På besøk i nytt fjøs på Staknes Gård
Besøket på Staknes Gård gjorde et fint inntrykk. Driver av gården i dag er Torleif Staknes. Nytt fjøs på en gård som ligger fint til på Bølandet. Sikkert en plass som det har vært bosetning på i fra gammelt av. Flott utsikt mot Blåfjellet, Saksene ved sjøen og Halsa-Kanestrøm. Utsikt også over Bøfjorden mot det andre nye fjøset i Bøfjorden som ligger på motsatt side for Staknes Gård, nemlig Dragset Gård. Det kan nevnes at de på Staknes Gårds driver slått helt fra Henda i Halsa og kjører graset tilbake til Bøfjorden.




På besøk i nytt fjøs på Dragset Gård
Bjørge Åsbø er driver på Dragset Gård. Han har investert i tilbygg i eksisterende fjøs. Dragset Gård ligger idyllisk og opphøydes til i Bøfjorden, med fin utsikt både utover og innover fjorden, med Brattkleppen og Torjulvågen rett ut for gårdene.

Vi merker denne fine sommerdagen at det er mye mindre vind på denne siden av fjorden. Kyrne kommer inn og finner seg melkeplass, noen blir skrubbet. Vifter sørger for at selv på en varm dag som denne så er det kjølig og fint i fjøset.


– Heldigvis har vi tilgang til beite og gress ikke så langt unna gården, noe som gjør at vi kan spare på utgifter, sier Bjørge.

Besøk i atelier Fjordblå
På vei mot Atelier Fjordblå ser jeg to fine fisketrebåter som ligger i småbåthavna utenfor Elvanesset restaurant. Omsider kommer jeg til Atelier Fjordblå ved Haugstua i Bøfjorden. Her møtes jeg av Astrid Narvestad Wærdal og Ludwig Wærdahl, som har bygd opp et atelier hvor de viser frem sin kunst. Bestefar til Ludwig var Bjarne Megård, som alle bøfjordinger har et forhold til. Astrid er en allsidig anerkjent kunstner som er utdannet blant annet ved Bergen Kunsthåndverksskole.




Jeg anbefaler folk på det varmeste til å ta en tur til Atelier Fjordblå.

Utstilling av veterankjøretøy
I år var utstillingen av veteranbiler og motorsykler ved grendahuset i Bøfjorden. Mange fine biler og sykler var utstilt. Mange tok turen for å se på herlighetene.







Frisbeegolf og hoppebåt
Lars Settemsdal viste velvillig frisbeegolf til folk som varr nysgjerrig på hva frisbeegolf er for noe. Denne typen golf utøves med disker på forskjellige hold.

Hoppebåten var en herlig fin aktivitet for alle barna. Du verden for en lykke å få ut litt energi, selv på en varm dag.

Salgsboder
I kjelleren på Bøfjord Grendehus var det salgsboder. Her var det noe for enhver smak.



Grendahusets trettiårsjubileum
Så var det duket for underholdning i forbindelse med grendehusets trettiårsjubileum. Sondre Bøe loset oss igjennom tretti års historie fra den spede begynnelse av å bygge et nytt grendehus i Bøfjorden og opp til i dag, hvor vi kan benytte de fine fasilitetene.

Først fikk vi vist en flott bildekavalkade, som skildret oppstarten og byggingen av grendehuset. Vi fikk del i arrangementer som har vært arrangert på huset igjennom årene.

Et forum bestående av Grete Husby Settemsdal, Ola Bøe, Arnfinn Nessæter og Steinar Hasselø virkeliggjorde gangen eller prosessen i å tegne, bygge og finansiere gendehuset. Man startet prosessen i nittenåttiårene for å enes om en plan, slik at man kunne begynne byggingen i nittennittien og å ferdigstille byggingen i nittennittifem. Det ble tegnet dugnadstimer for over en million kroner. Steinar Hasselø mente at det hadde stor betydning for bøfjordingenes selvbilde at de fikk realisert dette prosjektet. De hadde mistet broen over Bøsundet i den store nyttårorkanen i nittennittito, og behøvde å kunne få til noe positivt i bygden.
Man fikk bygget sålen, grunnmur og tak i nittennittitre. Man fikk skjært tømmer på Bølandet fra gårdbrukere som skjenket tømmer til prosjektet. Det ble lagt ned totalt cirka tyvetusen dugnadstimer. Man fikk tak i cirka enmilionåttehundretusen kroner til prosjektet, hvorav åttehundretusen fra Surnadal kommune og en million fra tippemidler. Alt ble utført på dugnad unntatt VVS- og noe elektrikerarbeid.
Man vil fremheve den store innsatsen til Paul Bøe, Oddmund Gravvold og Lars Magne Settemsdal, men ellers alle som bidro til at dette prosjektet kunne realiseres. Totalt ble prosjektet realisert fra tre til tremillioneretthundretusen, da huset stod ferdig, og da uten at man behøvde å ta opp lån. Litt penger hadde man enda på bok. Fabelaktig innsats av lokalbefolkningen i Bøfjorden.

Da huset stod ferdig lagde Gunhild Bøklep Bøe en sang, som hun nå fremførte i form av en prolog. Sondre Bøe, sønnen til Gunhild kunne fortelle at han var født under byggingen av grendehuset og i etterkant trodde han at huset ble kalt for «Dugnad».


Til slutt fremførte Tor Rovik sketsjen «Språkforvirring», og Lars Settemsdal og Petur Petersen fremførte en omskrevet lokal versjon av «Over ei Tronhjemsnatt», som de kalte for «Over ei Bøfjordnatt». Fine innslag. En vellykket Bøfjordhelg var til endes, og senere på kvelden var det duket til plattdans med «Gøy på landet».