
Risiko for kjemperas i Innerdalen
Det meldes nå om fare for kjemperas fra Skarfjellet i Innerdalen i Sunndal. Sunndal kommune har gått ut med en pressemelding der de advarer mot ferdsel nær Skarfjellet, men turistvegen/stien innover Innerdalen er godt utenfor det faremerkede området.
Innerdalen i Sunndal og Trollheimen betegnes av mange som Norges vakreste fjelldal. Mange turgåere i Innerdalen (inkludert undertegnede) har observert steinras fra Skarfjellet i den siste tida. Når man begynner å gå fra parkeringsplassen innover i dalen har man Skarfjellet på høyre side. Lyden når det går slike ras nedover fjellsida kan minne om tordenvær. Nå melder Aura Avis og NRK at et kjemperas kan være under utvikling i Skarfjellet.

Uvanlig stor bevegelse i fjellet
Aura Avis skriver at NVA påviste at fjellpartiet bevegde seg 15 millimeter på cirka en time tirsdag, noe som NVE påpeker er uvanlig stor bevegelse, til sammenligning er det total bevegelse på ett år i andre ustabile fjellparti i Norge. Det ble også påvist at bevegelsen er stor i øvre del av fjellpartiet, noe som øker sannsynligheten for at hele fjellpartiet kollapser i ett skred, i motsetning til gradvis utglidning i forkant. Videre skriver avisa at det store fjellmassivet i vår jevnlig har sendt steinsprang og ras nedover fjellsiden, og aktiviteten har tiltatt betydelig den siste uka. NVE vil overvåke fjellpartiet kontinuering.

NRK skriver at NVE har sett på mulige utløp ved et fjellskred. Disse viser at det ikke er fare for hus der folk bor, Innerdalsvatnet, eller stien inn mot Innerdalen.
– Skarfjell er et nasjonalt kjent klatrefjell og et populært friluftsområde. Vi er bekymra for at det kan være folk i området når det er skredaktivitet, eller når et eventuelt skred kommer. Det viktigste er å holde seg unne det fargelagte området som vi viser til, sier Erik Forbregd Henriksen, beredskapskoordinator i Sunndal kommune, til NRK.
– Utover det må folk gjerne dra til Innerdalen og nyte naturen der, sier Henriksen.
Området kan stabilisere seg helt igjen. Bevegelsesmålinger fra NVE vil i løpet av de neste ukene kunne gi bedre svar på dette, skriver Aura Avis.
Følg med på Sunndal kommune sine nettsider for oppdateringer om rasfaren.
Trygt å besøke Renndølsetra og Innerdalshytta
Trollheimsporten har vært i kontakt med Trygve Roaldset fra Surnadal, som sammen med kona Astrid driver Innerdalshytta på tredje året denne sesongen. Han påpeker at det er ufarlig å ta turen langs vegen/stien. Rasene går nemlig på andre sida av dalen, og langt unna vegen som går innover til Renndølsetra og Innerdalshytta. På Innerdalshytta fortsetter drifta som vanlig, og folk er hjertelig velkomne innom.
Roaldset sier at det er en en viss fare for oppdemming, dersom det raser ut mye, men det vil i så fall ta tid. Det blir ingen tsunami.


NVE kom med følgende pressemelding tirsdag formiddag:
NVE forventer ikke store konsekvenser av et eventuelt skred fra Skarfjellet.
Kartet viser NVE modellering av et mulig utløpsområde i tilfellet et større skred fra Skarfjellet.
- NVE har hatt kontakt med Sunndal kommune etter en bekymringsmelding, og har valgt å sette opp radar for overvåking av fjellpartiet på samme måte som for en rekke andre områder i Norge, sier fungerende seksjonssjef i NVE, Kjetil Indrevær.
Satellittdata viser at det de siste årene har vært relativt store bevegelser i fjellpartiet (10-20 mm per år). Foreløpige målinger med radar viser at bevegelsen nå er oppe i cirka 1 cm per time.
- NVE har modellert mulig utløpsområde i tilfellet et større skred fra Skarfjellet. Vi venter ikke store konsekvenser av et eventuelt skred, siden det ikke vil berøre verken bebyggelse, veier eller annen infrastruktur. Likevel oppfordrer vi til at folk følger skilting fra kommunen og ikke beveger seg inn i det berørte området, sier Indrevær.
NVE ønsker å la radaren samle inn en lengre måleserie fra fjellpartiet i ukene fremover for å lære mer om fjellpartiet. Resultatene av dette vil fortelle oss mer om muligheten for et større skred fra Skarfjell.
Det er allerede en del steinsprang i området i dag, men det er ikke mulig å si noe om når et eventuelt skred kan komme.
