Pyntinga rundt trappa viser at her er du velkommen og at dei vil at du skal trivast! Berre hugs å bøye nakken når du går inn døra ...Foto: Ole Trygve Foseide.
"Mitt drømme-statussymbol var stabbur"
Laurdagar i juli er det i år eit nytt kafétilbud i Rindal. Midt i bygda, ved Fv65 i Bukta, ligg gardane Røen. Det er Oppistun og Nestun, slik det er fleire plassar. No er dei drivne av far og son Trønsdal.
Gardane Røen i Bukta, Rindal sett frå Fv65. Nestun, lengst bak, var først mellom Oppistun og fylkesvegen, altså nedafor Oppistun. Gardsbakeriet Hæmstelt ligg ved Nestun å Røen, kaféen er i det raude stabburet til Oppistun.Foto: Ole Trygve Foseide
Martin Trønsdal frå Nestun å Røen er utdanna kokk og har flytta heim med mål å ta over gard. Han bygde bakeri i Nestun og har brødutsalg frå Gardsbakeriet Hæmstelt kvar fredag.
I 2020 fekk han prisen "Årets Askeladd" frå Norges Bondelag og Landkreditt Bank.
Siste fredag var det 160 kundar innom utsalget.
Denne sommaren opna Martin kafé med salg av eigne produkt og litt fleire kortreiste produkt i det nyrestaurerte stabburet i Oppistun på laurdagar i juli. Stabburet har to etasjar og ein terasse ute.
Siste laurdag hadde han 60 kafégjestar.
Nærast sitt Rita Meås, Jakob Sørensen og Vigdis Landstad og kosar seg under parasollen på terassen.Foto: Ole Trygve Foseide.
Eit anna spennande prosjekt er frysebua som er under oppføring ved fjøset i Nestun. Martin fortel at han her vil fryse ned det som blir til overs på salgsdagane. Så blir det sjølvbetening og vippsbetaling for dei som vil handle når dei kjører forbi utanom opningstid.
Annonse
Ein vinn-vinn-situasjon!
Det er mesta 100 år sida gardfolk i Oppistun å Røa sist fødde barn. Her er Martin Trønsdal med vesle Mathis og sambuar Wiebke Bundel.Foto: Ole Trygve Foseide
Martin Trønsdal eig Oppistun å Røen og bur der i lag med Wiebke Bundel og sonen Mathis. Mathis er den første som er fødd av gardfolka i Oppistun å Røa på mesta 100 år.
No håper dei at mange finn vegen til den nye kaféen og møtestaden, så får vi sjå korleis det blir med åpningstidene framover.
Kundane strømmer til stabburet til Martin Trønsdal i Oppistun å Røen, eller "lyserøen" som mange kallar garden.Foto: Ole Trygve Foseide.
Foto: Ole Trygve Foseide.
Mange godt vaksne kjenner Synnøve J. Røen som var gardkjerring i Oppistun å Røen i mange år. Ho var frå Hauge i Dalane og skreiv mange lesarbrev til Dalane Tidende. Drømmen om stabbur vart oppfylt, og no er stabburet pussa opp til kafé i to etasjar med fin uteavdeling i tillegg.Foto: Ole Trygve Foseide.
Buskapen til Oppistun å Røen på veg heim for mjølking.Foto: Ole Trygve Foseide.
På veggen hadde også dette avisutklippet frå "Fylket" fått plass. Vanskeleg å lese, men det fortel om korleis Synnøve tok konsekvensen av at ho tapte eit veddemål og måtte ete opp beksømstøvlane sine.Foto: Ole Trygve Foseide.
Stabbursveggene var dekoret mellom anna av minner frå tidlegare tider på garden. Her ser vi Synnøve J. Røen med daddelpalmene som ho hadde i stua. Nedafor står premiekua Kvitsi, som i si tid var av dei beste mjølkekyrne i landet.Picasa
.
Her er det mange slags bakverk å velge i for Carina og Harald Fiske.Foto: Ole Trygve Foseide
Kundane strømma til og studerte utvalget av bakverk.Foto: Ole Trygve Foseide.
Ny kunde får posen fylt opp av fersk bakst.Foto: Ole Trygve Foseide.
Mektige donuts med salt karamell! Skikkeleg massasje for smakssansen!Foto: Ole Trygve Foseide.
Freistande gjærbakst!Foto: Ole Trygve Foseide.
Høttrindalingen Baard-Christian Schem nyt kaffe og bakst under parasollen på uteterassen ved Stabburet. Sidan han ventar gjestar, har han også kjøpt med seg ein pose med storbrød. Gardskatta låg forresten i ein nabostol og heldt han med selskap.Foto: Ole Trygve Foseide.
Stabburet er fint møblert av gamle møblar. Stolane nærmast kjem frå Rindal Kro.Foto: Ole Trygve Foseide.
"Annen Etage" er stilig møblert, som resten av stabburet.Foto: Ole Trygve Foseide.
Verten viste oss også den fint møblerte "Annen Etage" i stabburet. Flotte tømmervegger!Foto: Ole Trygve Foseide.